jaszelma
Nowy

|
 |
« : Marzec 02, 2007, 18:58:50 » |
|
Ostatnio zauważyłam znaczny przyrost glonów i zdecydowanie więcej resztek nie zjedzonego pokarmu na dnie akwarium. Czy ktoś wie jak długo i jak często można prowadzić głodówkę u rybek?Mam razbory klinowe,gupiki Endlera,danio pręgowane,drewniaka,lorikarię i krewetki karłowate.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rysio
Bywalec

:)
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 02, 2007, 19:00:19 » |
|
ja robie głodówke cały dzień raz na 2 tygodnie 
|
|
|
|
|
|
25l 3-gupiki x-młode gupiki 6-neony inessa
300l 5-skalary 3-zbrojniki niebieskie 10-żałobniczek 6-kirysków spiżowych 5-pielegniczka remireza
|
|
|
|
Andrij
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 02, 2007, 19:02:49 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2007, 19:04:47 wysłane przez Andrij »
|
|
|
|
|
Okrass
Zainteresowany

FotograF / StarY WilK MorskI =)
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 02, 2007, 20:49:07 » |
|
mozesz kupic kiryski do resztek lub otoski do glonow..... ja robie glodowke tak jak rysio........ 
|
|
|
|
|
|
AQWA 51l 7 x Neon Innesa (Paracheirodon innesi) Kirys Spiżowy (Corydoras aeneus) 2 x Zbrojnik Niebieski (Ancistrus multispinis) 2 x Barwniak Czerwonobrzuchy (Pelvicachromis pulcher) 3 x Krewetki Amano Krewetka Filtrująca Świderki =)
|
|
|
artpol
Świat jest piękny............ i groźny
Zainteresowany

Artur
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 07, 2007, 22:06:04 » |
|
Głodówka to "dobra rzecz" w akwa  Powoduje, ze rybcie zaczynaja szukac resztek niezjedzonego pokarmu z dna i tym samym sprzataja... Kiryski i otoski tez BARDZO pomagaja utrzymac porzadek na dnie (i nie tylko...) PS.Jak karmisz rybki? Pokarm suchy musza zjesc w ciagu max.3-5 min., a żywy (lub mrozony) w ciagu 15-30 minut (chociaz niektorzy daja czas ok. 1 godz.)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 08, 2007, 07:46:23 » |
|
Jeśli zauważasz resztki niezjedzonego pokarmu na dnie to znaczy, że przekarmiasz. Głodówką nic tu nie zdziałasz jeśli przez 6 dni ryby będą przekarmiane a 1 dzień będą pościć. Zmniejsz ilość podawanego pokarmu a głodówkę stosuj jako oczyszczenie ryb a nie akwarium.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
didi
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 08, 2007, 11:09:35 » |
|
Też robię głodówkę raz na dwa tygodnie - dzięki forum  mam pytanie, czy karmicie rybki raz dziennie, czy dwa razy dziennie? Ja karmię raz dziennie i zjadają w ciągu 2-3 minut.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 08, 2007, 11:27:39 » |
|
U nas z tą głodówką to jest różnie. Jak wyjeżdzamy na weekend to mają 2 dni głodówki. Co do ilości karmienia dziennie. Czasami raz dziennie, czasami 2 razy (zazwyczaj wcześnie rano, kiedy większość śpi, więc tu głównie zbrojniki i kiryski) no i poźnym wieczorem. A czasami zapominamy (wstyd  ) więc nie dostaną w ogóle w ciągu dnia. Nie sądzę, żeby ten dzień czy dwa głodówki miały zaszkodzić. Zauważcie, że w naturze ryby głównie głodują. Tam nie ma tyle pokarmu ile my im dostarczamy, więc siłą rzeczy non stop żerują i go szukają. Jak go nie znajdą to są głodne. Stąd w ich naturze możliwość przejedzenia się (jesli mają to jedzą "na zapas"  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 08, 2007, 18:33:02 » |
|
...ale 1 rzeczy nie kumam. Ciagle slysze "tyle pokamu, aby zjadly w 2-3 minuty"...  jak wy to robicie? Jak ja nasypie pokarmu (np. platki) to po ok 20 sekundach opada on na dno - czyli nie zostaje zjedzony. Poprostu nie kumam jak dawac pokarm, aby ryby jadly go przez 2-3 minuty. (chyba ze tabletki na szybe) Ja sypie szczypte i jak rybki wszystko zjedza (ok 20 sekund) to znowu sczypte i tak w sumie moze 3-4 razy. Calosc robie raz w poludnie i raz pod wieczor. Po ilosci kup widze, czy ryby sa przekarmiane. Tyle ze ja mam ten wspanialy filtr podzwirowy i kupy sie rozpuszczaja, ztn ze jak leza kupy to zredukowac karmienie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
żałobniczka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 08, 2007, 18:37:57 » |
|
U mnie pokarm nigdy niezdąży opaść, niewiadomo ile nasypie i tak zeżrą  . Oswald próbowałęś z karmnikiem ?? Tylko niewiem czy podziała.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 09, 2007, 09:18:53 » |
|
Normalnie... przecież płatki nie opadają a daję jeszcze chipsy lub tabletki dla kirysów i glonków, żywe żarło, granulki i kuleczki. Jak nie zjedzą w ciągu 3 minut to znaczy, ze tego jest za dużo. Przeważnie wystarczają na raz dziennie ze 2 chipsy, kilka granulek i szczypta płatków i niczego nie ma w 30 sekund. Tylko chipsy spadają na dno ale zostają zaraz pochłonięte przez zbrojnika i pielęgniczki - i to w mniej niż 3 minuty.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
didi
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 09, 2007, 10:40:10 » |
|
Dokładnie, jak pisze Emi, płatki nie opadają, czasem jak jakiś zaczyna opadać, to i tak nie zdąży dolecieć na dno...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 09, 2007, 13:26:32 » |
|
jak platki nie opadaja  ja daje TetraMin, Tetra ProColor, Nutrafin max wybarwiajace, Tropical Betta i wszystko opada. Jedyne co nie opada, moze nie odrazu ale po kilku sekundach (bez poddekstu  ). to Tetra Delicia suche larwy komarow. Tabletki i Chipsy to inna sprawa oczywiscie @ żałobniczka: jak z karmikiem? mam takie karmidelko, czyli takie kolko co jest na wodzie i mozna wsadzic sitko na tubiflex. Sa jeszcze jakies inne patenty?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2007, 13:29:55 wysłane przez Oswald »
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 09, 2007, 13:55:04 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Patryk.ruda
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 09, 2007, 13:58:42 » |
|
witam ja robie raz w tygodniu głodówkę i jest to piątek. Seboos popieram twa wypowiedz bo natura jest jaka jest i nikt tego nie zmieni. pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|