adinml
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #15 : Marzec 08, 2007, 14:27:21 » |
|
Już chyba ostatnie pytenie  Czy w tych filtrach AquaEl UniFilter UV-C 500 opcja filtra UV jest dobra i czy nie będzie to miało złego wpływu na rybki ?? Czy lepiej zakupić AquaEl Turbo 650do aqwa 112l ?? Ma on tam jakiś aktywny węgiel podobno 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2007, 14:34:23 wysłane przez adinml »
|
|
112l ; 45l - krewetkarium GG: 2661217 
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #16 : Marzec 08, 2007, 16:11:03 » |
|
unifilter napewno wyglada ladniej niz ten turbo-dinozaur. o uv juz bylo tu kilka razy. podobno bajer - nic nie daje. tu napisalem o turbo 650: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,9463.msg73197.html#msg73197on ma gabke i pojemnik na dowolne wklady. w pakiecie jest woreczek "zeoCarb" to taka mieszanka wegla z zeolitem. przy starcie akwa mozesz to wsadzic ale lepiej wywal odrazu i kup jakies wklady ceramiczne - takie rurki (bioMax, bio-cera i jak sie tam one nazywaja) moze Aquaszut ma teraz takie "S" b. male, wtedy Ci wiecej tego wejdzie do tego pojemniczka. Zobacz na www.aquael.pl jak ten filtr wyglada i jakie ma opcje rozwojowe (na dole)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2007, 16:16:34 wysłane przez Oswald »
|
|
|
|
|
skalar76
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #17 : Marzec 08, 2007, 22:29:04 » |
|
oswald ma racje te diody uv to lekki bajer chociaż mam kumpla który mocno to testował na glonach zielonych i niby daje to jakieś wyniki ale z tego co wiem to lampy uv nie powinno się używać non stop a w unifiltrze nieda się tego wyłączyć jeżeli chcesz uni to spróbuj ten bez uv
|
|
|
|
|
|
|
|
|
grisza76
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 06, 2007, 20:34:17 » |
|
zdecydowanie zamiast aquaela wybrałbym aquaszuta Aquael za bardzo zbajerowuje swoje filtry, zresztą wystarczy obejrzeć konstrukcję aquaszutowskiego juniora - ta długa sztyca wbijana w gąbkę gwarantuje równomierne brudzenie gąbki zobacz sobie jego test: http://www.akwarium.net.pl/port/modules/smartsection/item.php?itemid=5w przeciwieństwie do autora testu uważam te sztyce za zaletę wystarczy popatrzeć, jak równomiernie brudzi się gąbka i porównać z aquaelem pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adinml
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 07, 2007, 07:09:56 » |
|
Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi. Kupiłem sobie Aquaszut Junior Bio N 500 do mojego akwa 112l. Jak narazie sprawuje się dobrze. W akwa 45l mam Atmana, filtruje super tylko kwestia regulacji pozostawia troszkę do życzenia i dlatego zdecydowałem się na Aquaszuta 
|
|
|
|
|
|
112l ; 45l - krewetkarium GG: 2661217 
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 07, 2007, 17:17:37 » |
|
dzis sie dowiedziale w sklepie: Atman to chinszczyzna i beda problemy z czesciami zamiennymi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
skalar76
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 07, 2007, 18:58:46 » |
|
tak właśnie słyszałem ale nie mówiłem tego głośno żeby sie ze mnie nie śmiali.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
grisza76
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #22 : Kwiecień 07, 2007, 22:06:50 » |
|
adinml - świetny wybór Chłopaki - dopiero teraz zorientowaliście się, że Atman to skośni ryżowi przyjaciele?  wystarczy popatrzeć na ich opakowania - większość filtrów ma krzaczki chińskie na pudełkach i niczym się nie różni od hailei. Kaskady atmana są identyczne (za wyj. koloru i oznaczeń) z badziewnymi kasakami HBL Moja opinia po przetestowaniu chińskiego filtra przez 4 miesiące - UNIKAĆ lepiej dorzucić 10 zł i kupić zamiast chińskiej np kaskadę aquaszuta
|
|
|
|
|
|
|
|
|
splendens
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #23 : Kwiecień 16, 2007, 17:31:41 » |
|
Tetra też zresztą jest "mejdinczajna"  Ich filtry zewn. sa pewnie dlatego tańsze od np Hagena czy JBL(choć kto wie gdzie te firmy produkuja swoje produkty  ) bo produkowane sa w Chinach. Niemniej jednak nie oznacza to ze jest to szajs. Trzeba wierzyc iz pozostaje jakiś nadzor nad konrtola jakosci i zanim nakleja znaczek Tetra to sprawdzą czy działa  Z polskich producentów polecam AquaEl. Mam Dwa filtry, starsze (7 lat), typu FAT i smigaja do dziś aż miło. Jedyno co sie przydarzylo w obydwóch to plastikowa część wirnika odkleiła sie od magnesu i w miare czasu przyssawki twardnieją. Ogolnie niektorzy producenci w danej klasie maja lepszy sprzet a w innej nie (np kaskady i wewn. filtry AquaSzuta są moim zdaniem bardzo dobre natomiast kubełki to niewypał  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
grisza76
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #24 : Kwiecień 16, 2007, 19:28:28 » |
|
(np kaskady i wewn. filtry AquaSzuta są moim zdaniem bardzo dobre natomiast kubełki to niewypał  ) na szczęście aquaszut wycofał już z produkcji aqua system 2 i wprowadził aqua silent. Swoją drogą - ciekawe jak te filtry będą się sprawować w dłuższym okresie czasu.....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 16, 2007, 22:49:38 » |
|
AquaSystem2 mialem godzine w domu, po czym pojechalem zrobic stres w sklepie. Sprzedawcy-Akwaryscie, ktory mi go polecil... do dzis, jak go widze zaciskaja mi sie piesci ...
Mam SuperMini 360 w jednym akwa i ogolnie to fajny filterek, ale dolna pokrywa wchodzi jakos strasznie trudno, a jak sie nia rusza to ten trzpien wewnatrz, na ktorym jest gabka moze b. latwo wypasc z wtyku, co trudno zauwazyc. Moim zdaniem fajny filterek ale koncept totalnie nieprzemyslany - widac, ze nigdy nie byl ulepszany na podstawie doswiadczen z praktyki. Jakos u "rodzimych" producentow strasznie widac, ze nie lubia ulepszac swoich produktow.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
grisza76
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #26 : Kwiecień 17, 2007, 12:25:16 » |
|
żaden z producentów nie lubi wprowadzać poprawek, dopóki mu się nie zużyje forma do wtrysku. Taka mała rzecz kosztuje kosmiczne pieniądze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
skalar76
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #27 : Kwiecień 17, 2007, 21:39:18 » |
|
a ty grisza znasz sie na tym? bo z tego co wiem to zeby wprowadzic poprawke to wcale nie trzeba robic całej formy od początku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #28 : Kwiecień 17, 2007, 21:49:38 » |
|
Skalar, dobrze, ze Cie spotykam... powiedz w firmie, ze pompki sa super, ale ta zaczepka, ktora wchodzi w te szyny od podstawy z przyssawkami latwo sie lamie. Z 4 pomp Aquaela juz w 2 mi sie polamaly. Niech zobacza, jak robi to nawet Atman. Chodzi o laczenie pompy z ta plytka, przy ktorej sa przyssawki. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
skalar76
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #29 : Kwiecień 17, 2007, 22:08:53 » |
|
czy ze wszystkimi pompkami jest problem czy tylko z jakimś wybranym modelem?  kiedyś miałem fana i było ok więc może to jakaś inna pompa? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|