Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Co można sobie odpuścić?  (Przeczytany 6614 razy)
Ad@m
Zainteresowany
**

Dlaczego ogórek nie śpiewa?

« : Kwiecień 14, 2007, 17:29:31 »

Czy można zrezygnować ze styropianu pod akwarium? Jeszcze nie nie mam wody w zbiorniku, ale podkładałem styropian i to brzydko wygląda. Rzuca się w oczy i wygląda to mało estetycznie. Czy mógłbym z niego zrezygnować bez ryzyka, że coś złego się stanie?

Znajomi mówili mi, że oni nie mają oświetlenia w akwarium i rybki maja się dobrze. W sali od przyrody (w sQl) też nie ma oświetlenia. Z tego też bym zrezygnował Grin bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedniego.

Z góry dziex za pomoc

50l.: 15 gupików pawie oczko, 1 zbrojnik, 1 otocinklus, 2 neonki innesa, 5 molinezji i nieznana liczba ślimaków.
Kliknij: http://s6.gladiatus.pl/game/c.php?uid=53218
rysio
Bywalec

:)

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 14, 2007, 17:33:09 »

Raczej powinnien być styropian(lub coś innego o tych samych właściwościach)
Światło też powinno być dla roślinek...

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
ehro
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 14, 2007, 19:21:08 »

Światło powinno być na 100 % a co do styropianu to zamiast niego możesz kupić specjalną mate pod akwa...

Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 14, 2007, 20:11:46 »

Ja zamiast mat i styropianów mam zwykłą taką łazienkową mate, która jest w każdym chemicznym...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~AKWA~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                                                                                    _____________________________________________________
PS: Widziałam jak kobieta miała 112l na dwóch 2cm kijkach    ________________I  I__________________I  I_______________ =tak wyglądał spód akwa
                                                                                     -------------------------------------SZAFKA-------------------------------------------
O Matko zaraz jej pęknieee   Shocked  Shocked  Shocked  Shocked

Pozdrawiam, Magda.
czarek
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 14, 2007, 20:20:27 »

ze styropianu możesz zrezygnować po prostu znajdź jakieś podobne tworzywo, a ze światła to sobie nie wyobrażam, przecież to podstawa dla prawidłowego rozwoju organizmów w twoim akwa , a poza tym, dziwię się, że wogóle chcesz z niego zrezygnować dobrze oświetlone akwa wygląda wspaniale
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 14, 2007, 20:24:46 »

Oświtlenie musi byc jak dla mnie, a ja mam pod akwa około 2-3 milimetrową czarną matę pod akwa, i jej nie widać w ogóle zlewa się z silikonem którym akwa było klejone, a taka mata musi być, bo może akwa pęknąć.

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 14, 2007, 20:41:13 »

Znajomi mówili mi, że oni nie mają oświetlenia w akwarium i rybki maja się dobrze. W sali od przyrody (w sQl) też nie ma oświetlenia. Z tego też bym zrezygnował Grin bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedniego.
zupełnie zbędny jest filtr - tylko brzęczy, wymaga czyszczenia i zajmuje do tego miejsce w akwarium
zrezygnuj również z żywych roślin - bo plastikowe wyglądają równie kolorowo i nie trzeba się martwić, że zmarnieją.
Widziałem w akwarystycznym także świetne plastikowe kolorowe rybki - mają takie fajne uśmiechy a'la nemo
Zamiast akwarium możesz użyć kartonu, w którym powycinasz takie okienka i zakleisz folią - odpadnie Ci wtedy konieczność nalewania do środka wody.
I powodzenia w akwarystyce
czarek
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 14, 2007, 20:49:38 »

najlepiej wstaw sobie telewizornie włącz na discowery i masz kłopot z głowy  Smiley
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 14, 2007, 20:51:44 »

Nie pisz tak bo ktos Cię poslucha...

Matko Boska
1 primo-óświetlenie jest potrzebne do dobrego funkcjowania akwa
2 primo-mata jest również potrzebna aby wszystko Ci nie pękło
Nie rozumiem czemu sie ludzie tyle pytają-HALO Nie macie czasu czegoś poczytać-jak nie macie czasu to sie nie bierzcie za akwarystyke bo jest to hobby dla cierpliwych i mających na to chociaż 1 godz tygodniowo...  Wściekły
A jak Ci sie nie chce "marnować" czasu na oświetlenie to z akwa nie będzie sie dobrze prezentować, choćby na forum

Pozdrawiam, Magda.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 14, 2007, 20:56:42 »

grisza76 Twój pomysł, jak dla mnie jest świetny i tylko dla ambitnych  Wink  Magdallenah zgadzam się z Tobą, można wyszko wyrzucić z akwa nawet filtr, ale wtedy nie ma co liczyć, za zdrowe i żywe ryby jak i rośliny, wiadomo, że nie zawsze na wszystko kasy nie starczy, ale z nie których rzeczy nie można zrezygnować. Jak kasy nie masz to zaoszędź, poczekaj i dopiero kup.

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 14, 2007, 20:59:33 »

Ludziska zaczyna sie tu jakies pieniactwo panoszyc ...
Ad@m polecam na początek  linki:
http://www.artnet.com.pl/lkozicki/faq/
http://www.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/
http://www.akwarium.net.pl/port/modules/pielegnacja/
Zamiast steropianu uzyj maty pod akwarium. Jest ona po to, zeby wszystko stalo stabilnie. Ewentualne "okruszki" (np piasek, kamyki) ktore mogą się dostać pod akwarium, wbija sie w ta matę, przez co nie zarysuja powierzchni i zmiejszasz ryzyko pekniecia akwa. Wyrownaja sie wszelkie nierownosci szafki i dodatkowo akwa sie samo troszke "wypoziomuje".
Grisza ... po co sie tak emocjonowac od razu Huh BTW są przeciez akwa bez osprzętu ... Przyklad: akwaria low-tech a'la Diana Walstad (sam zaczynam miec na takie ochote Wink)

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 14, 2007, 21:02:27 »

A jakie jest to akwarium low-tech a'la Diana Walstad??

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 14, 2007, 21:09:28 »

Jest to akwarium z minialnym zaangazowaniem sprzetu. Kolega ma cosik takiego na oknie na parapecie (nieduże, wąskie akwa). Calosc stabilizacji opiera sie przede wszystkim na roślinach i dobrym podlożu. To akwa od kolegi jest bez oświetlenia (tylko naturalne), ostatnio dodal tam nieduzy filtr. Muszę powiedzieć, że akwa wygląda obiecująco, praktycznie brak glonów, rybki które tam są czują się dobrze. Parametry wody OK. Chyba sobie coś takiego na parapet postawię zamiast kwiatka w doniczce.
Więcej szczegółów oraz inforamcji o tym co to jest w książce "Rośliny w akwarium" Diany Walstad Wink

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 14, 2007, 21:13:29 »

U mnie by to nie wypaliło, okno od ulicy, domek jednorodzinny zaraz by okna powybijali taka okolica, wiesz powiem Ci tak, że z tego co czytałem (znalazłem książki sprzed 10 lat o akwarystyce) to tam też, ani filtrów jakiś super, tylko takie małe, albo w ogóle, nie było oświetleń, jedzenie to się wyławiało dziwne rzeczy z rzeki, zupełnie inaczek to wyglądało i nie było glonów co chwila jakiś chorób i ludzie dawali sobie rade, a teraz to sto rzeczy do akwa jest potrzebne, a jak mamy problem to lecimy kupić a to napowietrzacz, a to chemie niestety wszystko się zmienia.

Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 14, 2007, 21:19:39 »

Mój tata nagrzewał wode żarówką  Grin  Grin

Pozdrawiam, Magda.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: