Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Choroba pielęgnic  (Przeczytany 3002 razy)
sync
Nowy
*

« : Marzec 06, 2007, 19:06:30 »

Witam.Mam problem z pielęgnicami.Szybko oddychają chowają się po kątach i nie mają apetytu.Na te chorobę cierpią tylko kakadu i barwniak(czyli pielęgnice).Reszta ryb ma się bardzo dobrze.Podaje im 2 razy dziennie płatki albo rozwielitki,mrożony pokarm(czarne larwy komara i doniczkowce).Raz w tygodniu robie głodówke.Odkażałem akwarium preparatem FMC firmy Zoolek.Temperatura 25-26.
Parametry wody:
NO3-2
NO2-0
GH-8
KH-7
pH-7
Będe wdzięczny za wszelką pomoc. papa
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Marzec 11, 2007, 20:42:18 »

czy to są nowe ryby?

sync
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 13, 2007, 23:47:02 »

To nie są nowe ryby. Przebywały w tym zbiorniku kilka miesiecy i było OK. Nagle pojawiło się to coś.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Marzec 15, 2007, 20:20:55 »

parametry wody masz dobre, opiekę też mają prawidłową. hmmm......a czy poza szybkim oddychaniem i brakiem apetytu są jeszcze jakieś objawy? może to tylko stres?

sync
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 16, 2007, 16:23:34 »

Sam nie wiem ale warunki bytowe rybek się raczej nie zmieniły, mają spokój i ciszę więc byłbym skłonny raczej odrzucić podejrzenie o stres. Ryby nie zaczynały chorować w krótkim czasie po wpuszczeniu do akwarium tylko później. Co dziwne z pielęgnicowatych przeżyła akara pomarańczowopłetwa (czyli dosyć duża i silna ryba) i mała samiczka kakadu.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: