|
|
groszek69
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 15, 2008, 16:31:59 » |
|
Dwie sprawy: 1. na pewno to 5 L?  czy literówka? 2. Nie widać zdjęcia...
|
|
|
|
|
|
250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy) 126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis 112L - Roślinne
"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
|
|
|
|
|
|
MarteQ15
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 15, 2008, 16:55:08 » |
|
 Lepsze ta pojemność niz kubeczek w sklepie . A jakies parametry by sie przydały?  I sprzęt bo nic nie widać?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny

Power^^
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 15, 2008, 17:03:59 » |
|
wyżuć tą muszelkę bo zatwardza wodę w akwa ta roślinka z tyłu jest sztuczna prawda? nie wygląda ładnie,lepsze są żywe  trzymasz zbrojnika niebieskiego w 5l.?? dla mnie 50l. to za mało musisz go niestety oddać bo rośnie do 15 cm więc ssam widzisz
|
|
|
|
|
|
112l. Ogólne 30l.- Gupiki, platki
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 15, 2008, 17:07:13 » |
|
wyżuć tą muszelkę bo zatwardza wodę w akwa
Święta racja, wyrzuć szybko. Bojownik bardzo ładny  Szkoda, że ma tak mało miejsca... Mam nadzieję, że uda Ci się szybko zorganizować dla niego coś większego.
|
|
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
|
Lucky
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 15, 2008, 17:13:44 » |
|
Muszelke wyrzuce na pewno:) jak tylko bede robil porzadki bo przez kilka dni mnie nie bylo i opiekowala sie tym moja siostra:) Sprzetu nie widac bo....bo tam nie ma zadnego sprzetu:) no poza lampką ktora daje tyle swiatla ile jest na zdjeciu:) Temperatura pokojowa, pH podejzewam okolo 7 - gdyz gadalem w pracy ze specjalistami od badan ph i pH metrem badalismy kilka wod z kranu i wszedzie bylo 7-7,5  wiec podejrzewam ze taka moze byc jesli nic na nią nie wplywa:) Ciesze sie ze rybka sie komus podoba;) Zbrojnik na pewno wyladuje gdzies indziej jak zacznie rosnąc 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
groszek69
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 15, 2008, 17:18:22 » |
|
Muszelka na pewno wpływa na pH. Ze sprzętu powinieneś mieć co najmniej filtr mały. I podmieniaj wodę raz w tygodniu - jakieś 2 litry odstanej pewnie bo przy 5-cio litrowym akwarium i bojowniku żarłoku będzie bardzo wysoki poziom azotanów. A zbrojnik powinien mieć 150 i w górę więc im szybciej znajdziesz mu nowy dom tym lepiej - inaczej będzie się męczył i skarłowacieje...
|
|
|
|
|
|
250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy) 126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis 112L - Roślinne
"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
|
|
|
|
Lucky
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 15, 2008, 17:22:02 » |
|
Woda jest podmieniana nawet czesciej - 2 razy w tyg - okolo 2 - 2.5 L - takze woda jest ok - a muszelke sie usunie przy nastepnej podmianie moze jutro:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 15, 2008, 17:37:56 » |
|
Ja nie rozumiem, co za problem włożyć rękę do akwarium i wyjąć muszelkę? Musisz z tym czekać do podmiany? W tak małym zbiorniczku może ona naprawdę wpływać niekorzystnie na wodę. Za to musisz tam mieć grzałkę; w dzień lampka nagrzewa wodę, ale w nocy? A tak małe akwarium bardzo szybko stygnie, a to nie jest dobre dla bojownika. Przykrycie jakieś masz?
|
|
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
|
Lucky
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 15, 2008, 18:36:10 » |
|
Przykrycia nie mam ale na prawde nie mam czym zastapic przykrycia, a muszelki nie moge wyjac bo z tego co mowila mi siostra - dala tą muszelke zeby podtrzymala roslinki bo nie mogla sobie z nimi poradzic:)
Nad grzalka mysle, ale chyba nie ma takich krotkich grzalek - np na 10 cm?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny

Power^^
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 15, 2008, 18:44:42 » |
|
masz fotografie w ramkach w domu? wyciągnij z nich szybkę i przykryj akwarium... ile twoja siostra ma lat?? nie możesz znaleść jakiegoś kamyczka ,wyparzyć go i wsadzić zamiast muszelki?? moim zdaniem spisze się lepiej niż muszla bo będzie cięższy 
|
|
|
|
|
|
112l. Ogólne 30l.- Gupiki, platki
|
|
|
|
|
sarco
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 15, 2008, 19:00:05 » |
|
Woda jest podmieniana nawet czesciej - 2 razy w tyg - okolo 2 - 2.5 L - takze woda jest ok
Podmieniasz 50% wody dwa razy w tygodniu - akwarium nigdy Ci nie dojrzeje i woda wcale nie jest ok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lucky
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 15, 2008, 20:02:06 » |
|
Nad grzalka mysle bo rzeczywiscie coraz zimniej sie robi i temperatura pokojowa moze byc nie odpowiednia, a jesli chodzi o wymiane wody - to jaka proporcja czasu/ilosci bylaby dobra w takim malym aqwa?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|