Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Czarne glony - niby włoski na liściach
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czarne glony - niby włoski na liściach  (Przeczytany 6132 razy)
stephenking
Zainteresowany
**

« : Listopad 26, 2009, 18:27:29 »

Witam,
pojawily mi sie w akwarium glony  w miejscach najlepiej oswietlonych - sa one czarno-szare, włoskowate, jakby sztywne, nie rosną w kępkach, raczej wygląda to tak jakby roślina byla ostrzyzona na jeża Wink  Z tego co widzę sa one z reguły na brzegach liści, tworząc coś jakby obwódkę z glonów - szczegolnie na microsorium i anubiasie. W poprzednim akwarium nie miałem takiego problemu a tez bylo dobrze oswietlone.
Akwarium 160l (obsada 10x neonek, 10x czerwonogłówka, glonek kilka otoskow, mnostwo krewetek) oświetlenie 2x 39W (grolux i aquaglow), woda - łódzka kranówka, nie mam RO.
Proszę spojrzeć na zalaczona fotke.
Dziekuje za pomoc!

Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Listopad 26, 2009, 18:43:51 »

Krasnorosty :/

nemo2007
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 28, 2009, 17:27:44 »

skoro wiemy że to krasnorosty to co dalej ja walczę już rok i nic Roll Eyes
margin
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Listopad 28, 2009, 20:34:15 »

Czego się nie da zmienić, to trzeba polubić. Ja też walczyłam z krasnorostami na różny sposób, a one wracają. Moim rybkom jednak mniej szkodzą krasnorosty niż środki do walki z nimi i dlatego przestałam. Uwierzcie można się przyzwyczaić  Cheesy

Gilbii
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 02, 2009, 19:11:38 »

A tak przy okazji spytam (tak wiem że nie ten dział ale niehce zakładać nowego tematy) co to za roślinka na tym zdjęciu (w drugim planie, taka przydenna)

Akwarium to taki drugi świat.
Dyslektyk!
 Rybki,Żółw Żółtolicy, Kot
stephenking
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Grudzień 09, 2009, 14:14:33 »

A tak przy okazji spytam (tak wiem że nie ten dział ale niehce zakładać nowego tematy) co to za roślinka na tym zdjęciu (w drugim planie, taka przydenna)

Anubias Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: