rybak
Zainteresowany

|
 |
« : Marzec 25, 2007, 21:17:51 » |
|
Witam mój problem dotyczy teraz już czterech(jeden padł) skalarów i jednego gurami dwuplamisego otóż skalary poruszają tylko jedną płetwa piersiową tzn prawą a lewą mają cały czas sklejoną z ciałem nie wiem czy powinienem sie niepokoic ale nigdy wczesniej takiego czegos nie zauważyłem ich odchody zas sa przeżroczyste a nigdy wczesniej nie były. Natomiast gurami a konkretnie jego głowa jest dużo ciemniejsza niż reszta ciała i tu własnie też ta lewa strona bardzo dziwnie to wygląda bo nigdy wczesniej tak nie miał pozatym cały czas przebywa w pobliżu filtra. Parametry wody jakie znam to PH utrzymuje w granicach 6,0 twardość ogólna ok 11*(dwano mieżyłem) temp.26*C Bardzo proszę o pomoc jeśli ktoś sie spotkał z takim przypadkiem prosze o odpowiedz jak to można wyleczyć i jakie preparaty stosowac Dzieki za wszystkie odpowiedzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mihco
Bywalec

Ziom
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 25, 2007, 21:37:22 » |
|
A może ma coś z układem pokarmowym, nie pamiętam możę to jejku zapalenie mój prętnik to miał jego odchody były przeźroczyste, nic nie jadł i był osowiały.
|
|
|
|
|
|
Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
|
|
|
rybak
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 26, 2007, 12:28:04 » |
|
Co sie z nim potem stało? Udało Ci sie to wyleczyć jeśli tak to jakimi srodkami?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mihco
Bywalec

Ziom
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 26, 2007, 13:09:28 » |
|
Moja znajoma, kazała mi go przenieść do innego zbiornika, i nie karmić przez kilka dni, niestety jak to zauważyłam nastęnego dnia zdechł, pewnie było za późno, poszukaj w necie, na pewno jest sporo o tym, poszukaj chrób, możę to nie to, nie chce Ci źle doradzić...
|
|
|
|
|
|
Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 26, 2007, 15:50:23 » |
|
kiedy była podmiana wody?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rybak
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 26, 2007, 15:56:01 » |
|
Ostatnia podmiana była robiona w piatek. Dzis zauważyłem na płetwie skalara białe kropki i zanik już połowy płetwy. Mam jeszcze jedno pytanie przy stosowaniu leków wszystkie moje książki podają dawki leków w g a ja mam je w postaci płynnej wiec chciałem sie zapytac czy obowiązuje przelicznik 1g to 1ml.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 26, 2007, 18:03:10 » |
|
na opakowaniu każdego leku jest opisane dawkowanie. sugeruj sie etykietą a nie informacjami z książek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mihco
Bywalec

Ziom
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 26, 2007, 18:35:52 » |
|
Chyba, że masz ryby typu neonki wtedy stosuj po0łowe dawki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ehro
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 26, 2007, 20:07:38 » |
|
Witam Trochę poszperałem i może to jest to martwica płetw?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2007, 20:10:52 wysłane przez ehro »
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 26, 2007, 22:26:35 » |
|
jeśli ryby wydzielają dużo śluzu to na ogół jest to atak jakiegoś pierwotniaka (przy założeniu że parametry wody są ok).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|