Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Choroba skalarów i gurami
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Choroba skalarów i gurami  (Przeczytany 2714 razy)
rybak
Zainteresowany
**

« : Marzec 25, 2007, 21:17:51 »

Witam mój problem dotyczy teraz już czterech(jeden padł) skalarów i jednego gurami dwuplamisego otóż skalary poruszają tylko jedną płetwa piersiową tzn prawą a lewą mają cały czas sklejoną z ciałem nie wiem czy powinienem sie niepokoic ale nigdy wczesniej takiego czegos nie zauważyłem ich odchody zas sa przeżroczyste a nigdy wczesniej nie były.
Natomiast gurami a konkretnie jego głowa jest dużo ciemniejsza niż reszta ciała i tu własnie też ta lewa strona bardzo dziwnie to wygląda bo nigdy wczesniej tak nie miał pozatym cały czas przebywa w pobliżu filtra.
Parametry wody jakie znam to PH utrzymuje w granicach 6,0 twardość ogólna ok 11*(dwano mieżyłem) temp.26*C
Bardzo proszę o pomoc jeśli ktoś sie spotkał z takim przypadkiem prosze o odpowiedz jak to można wyleczyć i jakie preparaty stosowac
Dzieki za wszystkie odpowiedzi.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #1 : Marzec 25, 2007, 21:37:22 »

A może ma coś z układem pokarmowym, nie pamiętam możę to jejku zapalenie mój prętnik to miał jego odchody były przeźroczyste, nic nie jadł i był osowiały.

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
rybak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 26, 2007, 12:28:04 »

Co sie z nim potem stało? Udało Ci sie to wyleczyć jeśli tak to jakimi srodkami?
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #3 : Marzec 26, 2007, 13:09:28 »

Moja znajoma, kazała mi go przenieść do innego zbiornika, i nie karmić przez kilka dni, niestety jak to zauważyłam nastęnego dnia zdechł, pewnie było za późno, poszukaj w necie, na pewno jest sporo o tym, poszukaj chrób, możę to nie to, nie chce Ci źle doradzić...

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #4 : Marzec 26, 2007, 15:50:23 »

kiedy była podmiana wody?

rybak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Marzec 26, 2007, 15:56:01 »

Ostatnia podmiana była robiona w piatek.
Dzis zauważyłem na płetwie skalara białe kropki i zanik już połowy płetwy.
Mam jeszcze jedno pytanie przy stosowaniu leków wszystkie moje książki podają dawki leków w g a ja mam je w postaci płynnej wiec chciałem sie zapytac czy obowiązuje przelicznik 1g to 1ml.

lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Marzec 26, 2007, 18:03:10 »

na opakowaniu każdego leku jest opisane dawkowanie. sugeruj sie etykietą a nie informacjami z książek.

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #7 : Marzec 26, 2007, 18:35:52 »

Chyba, że masz ryby typu neonki wtedy stosuj po0łowe dawki

ehro
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 26, 2007, 20:07:38 »

Witam
Trochę poszperałem i może to jest to martwica płetw?
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2007, 20:10:52 wysłane przez ehro » Zapisane

lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 26, 2007, 22:26:35 »

jeśli ryby wydzielają dużo śluzu to na ogół jest to atak jakiegoś pierwotniaka (przy założeniu że parametry wody są ok).

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: