justynadracz
Stały użytkownik

|
 |
« : Maj 13, 2009, 16:57:47 » |
|
Witam drodzy Forumowicze, to moj pierwszy post na tym forum;) Dostałam na urodziny akwarium 450l, od wczoraj stoi zalane, dojrzewa. Mam do Was pytanie. Czy obsada, ktora planuję jest prawidłowa, czy wszystko jest okej, może coś mam zmienić. I jeszcze jedno- ile sztuk danego gatunku moge wpuscic do mojego baniaczka. Prosze o porady. Pozdrawiam:)
planowana obsada:
-skalar -brzanka rekinia -neon Innesa -kirysek -bojownik syjamski
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tymothy
Bywalec

Moje dwie koszatniczki podczas odpoczynku :)
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 13, 2009, 17:04:24 » |
|
Gdzieś czytałem, że Skalary mogą atakować Bojowniki (mogą je nawet zabić), ale nie jestem pewien.
|
|
|
|
|
|
Moje akwaria: 50l Obsada: 1 Samiec Bojownika 1 Anentome Helena 3 Samice Bojownika 3 Krewetki Amano 12 Neonków Innesa 2 Ramirezy
|
|
|
justynadracz
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 13, 2009, 19:16:36 » |
|
dlaczego akurat bojownika?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tymothy
Bywalec

Moje dwie koszatniczki podczas odpoczynku :)
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 13, 2009, 20:01:23 » |
|
Nie wiem.
|
|
|
|
|
|
Moje akwaria: 50l Obsada: 1 Samiec Bojownika 1 Anentome Helena 3 Samice Bojownika 3 Krewetki Amano 12 Neonków Innesa 2 Ramirezy
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 13, 2009, 20:46:44 » |
|
dlaczego akurat bojownika?
bo ma długie płetwy , jak chcesz mieć brzanki rekinie to zrezygnuj z małych ryb bo zostaną pożarte.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2009, 20:48:54 wysłane przez dwight 18 »
|
|
|
|
|
justynadracz
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 14, 2009, 19:17:51 » |
|
aha, czyli skalary nie moga przebywac z bojkami, a neonki z brzankami rekinimi. bardziej mi zalezy na jakiejs ławicy niz na brzankach. a jaka duza rybe bym mogła dac zamiast brzanek rekinich? bo chciałabym 2 duze gatunki, jedna ławica, kiryski na dno + jakas srednia ryba
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wkukler
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 14, 2009, 20:17:21 » |
|
do 450 l to większość ryb pasuje. Z dużych to popularne skalary, ławica to wybór spory np. neon innesa, neon czarny , neon czerwony , razborki itp. średnia ryba to może pielęgniczka ramireza  albo z średniej prętnik karłowaty, sam bym go kupił ale już nie było w sklepie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 14, 2009, 23:25:48 » |
|
Brzanek i bojków nie dawaj. Daj 6 Skalarów, 50szt. Neonów Innesa, Jak ma coś drugiego chodzić w stadzie to możę Neon Czarny? 10 Otosków, 8 kirysków. Można dać jeszcze pielęgniczki ramireza. Będzie w zasadzie po amerykańsku. Ważna uwaga - jak skalar będzie dorosły to niech neon też będzie dorosły. Skalary mogą polować na neony, ale też warto wiedzieć, że gdy dorastają z neonami to przestają je traktować jako potencjalne pożywnienie. Na pewno 450l a nie 45l  ??
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2009, 23:28:03 wysłane przez bloniu »
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 15, 2009, 12:11:12 » |
|
z dużych gatunków polecam sumy rekinie - mnie osobiście bardzo się podobają, a litraż masz odpowiedni
|
|
|
|
|
|
250l towarzyskie 60l krewetki RC
|
|
|
justynadracz
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 16, 2009, 10:40:04 » |
|
wyczytałam, że sum rekini do 130 cm rosnie, a wazy do 44kg  nie chce sie bawic w akwarium biotopowe;) skalary jak najmniejsze kupie zeby nie pozjadały neonek. czyli tak: skalary, neony Innesa i kiryski napewno. pytanie co dodac do tego, jakies dwa gatunki. w mojej "dziurze" nie ma za bardzo wyboru w rybach. moze np. gurami dwuplamisty, mozaikowy, prętknik albo wielkopłetw?? jeszcze pyszczaki widziałam i pawiookie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wkukler
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 16, 2009, 11:14:06 » |
|
z tych co wymieniłaś najładniejszy jest mozaikowy  w haremie go dodaj
|
|
|
|
|
|
|
|
|
justynadracz
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 16, 2009, 11:35:09 » |
|
a cos sie stanie jak nie bedzie w haremie? bo nie wiem czy w sklepie odroznia płec:) a ja bym chciała do skalarow, neonkow i kiryskow jeszcze dwa gatunki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 16, 2009, 11:37:35 » |
|
Justynadracz . Najlepiej /wizualnie/ wygladaja akwaria /prawie/ jednogatunkowe - wzgledy estetyczne . W Twoim przypadku widze to tak : -skalar /jednej barwy / 12-15 sztuk -Kirysek / jaki uwazasz / 10 sztuk - neon/jaki uwazasz/ 40 sztuk -pstrazenica marmurkowa 12 sztuk - jakies otosy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
justynadracz
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 16, 2009, 12:13:15 » |
|
5 gatunkow to nie tak duzo. heh u mnie nie ma w sklepach pstrazenicy ani otoskow. co myslicie o wielkopłetwach, gurami albo pretnikach? albo sum rekini, czy nie zjadł by neonów?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|