Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Brazowe plamy na liściach.  (Przeczytany 16373 razy)
Gorylek
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 01, 2006, 18:10:04 »

Cytat: Godfather
poczytaj o prawidłowym nawożeniu roślin, o makro i mikroelemetach, miałem podobny problem lecz troszeczke przesadzilem z ferro + plamy zniknely ale za to szybko pojawily sie glony z ktorymi obecnie walcze, wiec zalecam ostroznosc

Mam dokładnie ten sam problem. Rośliny akwarystyczne są STRASZNIE  wymagające, rozwiązuję jeden problem to pojawia się następny. Zniknęły mi te plamy ale mam teraz inwazję glonów, najpierw brązowy nalot na korzeniu i liściach (pewnie to te okrzemki jak pisze lukas), który przez chwile ścierałam palcami a teraz rośnie mi jakaś nitkowata ohyda na liściach i nie da sie to nijak oderwać. Pewnie tez przesadziłam z nawozem bo tego żelazowego lałam sporo bo po nim szybko rosną rośliny. Kupiłam dzisiaj tabletkę na glony - zobaczymy. Poza tym znowu robią mi się dziury na liściach żabienicy, z tym że nie ma już brązowych plam a jedynie sama dziurka. Może to ryby zjadają rośliny?... A może kupic Planta Gainer Makro?...

Akwarium: 47L
4 skalary, 3 brzanki brokatowe, 4 żałobniczki, 2 razbory klinowe, glonojad i cudaczek

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 01, 2006, 20:04:34 »

Nie wiadomo jakiego amsz tego glonojada, najprawdopodobniej zbrijnika niebieskiego albo plecostomusa, i na pewno jego nie dokarmiasz, to on moze ci niszczyć rośliny.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 01, 2006, 20:43:15 »

Zanim zaczniesz podawać Makro sprawdź poziom NO3 i PO4, jeśli teraz masz wysoki poziom tych makro i jeszcze je dodasz to dopiero się zacznie.

385 l - dyskowce
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: