młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!
|
 |
« Odpowiedz #165 : Lipiec 25, 2007, 19:10:24 » |
|
jak dla mnie za wygodnie bedzie miec wystarczy akwa pełne wody z filtrem któty bedzie napowietrzał wode i kotnik w którym samica zacznie rodzic tylko zeby jej zbyt długo tam nie trzymac bo moze zdechnac z przemeczenia bo każdy wie ze "rybka lubi pływac" pozdrawiam Młody89
|
|
|
|
|
|
akwa: 8L parapeciak 63L krewetkarium w trakcie zakładania 200 L sprzedane 112 L na sprzedaż
|
|
|
Noga
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #166 : Sierpień 15, 2007, 09:21:29 » |
|
Witam jestem początkującym akwarystą, wczoraj kupiłem 33l akwarium i wpuściłem do niego 2 rano kupione samiczki gupika i 2 samców, których trzymałem w 12l akwarium przez 3 tygodnie.Odrazu zauważyłem że samce pływały za samiczkami, a na drugi dzień zauważylem malutkie kuleczki z tyłu brzuszka samiczki? Co to może być? Czy samiczki mogły zajść w ciąże w sklepie zoologicznym czy może to jakaś dolegliwość? Proszę o pomoc. POZDRAWIAM 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!
|
 |
« Odpowiedz #167 : Sierpień 15, 2007, 11:22:56 » |
|
a czy ma przeźroczysty tyłek ?? i w tym przeźroczystym widac kuleczki ?? jesli tak to to sa oczy młodych i mogły zajsc w ciaze w sklepie jak najbardziej
|
|
|
|
|
|
akwa: 8L parapeciak 63L krewetkarium w trakcie zakładania 200 L sprzedane 112 L na sprzedaż
|
|
|
AgnieszkaMarcin
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #168 : Sierpień 15, 2007, 11:43:12 » |
|
Gupiki sa bardzo skore do rozmnazania,czesto tak jest,ze kupuje sie juz zaplodnione rybki.Na forum jest bardzo duzo zdjec kotnych samic gupika,poogladaj sobie i jesli zalezy Ci na maluszkach przenies w odpowiednim czasie samice do kotnika.Ciaza u tych rybek trwa okolo 4 tygodni.Samica mocno grubieje ,latwo zauwazyc powiekszajacy sie brzuch.Jesli tym razem sie nie uda juz po okolo miesiacu beda najprawdopodobniej kolejne male rybki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DjNegative
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #169 : Sierpień 15, 2007, 15:07:16 » |
|
Witam  Przed chwila zagladam do akwa a tam 6 malych gupikow  Czym mam je karmic itp? :>
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Noga
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #170 : Sierpień 15, 2007, 16:10:02 » |
|
Dodam jeszcze że moja gupiczka bardzo często robi kupe a samiec podskubuje jom w pupe  Co to może oznaczać?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DjNegative
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #171 : Sierpień 15, 2007, 16:12:07 » |
|
U mnie bylo tak samo i dzis znalazlem 6 mlodych  I bylo by wiecej ale zapewne moj bojownik dokonal selekcji :/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DjNegative
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #172 : Sierpień 15, 2007, 16:20:18 » |
|
Nie wiem ja pierwszy raz mam male gupiki ale druga samice juz wsadzilem do drugiego akwa bo nie chce miec przecinki  A moj bojownik (kleo) by z mila checia zjadl 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Noga
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #173 : Sierpień 15, 2007, 17:23:04 » |
|
Zrobiłem kotnik i wpusciłem tam samice, obserwowałem ją chile i zauważyłem że z odbytu wystrsnełą jakaś żółta ciesz co to może być? Pomóżcie prosze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Danio12345
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #174 : Sierpień 18, 2007, 14:45:22 » |
|
ja też lada dzień spodziewam się młodych. Jak zobaczę tylko małą rybkę to od razu 2 ryby do kotnika (dwie są już bardzo grube, mają rozległą czarną plamkę wewnątrz bardzo dużego brzuszka, żebra im wystają i siedzą na dnie akwarium w jednym miejscu) Nie dawno urodziło mi się 60 małych ciekawe ile teraz  Do kotnika może wsadzę wieczorem dziś albo jutro.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!
|
 |
« Odpowiedz #175 : Sierpień 18, 2007, 20:13:51 » |
|
tylko nie zapomnij je rodzielic u mnie poród własnie trwa juz kilkia maluchów jest, jesli bede w wstanie mniej/wiecej je policzyc dam znac ile sie urodziło
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AgnieszkaMarcin
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #176 : Sierpień 19, 2007, 18:56:51 » |
|
Gdy sie podniesie temperature wody tak o 1 lub 2 stopnie to porod powinien nastapic troszke szybciej.Po porodzie odlow samice,bo moze ze stresu pozjadac mlode rybki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Titanic
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #177 : Sierpień 19, 2007, 19:30:09 » |
|
Jak miałem głupiki to stosowałem małe kotniki, które mozna wsadzic do ogólnego akwarium. Samica wtedy przezywa stres przez ok. 5s. gdy przekłada sie ja do kotnika. Wtedy sa takie same waruni jakie miała wczesniej. Mozna tez podniesc temperature o nawet 3 * C, ale tylko na czas porodu... Ja nigdy nie zmieniałem temperatury...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Noga
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #178 : Sierpień 19, 2007, 22:16:02 » |
|
Pomużcie mi moje 2 ciężarne samiczki od jakiś 3dni bardzo często robią kupe a jakiś dzień temu zauważyłem pagureczek na odbycie teraz siedzą w kącie akwarium dyszą jak oszalałe, mają leeko spuszczone ogonki i tak jagby się zacieły (stoją w miejscu) czy to poród?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marrkusss
MOJE AKWA
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #179 : Sierpień 20, 2007, 21:11:34 » |
|
Ja dzxiś kupiłem 4 samiczki i chyba 3 są kotne:) Ale nie mam jeszcze roślinek za dużo więc raczej sie nie uchowają 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|