młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!
|
 |
« Odpowiedz #150 : Kwiecień 15, 2007, 17:11:36 » |
|
W naturze to rożnie bywa, wszystko jak dla mnie jest mozliwe. Ja mam 2:1 czasem 3:1 i mam spokój nawet jak mam kilka raz po 2:1 jednego gatunku. No jeśli tylko on sprawia problemy i atakuje inne rybki a reszta żyje w zgodzie to jego bym "spłukał w kibelku"  albo oddał w dobre rece!!  Ja bym nie dopuscił do agresji miedzy rybkami bo w akwa to nie moze miec miejsca.  decyzja nalezy do ciebie  pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
akwa: 8L parapeciak 63L krewetkarium w trakcie zakładania 200 L sprzedane 112 L na sprzedaż
|
|
|
AgnieszkaMarcin
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #151 : Kwiecień 15, 2007, 17:33:53 » |
|
Na kibelek to sie nigdy nie zdecyduje!Moze narazie przeloze ja do duzego 160 litrowego akwarium.Mam nadzieje,ze guraminy go naucza czegos.Choc boje sie o skalary.Nie wiem czy powinny byc razem z gupikami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Toporek
Nowy

Daniomanka ;)
|
 |
« Odpowiedz #152 : Kwiecień 17, 2007, 12:28:32 » |
|
Mój samiec gupika nie interesuje się samicą. To dziwne. Nie wiem czy to się wyjaśni jak samica urodzi (jest w ciąży ale nie z nim). Obydwie rybki są zdrowe, dorosłe z pewnością i prezentują się bardzo dobrze. Czy to może być wina współlokatorów? Z gupikami w 25l aqua są też: 5xneonek Innesa 2xdanio (wiem, wiem za małe aqua, ale na razie muszę się zastanowić czy ktoś je weźmie) 1Xsamica bojownika (spokojna) Poradźcie mi coś? PS gdzie wy trzymacie młode gupiczki i jak napowietrzacie zbiornik (jeśli napowietrzacie)
|
|
|
|
|
|
Danio na śniadanio 
|
|
|
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!
|
 |
« Odpowiedz #153 : Kwiecień 17, 2007, 18:48:53 » |
|
ja młode trzymam w akwa 25l i napowietrzam dwoma kostkami z pompki napowietrzajacej moze sie nie imteresowac bo jest ona w ciązy kilka dni przed porodem znowu zacznie za nia "gonic" pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
akwa: 8L parapeciak 63L krewetkarium w trakcie zakładania 200 L sprzedane 112 L na sprzedaż
|
|
|
AgnieszkaMarcin
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #154 : Kwiecień 17, 2007, 19:00:03 » |
|
Poczekaj do porodu samicy.Jeszcze bedzie tak,ze nie bedziesz mial co robic z mlodymi gupikami.One rozmnazaja sie bardzo czesto.Jesli raz na miesiac samica urodzi ci okolo 20 maluszkow to co z nimi potem zrobisz...Ja nie przenosze juz malych do kotnika,a i tak zawsze cos z miotu mi zostaje tak po 5 sztuk.Gupiki sa wytrzymale.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!
|
 |
« Odpowiedz #155 : Kwiecień 17, 2007, 20:24:40 » |
|
popieram przedmówczynie one sie po czasie staja problemem najlepiej miec jakies rybki drapieżne i dawac je na zywy pokarm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Toporek
Nowy

Daniomanka ;)
|
 |
« Odpowiedz #156 : Maj 05, 2007, 21:02:04 » |
|
Minęły już ze 3 tygodnie jak kupiłam moje gupiki. Na początku wydawało mi się, ze samica ma plamę ciążową i że niedługo urodzi. Minęło tyle czasu ile trwa średnio ciąża u tych ryb i co? Ani śladu narybku! A samczyk i tak się nie interesuje samicą! Co mam zrobić... Kupiłam dziś naturalne roślinki i może to będzie stymulować je do rozrodu...
|
|
|
|
|
|
Danio na śniadanio 
|
|
|
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!
|
 |
« Odpowiedz #157 : Maj 05, 2007, 22:26:55 » |
|
spokojnie prosze nie panikowac, wszystko samo dojdzie do ładu, a młode jeszcze stana sie problemem! to sa bardzo łatwo rozrodne ryby, same sie beda mnożyc pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukasz23
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #158 : Maj 19, 2007, 16:07:46 » |
|
Witam . Mam 6x gupikow 5 neonow i 5 kardynalek i glonojada z czego dwa gupiki sa w ciązy  . jedna juz dosyc zawannsowany stan  . Mysle ze jeszcze z tydzien półtora druga to początek wiec mysle ze jeszcze z 9 miesiecy jeszcze xD ( serio z 3 tydonie ) . Jak beda mlode bedą foty  . Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ralfik
GG 9607089
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #159 : Maj 29, 2007, 23:22:16 » |
|
Miałem kiedyś gupiki i powiem, że im w tym nie pomagałem a mnożyły się na potęgę i bez żadnej kontroli. Rozmnażanie gupików jest bardzo łatwe bo są tak "chętne", że nie trzeba im wcale pomagac.  Potem młode zacząłem traktować jako żywy pokarm dla innych, bardziej agresywnych gatunków które posiadam. A one się mnożyły i mnożyły... Rozmnażanie gupików to łatwizna nawet dla początkujących 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!
|
 |
« Odpowiedz #160 : Lipiec 17, 2007, 12:46:14 » |
|
jak dla mnie z początku małe gupiczki są fajne potem z ich przyrostem jest problem i one staja sie wielkim problemem bo jest ich coraz wiecej a jeśli zauważysz że z jej odbytu zrobił sie taki "lejek" to wtedy wiesz ze niebawem bedzie poród poprostu wystaje jej z odbytu taka jakby "rurka" czekam na dalsze info pozdrawiam mlody89
|
|
|
|
|
|
|
|
|
borys78
Zainteresowany

Cr7 rule ...
|
 |
« Odpowiedz #161 : Lipiec 24, 2007, 09:16:09 » |
|
od ostatniego miotu mija 4 tygodnie ... czy moge odłowić już gupice czy to dla niej za wczesnie ? ??
|
|
|
|
|
|
120 l - towarzyskie 
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #162 : Lipiec 25, 2007, 14:46:38 » |
|
A gdzie i po co chcesz ją odławiać?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
borys78
Zainteresowany

Cr7 rule ...
|
 |
« Odpowiedz #163 : Lipiec 25, 2007, 15:19:45 » |
|
chce ja odlowic do zbiornika 17l zeby uratowac kolejny miot ... tylko nie wiem czy to nie za wczesnie i czy moze tak dlugo (tz do porodu) przybywac w tej "17" pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
120 l - towarzyskie 
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #164 : Lipiec 25, 2007, 15:31:54 » |
|
Jeśli ta 17 będzie miała dojrzały filtr, wodę możesz brać częściowo z akwarium ogólnego a częściowo odstana kranówka, nie musisz mieć podłoża (będzie łatwiej czyścić), temp ok 25 st, podmianka wody co ok 5 dni po 20%, kilka gałązek roślin pierzastych (moczarka, kabomba, wywłócznik, rogatek), to możesz ją tam spokojnie do porodu nawet kilka tygodni trzymać - nic się jej nie powinno stać ale pamiętaj o podmiankach wody.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|