Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Co sądzicie o filtrach wewnętrznych firmy "Atman" ???
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Co sądzicie o filtrach wewnętrznych firmy "Atman" ???  (Przeczytany 13321 razy)
adinml
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Marzec 08, 2007, 14:27:21 »

Już chyba ostatnie pytenie Wink Czy w tych filtrach AquaEl UniFilter UV-C 500  opcja filtra UV jest dobra i czy nie będzie to miało złego wpływu na rybki ??  Czy lepiej zakupić AquaEl Turbo 650do aqwa 112l ?? Ma on tam jakiś aktywny węgiel podobno Smiley
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2007, 14:34:23 wysłane przez adinml » Zapisane

112l ; 45l - krewetkarium
GG: 2661217
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #16 : Marzec 08, 2007, 16:11:03 »

unifilter napewno wyglada ladniej niz ten turbo-dinozaur. o uv juz bylo tu kilka razy. podobno bajer - nic nie daje.

tu napisalem o turbo 650:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,9463.msg73197.html#msg73197

on ma gabke i pojemnik na dowolne wklady. w pakiecie jest woreczek "zeoCarb" to taka mieszanka wegla z zeolitem. przy starcie akwa mozesz to wsadzic ale lepiej wywal odrazu i kup jakies wklady ceramiczne - takie rurki (bioMax, bio-cera i jak sie tam one nazywaja) moze Aquaszut ma teraz takie "S" b. male, wtedy Ci wiecej tego wejdzie do tego pojemniczka.

Zobacz na www.aquael.pl jak ten filtr wyglada i jakie ma opcje rozwojowe (na dole)
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2007, 16:16:34 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Marzec 08, 2007, 22:29:04 »

oswald ma racje te diody uv to lekki bajer chociaż mam kumpla który mocno to testował na glonach zielonych i niby daje to jakieś wyniki ale z tego co wiem to lampy uv nie powinno się używać non stop a w unifiltrze nieda się tego wyłączyć jeżeli chcesz uni to spróbuj ten bez uv
grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 06, 2007, 20:34:17 »

zdecydowanie zamiast aquaela wybrałbym aquaszuta
Aquael za bardzo zbajerowuje swoje filtry, zresztą wystarczy obejrzeć konstrukcję aquaszutowskiego juniora - ta długa sztyca wbijana w gąbkę gwarantuje równomierne brudzenie gąbki
zobacz sobie jego test:
http://www.akwarium.net.pl/port/modules/smartsection/item.php?itemid=5
w przeciwieństwie do autora testu uważam te sztyce za zaletę
wystarczy popatrzeć, jak równomiernie brudzi się gąbka i porównać z aquaelem
pozdrawiam
adinml
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 07, 2007, 07:09:56 »

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi. Kupiłem sobie Aquaszut Junior Bio N 500 do mojego akwa 112l. Jak narazie sprawuje się dobrze. W akwa 45l mam Atmana, filtruje super tylko kwestia regulacji pozostawia troszkę do życzenia i dlatego zdecydowałem się na Aquaszuta Wink

112l ; 45l - krewetkarium
GG: 2661217
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 07, 2007, 17:17:37 »

dzis sie dowiedziale w sklepie:
Atman to chinszczyzna i beda problemy z czesciami zamiennymi

skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 07, 2007, 18:58:46 »

tak właśnie słyszałem ale nie mówiłem tego głośno żeby sie ze mnie nie śmiali.
grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 07, 2007, 22:06:50 »

adinml - świetny wybór
Chłopaki - dopiero teraz zorientowaliście się, że Atman to skośni ryżowi przyjaciele? Afro
wystarczy popatrzeć na ich opakowania - większość filtrów ma krzaczki chińskie na pudełkach i niczym się nie różni od hailei. Kaskady atmana są identyczne (za wyj. koloru i oznaczeń) z badziewnymi kasakami HBL
Moja opinia po przetestowaniu chińskiego filtra przez 4 miesiące - UNIKAĆ
lepiej dorzucić 10 zł i kupić zamiast chińskiej np kaskadę aquaszuta
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 16, 2007, 17:31:41 »

Tetra też zresztą jest "mejdinczajna" Wink Ich filtry zewn. sa pewnie dlatego tańsze od np Hagena czy JBL(choć kto wie gdzie te firmy produkuja swoje produkty Roll Eyes) bo produkowane sa w Chinach. Niemniej jednak nie oznacza to ze jest to szajs. Trzeba wierzyc iz pozostaje jakiś nadzor nad konrtola jakosci i zanim nakleja znaczek Tetra to sprawdzą czy działa Cheesy Z polskich producentów polecam AquaEl. Mam Dwa filtry, starsze (7 lat), typu FAT i smigaja do dziś aż miło. Jedyno co sie przydarzylo w obydwóch to plastikowa część wirnika odkleiła sie od magnesu i w miare czasu przyssawki twardnieją. Ogolnie niektorzy producenci  w danej klasie maja lepszy sprzet a w innej nie (np kaskady i wewn. filtry AquaSzuta są moim zdaniem bardzo dobre natomiast kubełki to niewypał Roll Eyes)
grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 16, 2007, 19:28:28 »

(np kaskady i wewn. filtry AquaSzuta są moim zdaniem bardzo dobre natomiast kubełki to niewypał Roll Eyes)
na szczęście aquaszut wycofał już z produkcji aqua system 2 i wprowadził aqua silent. Swoją drogą - ciekawe jak te filtry będą się sprawować w dłuższym okresie czasu.....
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 16, 2007, 22:49:38 »

AquaSystem2 mialem godzine w domu, po czym pojechalem zrobic stres w sklepie. Sprzedawcy-Akwaryscie, ktory mi go polecil... do dzis, jak go widze zaciskaja mi sie piesci ...

Mam SuperMini 360 w jednym akwa i ogolnie to fajny filterek, ale dolna pokrywa wchodzi jakos strasznie trudno, a jak sie nia rusza to ten trzpien wewnatrz, na ktorym jest gabka moze b. latwo wypasc z wtyku, co trudno zauwazyc. Moim zdaniem fajny filterek ale koncept totalnie nieprzemyslany - widac, ze nigdy nie byl ulepszany na podstawie doswiadczen z praktyki. Jakos u "rodzimych" producentow strasznie widac, ze nie lubia ulepszac swoich produktow.

grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 17, 2007, 12:25:16 »

żaden z producentów nie lubi wprowadzać poprawek, dopóki mu się nie zużyje forma do wtrysku. Taka mała rzecz kosztuje kosmiczne pieniądze
skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #27 : Kwiecień 17, 2007, 21:39:18 »

a ty grisza znasz sie na tym? bo z tego co wiem to zeby wprowadzic poprawke to wcale nie trzeba robic całej formy od początku
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #28 : Kwiecień 17, 2007, 21:49:38 »

Skalar, dobrze, ze Cie spotykam... powiedz w firmie, ze pompki sa super, ale ta zaczepka, ktora wchodzi w te szyny od podstawy z przyssawkami latwo sie lamie. Z 4 pomp Aquaela juz w 2 mi sie polamaly. Niech zobacza, jak robi to nawet Atman. Chodzi o laczenie pompy z ta plytka, przy ktorej sa przyssawki.

Wink

skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Kwiecień 17, 2007, 22:08:53 »

czy ze wszystkimi pompkami jest problem czy tylko z jakimś wybranym modelem?Huh kiedyś miałem fana i było ok więc może to jakaś inna pompa?Huh
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: