Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czyszczenie szyb  (Przeczytany 2551 razy)
PeScE
Zainteresowany
**

3majcie się ciepło

« : Marzec 29, 2007, 10:22:46 »

Witam, mam pytanko dotyczące czyszczenia  szyb akwarium. Czy wystarczy raz na jakis czas przetrzec je woda i taka gabka np bo zmywania naczyn która ma po 1 ze stron taka twardsza powłokę czy zastosować cos innego? Szyby czyści sie za każdą podmianą wody? wodę mam klarowną tylko zauwazyłam lekki nalot na szybach akwarium. Z góry thx za odpowiedzi.

Akwarium 25l, obsada:
- 3x neon innesa
- 2x gupik
akwa209
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 29, 2007, 10:30:45 »

To ze pojawia jest nalot na szybie to raczej normalne. Ja przemywam szyby przy cotygodniowej podmianie taka wlasnie gabka jak piszesz.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 29, 2007, 10:37:19 »

Możesz użyć czyścika magnetycznego - nie musisz wtedy moczył łapek w akwa.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Marzec 29, 2007, 10:47:44 »

ja przekonałem się do wody RO z dodatkiem minerałów , konkretnie Dennerle osmose+. naprawdę warto używać , jeśli stać kogoś i można to kupić. glony znikają i już nie pojawiają się narazie. u siebie robię podmiankę co trzeci kanister 30l na zamianę z kranówką.
gąbki ,te chropowate części szorują szkło , także po kilku razach będziesz miał taką pajęczynkę - mam taką w moim małym baniaku, także już tego nie używam nawet do mycia nowego akwarium.
magnesiki też nie wycierają tak dobrze jak Blanki JBL. a jest na dodatek tańszy o 2/3 ceny. wygląda to jak drobne druciki ale nie rysują szkła. można to pewnie kupić w zwykłym sklepie trzeba jednak wiedzieć jak wygląda. kiedyś pisałem w innym poście że stosują to spece od antyków do czyszczenia drogich luster żeby ich nie podrapać.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 01, 2007, 19:02:47 »

u siebie robię podmiankę co trzeci kanister 30l na zamianę z kranówką.

czy to znaczy 2 kanistry kranowki i 1 kanister czystej RO ?

PS:
ja mam taki skrobak z gumowa koncowka, do ktorego NIE wsadzilem zyletki. tez sie fajnie czysci

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
adi3641
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 01, 2007, 19:35:44 »

może kafarski ma rację co do tych zmywaków do naczyń  Grin ale są różne i można wybrać sobie z bardziej miękkim czyścikiem  Grin ja taki zmywak posiadam i nie widziałem aby rysował szkło a na pewno jest lepszy od tych magnesów  Grin

GG 11590574
Pozdrawiam adi.
Mój sklep aqwa: "ZEBRA", ul.Sienkiewicza 7, OPOLE.
Glony: http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/algae.html
Baza roślin: http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/lacinskiwykaz.html#8
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 01, 2007, 19:58:59 »

Ja kupuje w Lidlu 10 Szt. za 1.39 PLN. Nie moge sobie wyobrazic, aby rysowaly szklo.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 02, 2007, 08:36:45 »

ja kupiłem kiedyś w aldiku a szkło porysowały w taką drobną pajęczynkę - trzeba dobrze sie przyglądać z bliska ale czasem może to wkurzyć. dobrze że akwarium robi teraz za szpital.
co do podmian - co trzeci kanister jest u mnie z wodą RO zmieszaną z minerałami Dennerle. dzięki temu już nie wycieram przedniej szyby. te minerały zawierają sporo mikroelementów potrzebnych dla roślin i coś czego glony nie lubią. w październiku przestawiłem akwarium pod okno także słońce świeci na nie pół dnia. tylko w tym miejscu podłoga jest w miarę równa więc nie miałem wyboru i pogodziłem się już z myślą że muszę po prostu wycierać szybę co tydzień. te minerały kupiłem przypadkiem bo chciałem trochę nakarmić roślinki. no i miałem przyjemną niespodziankę.
rybak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 02, 2007, 11:33:28 »

Do niedawna tez czysciłem szyby czyscikami kuchennymi i nie rysowały mi szyb ale teraz mam czyscik magnetyczny i jest o niebo lepszy polecam.
lisek_92
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 03, 2007, 18:40:33 »

ja jak dotad to czyszcze gabka kuchenna , i jest dobrze. Ale mam zamiar kupic jakis czyscik magnetyczny Wink

Moje akwaria dojrzewają 270l malawi i 450l Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: