Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « co robic.obsada się zmniejsza
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: co robic.obsada się zmniejsza  (Przeczytany 7269 razy)
Magda_117
Nowy
*

« : Marzec 01, 2007, 17:58:38 »

nie wiem co robic. ponad miesiąc temu kupilam 15 neonkow i 2 kirysniki.ok 2 tygodnie temu dokupilam 10 razbor i 4 kirysy.razbory podobno mialy byc najbardziej wytrzymale a to wlasnie one padaja.od tygodnia co 2 dni pada jedna.narazie zdechly 3 i na kolejnych 2 przy pletwach piersiowych zauwazylam jedna mala bialą plamke. czy musze je odizolowac od innych ryb czy mogą do jutra z nimi plywac?a w dodatku jak zdechly pierwsze 2 uniosly się pod lustro wody a ta trzecia lezala na dnie i mieczyk z kirysnikiem wygryzly jej zolądek.co robic?
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Marzec 01, 2007, 18:22:09 »

napisz jakie to akwarium ile litrów...!!! i czy masz filtr grzałke,itp. Wink

[45] [15] [4]
Magda_117
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 01, 2007, 18:35:22 »

mam filtr ,grzalke,akwa 112l,woda jest czyscoiotka
kompletnie nie wiem co sie dzieje,bardziej bym sie tego po neonkach spodziewala.
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Marzec 01, 2007, 19:06:12 »

a czy to akwarium jest odstane??? czy może wpuściłaś rybki do nie odstanej kranówy  Wściekły
a może masz parametry złe jaka masz temperature wody

[45] [15] [4]
Magda_117
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 01, 2007, 20:01:34 »

oczywiście ze akwarium jest odstane.dlugo sie do tego przygotowywalam.Temperatura jest 25 stopni wiec chyba ok.parametrow nie znam,jutro kupie testy.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 01, 2007, 20:03:46 »

Jak będziesz znała więcej parametrów to może wtedy będziemy mogli coś powiedzieć. Czekamy  papa

Magda_117
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 01, 2007, 20:11:06 »

a te biale plamki to moze byc ospa?czy te rybki do jutra moga byc w tym akwarium?i dziwi mnie to ze tej jednej rybci kirysnik i mieczyk zjadly zolądek.
Magda_117
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 02, 2007, 14:53:50 »

to znowu ja.jak sie okazuje to jest ospa.kupilam preparat ichtiosan i podwyzszylam temperature.mam pttanie odnosnie stosowania.cytuje"kapiele dlugotrwale(3-12 dni) 10mi/100l wody.Stezenie preparatu w akwarium nalezy uzupelniac az do calkowitego zwalczenia kulorzeska".To znaczy ze jak teraz wleje 10 ml to kiedy znowu dolac.i kiedy bede wiedziec ze calkowicie zwalczylam kulorzeska?przy mojej obsadzie jak wymienilam na początku do ilu stopni max moge podwyzszyc temp?
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #8 : Marzec 02, 2007, 22:08:26 »

jeśli neony to są neony innesa to do 28, jeśli to czerwone to do 30.
po 3 dniach możesz uzupełnić lek

Magda_117
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 03, 2007, 13:16:57 »

dzieki z pozade.a po 3 dniach jak doleje to kiedy nastepnym razem?bo kompletnie nie rozymiem tej instrukcji a nie chce zaszkodzic moim rybciom.
Magda_117
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Marzec 05, 2007, 18:04:20 »

dolałam druga  porcje.10 ml preparatu.kiedy trzeba dolac kolejna porcje?i czy wogóle trzeba.narazie razbory przestaly zdychac ale jedna ma plamke.
Magda_117
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Marzec 06, 2007, 19:08:01 »

popelnilam prawdopodobnie wielki bląd.w akwarystyku powiedzieli mi ze mam ospe i kupilam ichtiosan.po doklsdnym czytani opisow poszczegolnych  chorob wnioskuje ze mam plesniawke.rybki przestaly  chwilowo zdychac.razbora ma ta boczna pletwe przy skrzelach pokryta czyms bialym.zachowuje sie normalnie.mam wrazenie ze jak podchodze do zbiornika to rybki jakby szybciej sie poruszaja.czy to plesniawka?jesli tak to co teraz zrobic?zmienic lek?i czy obnizyc temp?bo dla neonków podobno na dluzsza mete temp 28 jest podobnozabojcza,Prosze o pomoc.nie wiem co robic?
Magda_117
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Marzec 07, 2007, 10:57:03 »

pomoze mi ktos?nie wiem co robic?nie chce zeby moje rybcie zdechly.
glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Marzec 07, 2007, 11:51:41 »

rybia ospa jest to latwa do rozpoznania choroba, poniewaz na ciele ryby pojawiaja sie biale plamy wielkosci glowki od szpilki. Przyczyna jej wystepowania sa pasozyty przebywajace na rybie, ktore zwykle pojawiaja sie w postaci rozsianych plamek na calym ciele. Jezeli choroba rozwinie sie do tego stopnia, ze obejmie okolice skrzeli, czesto konczy sie to smiercia ryby. Ospa rybia pojawia sie czesto w wyniku stresu spowodowanego szybkim wyziebieniem organizmu ryby. Leczenie obejmuje podniesienie wody do temperatury 30 celsjusza poniewaz pasozyty te zle znosza wysoka temperatore ktora zatrzymoje ich cykl rozwojowy i w tym czasie nalezy podawac specjalne preparaty.

Magda_117
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Marzec 07, 2007, 13:10:50 »

tak tylkoze ja prawdopodobnie mam plesniawke bo moja rybcia ma pokrya pletwe piersiowa czyms bialym.nie wiem skąd sie wziela bo mojr rybki chyba nie byly uszkodzone.to podobno nie jest zarazliwa choroba a juz padly mi 4 razbory.jak zmienic leczenie?podmienic wode?i co z temperatura.w moim zbiorniku jest 28stopni a dla neonek na dluzsza mete to za duzo.
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: