Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Nie wiem co sie dzieje POMOCY!!!!!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nie wiem co sie dzieje POMOCY!!!!!!  (Przeczytany 2737 razy)
guly88
Nowy
*

« : Marzec 14, 2004, 08:24:17 »

Witam wszystkich
Od pewnego czasu w akwaruium dzieje sie coś dziwnego. Po pierwsze samiec molinezji białej jest strasznie wychudzony i jak pływa to strasznie sie kolebie na boki. Samica molinezji (też białej) jest troszke gruba, ale myślałem że to od przejedzenia dlatego na jakiś czas przestałem karmić ryby (ok 4 dni). Samica mieczyka żółtego niedawno bo jakieś 2 tygodnie temu sie okociła. To że była gruba podczas ciąży to jasne. Ale jak już urodziła to na dwa dni schudła i teraz jest znowu gruba. Ale dużo bardziej niż wtedy. Teraz jest poprostu rozdęta. Poza tym wszystkie ryby w akwarium (a mam ich ok 35, akwarium ma 140 l) mają zaczerwienione skrzela i są troszke grubsze niż normalnie. Nie wiem co to za choroba i nie wiem jak można te ryby wyleczyć jeśli wogóle sie da je wyleczyć. Powiedzcie mi jeszcze co jest przyczyna tej choroby i jak na przyszłość uchronić ryby przed tą chorobą.
Z góry dziekuje za informacje.
pozdro
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Marzec 14, 2004, 11:20:55 »

Rybki mają może odstające łuski lub jakieś wrzody na skórze?Huh

zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
guly88
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 14, 2004, 13:00:39 »

Odstające płetwy mają tylko białe molinezje. W akwarium mam takie trzy (samca i dwie samice). Natomiast wrzystkie (oprócz dwóch czerwonych mieczyków) mają bardzo duże brzuchy i zaczerwienione skrzela. Wczoraj wieczoram zdechła samica zielonego mieczyka. Tata chciał zobaczyć czy może nie jest taka gruba bo jakaś mała rybka stanęła bokiem i nie chciała sie urodzic. W brzuchu była pusta przestrzeń. Nie było żadnych rybek, natomiast były jakieś długie, białe farfocle.
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Marzec 14, 2004, 22:37:53 »

Hmmm.....mi to wygląda na posocznicę....Ale pewna nie jestem. Może ktoś pomoże w zdiagnozowaniu choroby???
Jeśli to posocznica to niestety jest to choroba nieuleczalna Sad Ale może się mylę w diagnozie (oby!)..

zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: