Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Kolejny "mlody" i kolejne jego pytania o zalozenie akwaium...
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolejny "mlody" i kolejne jego pytania o zalozenie akwaium...  (Przeczytany 2557 razy)
lucas71
Nowy
*

« : Luty 25, 2007, 12:07:55 »

(Prosze Administratora o ewentualne umieszczenie mojego watku w odpowiednim dziale bo szczerze mowiac nie wim gdzie go mialem umiescic... Wink  )

Witajcie.
Po trzech dniach lektury Waszych wypowiedzi uznalem, ze jestescie moja jedyna i FACHOWA szansa na zdobycie informacji...
Dwa poczatki:
1. Witam Was bardzo goraco (bo to moj pierwszy list na forum) - mam na imie Jacek, mam 36lat
2. Chyle glowe przed ogromna wiekszoscia z Was ogladajac Wasze zbiorniki z tym co mnie fascynuje od dziecinstwa...

Do rzeczy.
Zamowilem: akwarium 72l z pokrywa i oswietleniem 15W (dl 60 x szer 30 x wys 40) + filtr Tetratec EX600 + grzalke Aquael 100W z termostatem + napowietrzacz APR 300 AQUAEL.
Zaczne od tego, ze mimo swojego wieku jestem zupelnym laikiem jesli chodzi o akwarystyke a w mojej miejscowosci nie ma "sklepu z prawdziwego zdarzenia", do ktorego moglbym pojsc i zasiegnoc fachowej porady. Kiedys w mlodych latach mialem akwarium 25l ale nie mialem zielonego pojecia o tym co i jak, ryby i rosliny mi wyginely i od okolo 20 lat tylko marzylem o kolejnej probie...
Czy wedlug Was (wiem, ze to juz za pozno, bo akwarium juz do mnie jedzie...) dokonalem wlasciwego wyboru sprzetu technicznego? Czy to wszystko bedzie ze soba "gadac" technicznie?
Chcialbym w wyzej wymienionym zbiorniku miec Brzanki rozowe (ktore od 20 lat wrecz kocham za ruchliwosc, wyglad, temperament, apetyt...)? Wiem juz, ze jesli chodzi o rozmiar zbiornika to taki litraz w miare by im odpowiadal, ale nigdzie na forum nie znalazlem odpowiedzi na pyatanie, czy beda one tolerowac temperature nieco wyzsza niz 24 stopnie... Dlaczego? Poniewaz oprocz 4-6 Brzanek rozowych chcialbym miec jeszcze dwie sztuki Gurami dwuplamistych (ktore jak wiadomo wymagaja wyzszej temoeratury) i sa dla mnie rownie piekne jak Brzanki rozowe oraz ze dwie jakies rby, ktore penetrowalyby dno akwarium. Niestety nie wiem, czy dla Gurami moj zbiornik nie bedzie za maly tym bardziej, ze juz beda tam plywac Brzanki i "cos" na dnie... A moze w ogole takie polaczenie karpiowatych z labiryntowymi jest niekorzystne...? Jesli tak, to co jeszcze moglbym "polaczyc" z tymi Brzankami, na ktore naprawde sie uparlem Wink, a ktore zyja w nieco chlodniejszych wodach indyjskich...
Nie wiem jeszcze wiele na temat biotopow, ale wydaje mi sie na pierwszy rzut oka, ze Brzanka rozowa i Gurami dwuplamisty to inna rodzina i nie wiem czy razem moga zyc... Zamiast Brzanek moglbym zaakceptowac akwarium "wypelnione" Gurami, ale mysle, ze 72l brutto to powiecie, ze za malo jak na te rybki...

Przepraszam, ze sie tak rozpisalem i moze troche bez ladu i skladu, ale pisalem tak na szybko co mi przyszlo do glowy...
Bede Wam bardzo wdzieczny za jakiekolwiek wskazowki, za pokierowanie mnie w strone ktorejkolwiek z wymienionych  ryb (Brzanka vs. Gurami) i pomoc w, jak to jest bardzo mocno powtarzane, obsadzie mojego akwarium.

Pozdrawiam.
Jacek
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2007, 12:15:48 wysłane przez lucas71 » Zapisane

Uczymy się języków obcych a po polsku piszemy i mówimy niepoprawnie - starajmy się to zmienić...
=============================================================
Pozdrawiam.
Jacek
GG: 3673121
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Luty 25, 2007, 17:06:57 »

myślę że brzanki i gurami mogą być ale nie w tak małym zbiorniku. zostaw raczej same brzanki różowe. do tego kilka otosków, może kirysków panda i będzie ok. pozdrawiam.
lucas71
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 25, 2007, 18:35:51 »

Tylko gdybym sie jednak decydowal na wspollokarorstwo Brzanek i Gurami czy temperature dobierac pod katem jednych czy drugich...? Czy Brzankom dobrze bedzie w temperaturze okolo 25-26st lub czy Gurami nie "zmarzna" w temperaturze 23st komfortowej dla Brzanek...?
Dziekuje za odzew i pozdrawiam.
Jacek

Uczymy się języków obcych a po polsku piszemy i mówimy niepoprawnie - starajmy się to zmienić...
Pozdrawiam.
Jacek
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Luty 25, 2007, 18:50:51 »

brzanki nie są aż tak wybredne i wytrzymują różne temperatury- moje trzymałem latem aż do października w oczku. w akwarium przy większej temp mogą być po prostu bardziej aktywne.
aha - w czasie tarła dosłownie szaleją w akwarium także nie wiem czy nie kupisz  po pół roku np większego akwarium.
naprawdę odradzam trzymanie gurami w 70litrach bo one rosną spore. będzie im ciasno.
lucas71
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 25, 2007, 19:09:45 »

Ok, czyli juz wiem na 99%, ze to bedzie akwarium z Brzankami rozowymi i kilkoma "plywaczami" przy dnie.  Ten 1% to rzecz bardzo istotna: musze sparwdzic jakiego rodzaju woda plynie u mnie w kranie, bo moze sie okazac, ze bede zupelnie musial zmienic kierunek...
Natomiast jesli komus jeszcze cos by przyszlo do glowy w zwiazku z moimi zapytaniami to bede rownie wdzieczny jak >kafarskiemu<

Pozdrawiam.
Jacek
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #5 : Luty 25, 2007, 22:04:38 »

do tego akwarium przy brzankach różowych nadaje się para wielkopłetwów. To ruchliwe ryby (brzanki nie wyjedzą im pokarmu), silne (brzanki nie bedą ich podskubywać) i również lubią chłodniejsza wodę

lucas71
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 04, 2007, 11:15:14 »

Witajcie ponownie.
Wiem juz jaka mam wode w kranie:
TwW=11
TwO=12
pH=8
NO3= nie mierzylem niestety... Sad

W malym akwarium 20l, ktore postawilem u syna w pokoju ta sama woda po tygodniowym pobycie w tym zbiorniku z kilkoma roslinami, niewielkim swiatlem przez 12godz i filtracja przez filtr przelewowy wykazuje:
TwW=10
TwO=12
ph=8

Zmierzylem wczoraj i pomyslalem, ze MUSZE Was o to zapytac, bo faktycznie o wode pytalem w innym watku, ale nie bylo sensu zaczynac kolejnego z dodatkowym pytaniem o urzadzenie, o czym nizej...
1. Czy takie paramerty mojej kranowki beda odpowiednie dla tego garynku ryb (wyczytalem, ze ph moze byc 7-7,7 dla rzek Indii) ewentualnie czy Brzanki beda mogly sie "przyzwyczaic" (nienawidze takiego sformulowania bo jak ja moglbym sie przyzwyczaic do zycia w powietrzu gdzie jest nap 12% tlenu, ale moze sie myle...)?
2. Jezeli (daj Boze) moja woda jednak nadawala sie do urzadzenia mieszkania Brzankom rozowym, to czy moglibyscie mi podpowiedziec jak powinno wygladac mniej wiecej srodowisko, w ktorym maja zyc? Wiem, jest napisane, ze ma to byc krajobraz zatoki, ale niestety ja nigdy nie bylem pod woda w Indiach i nie ogladalem z bliska zatoki np rzeki Ganges Wink
Ja wyobrazam sobie ten kwaterunek Brzanek nastepujaco i bardzo prosze o korekte:
- 3-6cm dna: "kamienie rzeczne" czyli nie jasne, krzemowe tylko brazowe, czerwone, czarne itp okolo 3-5mm;
- rosliny (niestety zupelnie nie znam nazw) po bokach i w tylnych katach zbiornika trawiaste, na wysokosc akwarium, dosc gesto posadzone, a na srodku okolo 3 takich, ktore maja szerokie liscie np jakies Kryptokoryny;
- jeden wiekszy korzen po jednej ze stron akwarium a po drugiej stronie maly trawnik z wglebki i kilka oblych kamieni losowo rozrzuconych po dnie;
- jako tlo mam zamiar pomalowac spray'em styropian o wymiarach akwarium na czarno-brazowo-zolto i ustawic za tylna szyba;
- temperatura wody okolo 24-25st C
- no i wreszcie w srodku tego "miniazjatyckiego krolestwa" 6-7 Brzanek rozowych i "Cos" (nadal nie wiem co) na dno (czy jesli od razu wpuszcze ryby denne to beda mialy sie czym zywic w nowozalozonym, w miare jeszcze czystym akwarium??);

Czy taki "widok" bedzie przypominal wyglad indyjskiej zatoki?

Bardzo Was prosze o wyrozumialosc i podpowiedzi, sugestie...
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2007, 11:25:58 wysłane przez lucas71 » Zapisane

Pozdrawiam.
Jacek
kafarski
Gość
« Odpowiedz #7 : Marzec 04, 2007, 13:58:44 »

myślę że akwarium może być - nikt raczej nie nurkuje w Gangesie żeby zobaczyć co tam jest na dnie. poza  tym jest raczej mocno zamulona. kamienie raczej bez ostrych brzegów bo przy tarle pokaleczą się.
co do wody to pH pewnie jeszcze spadnie z czasem jeśli będziesz miał rośliny i bez nawożenia CO2 - rośliny powinne pobierać CO2 z węglanu wapnia. wgłębka zostanie skonsumowana prze ryby. roślin możesz kupić jakichś niesmacznych bo brzanki lubią bardzo rośliny. polecam dokarmiać je sparzoną sałatą.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #8 : Marzec 04, 2007, 14:33:41 »

zgadzam się z kafarskim, propozycja zbiornika jest ok, ale brzanki zjedzą wgłębkę. Na dno możesz dać piskorki. A denne ryby należy dokarmiać, one nie żywią się tylko odpadkami.

lucas71
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 04, 2007, 15:30:45 »

Nawet nie wiecia, jak bardzo sie ciesze, ze znalazlem to forum. Bardzo dziekuje za wszelkie rady, dzieki Wam mam teraz wieksza odwage zeby sprobowac zapewnic w miare dobre srodowisko dla moich ulubionych ryb. Od poniedzialku biore sie za mycie nowonabytego sprzetu,instalowanie go oraz kupowanie podloza i roslin (woda czeka w 70 litrowym, plastikowym zbiorniku juz od 4 dni).

Jeszcze raz serdeczne dzieki za wskazowki.

Pozdrawiam.
Jacek
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: