Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Brazowe plamy na liściach.  (Przeczytany 16305 razy)
Zorro
Nowy
*

« : Marzec 29, 2006, 11:09:28 »

Kurcze mam 30 litrowe brutto akwa, swietlowka po 14 godzin dziennie, 11W philipis z pokrywie, rosliny maja brazowe, brunatne plamki na lisciach, oraz okragle i jakby wyzarte plamy takze w kolorze brazowym. Prosze powiedzcie jakiej uzywac dobrej odzywki i ile jej dawac do mojego akwa oraz co zrobic zeby roslinki (nie mam co2 bo nie mamagdzie go wsadzic nie mam miejsca) zaczely jakos normalnie zielenic sie i rosnac.
Wojo

Zorro to ja.
bemka
Stały użytkownik

dalej, dalej i dalej ośka !!!

« Odpowiedz #1 : Marzec 29, 2006, 16:57:55 »

ja tam używam nawozu, są wtedy bardziej zielone i już nie mają żadnych dziur w liściach:)

112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
LOOLL
wielki ][_{}(][)|,|_
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 29, 2006, 17:01:26 »

Tu trzeba stosować nawozy (być moze to okrzemki a ile masz rybek)

Zbiornik-54L
Obsada:
12xNeon Ineesa
1xGubik
2xGurami(zwykły)
1xGlonojad Złoty
2x Pielęgnica Kakadu
30L-przedszkole gupków:D(nareszcie)
bemka
Stały użytkownik

dalej, dalej i dalej ośka !!!

« Odpowiedz #3 : Marzec 29, 2006, 17:41:42 »

a masz jakieś ryby od glonów?

112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
Zorro
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 30, 2006, 10:11:40 »

Mam dwa prętniki karłowate, 7 neonów innesa oraz 4 kiryski.

Zorro to ja.
zuza
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Marzec 30, 2006, 11:14:53 »

jak na moje oko to masz za mało światła i nic nie pomorze, miałam podobnie.nie pomogły nawozy nic tlyko wiecej światła.światło jest rzecza priorytetową dla roślin.

112L ---- MOJ rybek--!!!!!--fotka--!!!!
3-ramirezy
2-skalary żaglowce
1- prętnik
2-mieczyki
4-otoski
11-neonów czerwonych
zbrojnik niebieski , synodontis , krewetka
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #6 : Marzec 30, 2006, 13:06:55 »

to sa okrzemki :!: musisz zwiekszyc oswietlenie i ograniczyc karmienie :!: inaczej sie tego nie pozbedziesz :!: a ryb na glony nie masz wcale :!: zakup kilka otoskow :!:

8317910

Zorro
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 30, 2006, 14:16:21 »

Dobra powiedzcie mi jakiej odzywki uzywac i ile jej dawac co jaki czas na moje akwa 30l brutto.

Zorro to ja.
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #8 : Marzec 30, 2006, 16:26:12 »

zalezy ile kasy chcesz na to przeznaczyc :!: ja uzywam bio florin tropicala i stosuje sie go 1ml na 10 litrow wody raz w tygodniu Cheesy

8317910

Gorylek
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 31, 2006, 07:36:06 »

Hmm.. wydaje mi sie ze mialam cos podobnego. Male plamki na lisciach w ktorych potem robily sie dziurki, dookola dziurki byla zawsze taka mala brazowa obramowka. zadalam tu pytanie na forum i ludzie napisali mi ze to brak potasu. Kupilam nawoz Planta Gainer classic (jest bardzo dobry, polecam, zawiera wiele mikro i makroelementow) i problem zniknal, wczesniej uzywalam tylko nawozow żelazowych (PlantaMin, Symfonia Złota). A ilosc swiatla zwiekszylam odblysnikiem bo jezeli masz ta czarna pokrywe ktora kupuje sie w zoologicznych to nic tam silniejszego nie zamontujesz bo sie nie da:(. Trzeba by samemu robic pokrywe.

Akwarium: 47L
4 skalary, 3 brzanki brokatowe, 4 żałobniczki, 2 razbory klinowe, glonojad i cudaczek

Zorro
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Marzec 31, 2006, 10:57:28 »

Szanowny Gorylku powiedz mi tylko czy te liscie uciąc do momentu zdrowego czy czekac az problem sam przejdzie po uzyciutego czy tamtego preparatu czy wlasnie mam to poprostu juz poobcinac i poczekaz az wzejdzie nowe?

Zorro to ja.
Gorylek
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Marzec 31, 2006, 20:04:52 »

Ja poobcinałam te dziurawe liscie bo brzydko wyglądały. Ale u mnie to dopiero był początek choroby wiec tych lisci nie było tak dużo. A po wlaniu nawozu problem zniknął od ręki, to co roslo nowe bylo juz zdrowe i ładne.

Akwarium: 47L
4 skalary, 3 brzanki brokatowe, 4 żałobniczki, 2 razbory klinowe, glonojad i cudaczek

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #12 : Marzec 31, 2006, 22:21:16 »

Nie wiem czy ktoś o tym pisał (sorki nie chcialo mi sie wszystkiego czytać) ale na pewno nie są to żadne glony!! W żadnym wypadku. To brak żelaza powoduje ze liście stają się brązowe. Kup ferro-activ

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Godfather
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 01, 2006, 10:37:18 »

poczytaj o prawidłowym nawożeniu roślin, o makro i mikroelemetach, miałem podobny problem lecz troszeczke przesadzilem z ferro + plamy zniknely ale za to szybko pojawily sie glony z ktorymi obecnie walcze, wiec zalecam ostroznosc
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 01, 2006, 14:29:13 »

masz 11W w 30L to mało, dodatkowo domyślam się że to żarówka. Masz bardzo słabe światło i to głównie ono jest przyczyną występowania tych plam. Z pewnością nie są to okrzemki , które objawiają się brązowawym nalotem na szybach ,dekoracjach i liściach.
Proponuję wsadzic tam przynajmniej 2x 8W świetlówki. Musisz pobawić się w majsterkowicza. Nie bój się tego, to nie takie trudne i robi tak wielu akwarystów.
Dodatkowa sprawa to musisz zwracać uwage na wymagania świetlne roślin ,które kupujesz. Przy twoim świetle gatunki bardziej wymagające niestety będą powoli umierać.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: