Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Ameryka « Mieczyki i neonki - pytanka
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mieczyki i neonki - pytanka  (Przeczytany 9558 razy)
TheMarty
Zainteresowany
**

« : Marzec 15, 2004, 10:00:45 »

Czy do mieczykow mozna dorzucic neonki? Czy neonki sa trudne w utrzymaniu?

Ewentualnie jakie inne rybki bylyby dobre do mieczykow (mialem parke gupikow, ale sobie zdechly).

TheMarty
-------------------------------------------------
112l zal. 2006. Obsada: molinezje, mieczyki, zalobniczki, neonki inesa, kiryski panda, bocje karlowate, zbrojnik niebieski.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #1 : Marzec 15, 2004, 10:30:14 »

Można dorzucić neonki bez obaw Smiley Rybki e nie są raczej trudne w hodowli wymagają jednak dość miękkiej wody i ph około 6 gduż wtedy będą się naprawde swietnie czuły. Mimo to można je też trzymać w wodzie średniotwardej i ph obojętne ale moga powoli tracić barwy. Dobrze jesliw akwa jest korzeń dający w wodzie barwniki. Najtrudniej neona rozmnożyć gdyż ma silne wymagania dotyczące twardości wody (musi być baardzo miękka) Neony najlepiej wyglądają w nieco ciemniejszych akwariach i oczywiście w grupkach na początek conajmniej 7 Wink

112,25
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 15, 2004, 16:00:27 »

Pozatym neony wymagają czystej wody i i nieco dbałości, jeśli juz to raczej neony inesa, są łatwiejsze w hodowli.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
chytrzy3
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 19, 2004, 17:55:08 »

co prawda chyba najlepiej żyworodne osobno trzymac, jednak neonki spokojnie mozna trzymac z mieczykami i podobnymi. Zajmują raczej przydenną strefę, mieczyki, w środku, wiec bedą ładnie wyglądały, możesz jeszcze dożycić Danio, które pływa głównie przy lustrze wody
amisu
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 11, 2004, 21:56:17 »

Daniop pływa wszedzie. AJ mialam takie 2 jakies rąbniete i non stop zapierdzilały po akwa.

20l Eksperymenty ze swiatłem dziennym i małe zbrojniki n.
50l Czarne rody
80l Sum Fossilis (DO ODDANIA!)
100l Roslinne
412l MaLawi
bolo
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 12, 2004, 09:45:13 »

Cytat: amisu
Daniop pływa wszedzie. AJ mialam takie 2 jakies rąbniete i non stop zapierdzilały po akwa.

Bo danio należy do ryb niezwykle ruchliwych. Co do towarzystwa dla mieczyków to jest dużo możliwości. Mogą to być wszystkie małe nieagresywne ryby: różne gatunki danio, prętniki karłowate, nieobgryzające płetw brzanki (np. wysmukłe, brokatowe), inne piękniczkowate, żałobniszki itp. Możesz zostawić także całe akwarium dla mieczyków co się wydaje atrakcyjnym pomysłem.

moj numer gg-5336389
narazie
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 12, 2004, 11:15:15 »

Cytat: bolo

Bo danio należy do ryb niezwykle ruchliwych. .

Tak, danio to rybki niezwykle ruchliwe i pełne energi :wink: bardzo lubią się bawić razem i ganiać po całym akwa. Są strasznie towarzyskie i sympatyczne :wink: Dlatego właśnie ważne jest, żeby trzymać je w grupie.

zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 12, 2004, 11:16:50 »

Mogą to być wszystkie małe nieagresywne ryby: różne gatunki danio, prętniki karłowate, nieobgryzające płetw brzanki (np. wysmukłe, brokatowe), inne piękniczkowate, żałobniszki itp. Możesz zostawić także całe akwarium dla mieczyków co się wydaje atrakcyjnym pomysłem.

Do brzanek nieobgryzających płetw i łagodnych można też zaliczyć różowe. Też można je spokojnie trzymać z mieczykami :wink:

bolo
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 12, 2004, 13:26:45 »

wiem, chciałem tylko podać przykłady jakie mogą być :wink:

moj numer gg-5336389
narazie
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 12, 2004, 19:41:27 »

spoko :wink:

Ewelina
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 28, 2004, 10:22:40 »

Możesz dorzucić głupiki, molinezje, neony, zbrojniki, sumy, latarniki, żałobniczki, Neony łatwo sie choduje, ale trudno rozmnaża.

Moja specjalizacja to głupiki!!!
Maciek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 28, 2004, 13:47:12 »

Cytat: Molly_

Bo danio należy do ryb niezwykle ruchliwych. .

Tak, danio to rybki niezwykle ruchliwe i pełne energi :wink: bardzo lubią się bawić razem i ganiać po całym akwa. Są strasznie towarzyskie i sympatyczne :wink: Dlatego właśnie ważne jest, żeby trzymać je w grupie.

U mnie początkowo danio pręgowane trochę terroryzowały neonki inessa, ale po około tygodniu wszystko sie uspokoilo i teraz wszystko jest juz spoko. Danio faktycznie plywaja po calym akwarium, zarowno przy lustrze wody, jak i przy dnie.

Akwa 75l - ogólne.

Zamienię dziewczynę na duże akwarium ;-)
michał
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 28, 2004, 17:23:24 »

Mój kolega trzymał mieczyki z neonami i wiloma drobnymi rybkami i nic im nie było bez obaw je możesz trzymać Cheesy

Błądzić to rzecz ludzka!?!
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 28, 2004, 17:29:37 »

Możesz zostawić także całe akwarium dla mieczyków co się wydaje atrakcyjnym pomysłem.

To jest bardzo dobry pomysł. Widziałem akwa 300l z obsadą złożoną wyłącznie z mieczyków. Naprawdę efektowne.
Zajec20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 28, 2004, 23:16:15 »

Proponuje tez Razborki Klinowe te rybki mnie zauroczyly ruchliwe plywaja w gornej czesci smigaja jak nakrecone nie maja jakis super wymagan lepiej czuja sie w grupie ok 8 naprawde polecam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: