Witajcie ponownie.
Wiem juz jaka mam wode w kranie:
TwW=11
TwO=12
pH=8
NO3= nie mierzylem niestety...

W malym akwarium 20l, ktore postawilem u syna w pokoju ta sama woda po tygodniowym pobycie w tym zbiorniku z kilkoma roslinami, niewielkim swiatlem przez 12godz i filtracja przez filtr przelewowy wykazuje:
TwW=10
TwO=12
ph=8
Zmierzylem wczoraj i pomyslalem, ze MUSZE Was o to zapytac, bo faktycznie o wode pytalem w innym watku, ale nie bylo sensu zaczynac kolejnego z dodatkowym pytaniem o urzadzenie, o czym nizej...
1. Czy takie paramerty mojej kranowki beda odpowiednie dla tego garynku ryb (wyczytalem, ze ph moze byc 7-7,7 dla rzek Indii) ewentualnie czy Brzanki beda mogly sie "przyzwyczaic" (nienawidze takiego sformulowania bo jak ja moglbym sie przyzwyczaic do zycia w powietrzu gdzie jest nap 12% tlenu, ale moze sie myle...)?
2. Jezeli (daj Boze) moja woda jednak nadawala sie do urzadzenia mieszkania Brzankom rozowym, to czy moglibyscie mi podpowiedziec jak powinno wygladac mniej wiecej srodowisko, w ktorym maja zyc? Wiem, jest napisane, ze ma to byc krajobraz zatoki, ale niestety ja nigdy nie bylem pod woda w Indiach i nie ogladalem z bliska zatoki np rzeki Ganges
Ja wyobrazam sobie ten kwaterunek Brzanek nastepujaco i bardzo prosze o korekte:
- 3-6cm dna: "kamienie rzeczne" czyli nie jasne, krzemowe tylko brazowe, czerwone, czarne itp okolo 3-5mm;
- rosliny (niestety zupelnie nie znam nazw) po bokach i w tylnych katach zbiornika trawiaste, na wysokosc akwarium, dosc gesto posadzone, a na srodku okolo 3 takich, ktore maja szerokie liscie np jakies Kryptokoryny;
- jeden wiekszy korzen po jednej ze stron akwarium a po drugiej stronie maly trawnik z wglebki i kilka oblych kamieni losowo rozrzuconych po dnie;
- jako tlo mam zamiar pomalowac spray'em styropian o wymiarach akwarium na czarno-brazowo-zolto i ustawic za tylna szyba;
- temperatura wody okolo 24-25st C
- no i wreszcie w srodku tego "miniazjatyckiego krolestwa" 6-7 Brzanek rozowych i "Cos" (nadal nie wiem co) na dno (czy jesli od razu wpuszcze ryby denne to beda mialy sie czym zywic w nowozalozonym, w miare jeszcze czystym akwarium??);
Czy taki "widok" bedzie przypominal wyglad indyjskiej zatoki?
Bardzo Was prosze o wyrozumialosc i podpowiedzi, sugestie...