Simon
Nowy

|
 |
« : Marzec 15, 2004, 08:46:31 » |
|
Mam zbiornik 200l ,filter Fluval 303 co ile podmieniać w 1/3 wody.Zmieniam raz w miesiącu 3/4 ,po dobrym odstaniu(4 dni) Z tego co wiem twardosc ogulna jest 12 stopni ,ph obojentne kwasnosć dobra.
|
|
|
|
|
|
Akwa 200.Li.skalar,księżniczka z zambii,Księżniczka piękna,leleupa.
|
|
|
Simon
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 15, 2004, 09:03:49 » |
|
Sorki za temat o wodzie jest nie tu dzie trzeba,ale ale co do tematu to ryby i rosliny czują się dobrze po takiej wymianie wody,jedynym problemem jest na roślinach glon lub pasorzyt(niewiem dokładnie co to jest) Czarne pendzelki na krawedzi liści ,anubiasa i zabienicy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Simon
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 15, 2004, 09:37:57 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Olo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 15, 2004, 13:55:13 » |
|
Te pędzelki to krasnorosty, podobno nie lubią kwaśnej i często zmienianej wody. U mnie niestety nie dały się wyplenić i po prostu są.... Aha, bardzo lubią intensywny przepływ, filtr turbinowy to to co im pasuje...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Simon
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 15, 2004, 14:48:39 » |
|
Dziękuje Olo za te pędzelki ze mi to wyjaśniłeś wreszcie ,bo na forum widze ze tylko przeglondają tematy  [/b]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Simon
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 15, 2004, 15:08:26 » |
|
Znalazłem odpowiedz na czarne pendzelki  Glony pędzelkowate łatwo odróznić od innych rodzajów glonów. Tworzą one ciemnozielone "brody" na liściach roślin. Glony (krasnorosty) te szczególnie często występują w miejscach narażonych na szybki przepływ wody. W przypadku niewielkich ilości tych glonów usuwa się je razem z zaatakowanymi liśćmi, jednak w przypadku silnej inwazji pozostaje zastosowanie metod biologicznych. W moim akwarium ich zwalczaniem zajęły się krewetki Amano, a koledzy z grup dyskusyjnych i H. Frey donoszą, że kosiarki również chętnie je jedzą. Krewetki Amano całkowicie usunęły glony pędzelkowate z mojego zbiornika. stronka dzie to wyczytałem http://www.akwa.aip.pl/rosliny.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 15, 2004, 16:29:37 » |
|
Simonie nie każdy jest akurat online aby dać Ci odpowiedź, a co do przeglądania tematów to tworząc ten temat sam nabiłeś na wstępie 5 wyświetleń (utworzenie 3 pierwszych postów i 2krotna zmiana jednego) wiec wyświetleniami się nie sugeruj. Nie wymieniaj 3/4 wody co miesiąc, to zbyt duża wymiana i jest rybkom nie na płetwę. krasnorosty nie lubią świezej wody ale taka wymiana nie rozwiazuje problemu. Wzrostowi glonów sprzyjają azotany, przez miesiąc gloncie szamają sobie azotany i rosną, potem wymiana wody i wzrost wstrzymują czekając na podniesienie się stęzenia azotanów i tak w kółko. Wlacząc z nimi należy regularnie, co tydzień wymieniać 20-25% wody przy tym odmulając dno , to trwale pozbawi ich papu i nie pozwoli na rozwój. Krasnorosty nie lubią też CO2, tudzież niskiego PH. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Simon
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 15, 2004, 20:59:29 » |
|
No w pewnym sensie masz racie co do tego pastu ale pare dni wczesniej napisałem o tych glonach no i nic się nie dowiedziałem zabardzo dopiero Olo mi to naświetlił,ale mniejsza z tym co było ważne ze kupiłem jusz krewerki  mam 3 sztuki tylko bojesie o nie bo moje skalary lubiom strasznie polowac.A z wodom to mam problem bo moja woda ma 30 stopni twardości ogulnej i musze jeżdzic po wode 10KMw 1 strone  Na temat akwa niedużo wiem ,jestem amatorem od 2 lat Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 15, 2004, 23:12:21 » |
|
...ale pare dni wczesniej napisałem o tych glonach no i nic się nie dowiedziałem... Ahaa, no to sorki. A co do twardości wody to zmiękczaj ją jakimś kationitem może.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|