Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Co sądzicie o filtrach wewnętrznych firmy "Atman" ???
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co sądzicie o filtrach wewnętrznych firmy "Atman" ???  (Przeczytany 13299 razy)
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #30 : Kwiecień 17, 2007, 22:38:29 »

650 i 1100 - czy circulator czy turbo, to bez roznicy, bo to to samo, tylko z  innymi gadgetami w pudelku, ale ta zaczepka to naprawde slaby punkt

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #31 : Kwiecień 17, 2007, 22:47:08 »

już wiem o czym mówisz  Wink
grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #32 : Kwiecień 18, 2007, 07:40:10 »

a ty grisza znasz sie na tym? bo z tego co wiem to zeby wprowadzic poprawke to wcale nie trzeba robic całej formy od początku
jak mówi starożytne przysłowie: łatwiej kijek ocienkować niż go później pogrubasić Cheesy
a na poważnie: obsługiwałem firmę zajmującą się produkcją m.in. form do wtryskarek. I oczywiście w części przypadków - tak jak mówisz - nie trzeba wykonywać całej formy od początku.
Jednak praktyka wskazuje, że nasi rodzimi producenci rzadko wprowadzają zmiany - może wyjaśnisz nam (z racji Twojego miejsca pracy) - dlaczego tak jest, skoro to takie proste? Ja - mówiąc szczerze - nie dostrzegłem żadnej zmiany "usprawnienia" co do plastików w czasie produkcji serii u polskich producentów.
skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #33 : Kwiecień 18, 2007, 08:19:08 »

to nie jest tak jak mówisz zmiany są wprowadzane, tylko że to są zmiany kosmetyczne nikt nie będzie zmieniał wyglądu całej pompy bo jeżeli tak sie stanie to trzeba będzie przerobić jeszcze kilka form z których detale składają sie na całość produktu
nie dostrzegłem żadnej zmiany "usprawnienia" co do plastików w czasie produkcji serii u polskich producentów.
tak naprawde to niewiem jakich zmian oczekujesz ale wystarczy spojrzeć na pompki typu fan z przed roku i na te które są produkowane obecnie i zapewniam cie ze w tej chwili więcej wprowadza sie drobnych zmian niż robi gotowych form
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #34 : Kwiecień 18, 2007, 11:33:33 »

moze rodzimi procenci potrzebuja poprostu troche casu. Moze jak opanuja szersze rynki i zauwaza, ze w jakichs testach slabo wypadaja w porownaniu z innymi firmami, to sie zaczna troche sprezac i testowac i ulepszac produkty a nie dzialac tylko na oszczednosc.

Z reszta widac juz po nowych produktach Aquaela (linia Uni, UniMax) ze zwrocili troche uwage na estetyke, bo te filtry "Turbo" wygladaja imho jak jakies radiostacje z II wojny swiatowej.

a na poważnie: obsługiwałem firmę zajmującą się produkcją m.in. form do wtryskarek.

A mozesz powiedziec ile kosztuje taka forma np. na pojemnik do wkladow - czy cos w tym stylu...?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2007, 11:36:07 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #35 : Kwiecień 18, 2007, 12:10:13 »

dokładnie ci nie powiem ale myśle że koszt takiej formy np pojemnika do turbo(to takie przezroczyste, gzie sie wsypuje zeocarbon) to koszt około 30000 pln (materiał,amoryzacja maszyn,praca ludzi no i w sumie wychodzi mniej więcej taki koszt) im forma większa i bardziej skomplikowana tym wyższe koszty
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2007, 12:13:08 wysłane przez skalar76 » Zapisane
grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #36 : Kwiecień 18, 2007, 20:06:52 »

taka forma w zależności od wielkości - od 8 do 60 tysięcy potrafiła kosztować. Więc kwoty podane przez skalara76 są jak najbardziej rzeczowe.
Cieszy mnie to, że piszesz o zmianach, usprawnieniach.
Możesz mi powiedzieć, czy te wylatające kółka do ciągnięcia filtra w UNIMAX 700 zostały już poprawione? (może one sprawdzały sie w mniejszych modelach, ale w tym potworze po prostu nie wytrzymują).
Może spytasz czy i kiedy ewentualnie planują to zmienić.
Jeśli potzrebujesz bliższych danych - pisz na priv
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: