Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy welonka będzie dobra??  (Przeczytany 3209 razy)
gigol
Nowy
*

« : Luty 18, 2007, 13:38:47 »

Mam akwarium o pojemności około 80 litrów i mam zamiar kupić do niego kilka welonek czy to dobry wybór?? A może macie jakeś lepsze propozycje?? Proszę o odpowiedź.

Moje akwarium:
Glonojad ~20cm
gurami
3 skalary
mieczyk
ślimak
Dj_krystus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Luty 18, 2007, 13:43:43 »

Ja bym dal tam takie rybki:
- 10 - 15neonków inessa
- 4-5 prętników karłowatych
- 2 zbrojniki
- 2Gurami dwuplamiaste(parka)
Bardziej doświadczonych prosze o łagodny wymiar kary Smiley
gigol
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 18, 2007, 13:51:08 »

To mówisz żeby lepiej nie kupować welonki??

Moje akwarium:
Glonojad ~20cm
gurami
3 skalary
mieczyk
ślimak
kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Luty 18, 2007, 14:01:44 »

dla welonów to za małe akwa Roll Eyes

Astronotus ocellatus i drobnica.
gigol
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 18, 2007, 14:05:52 »

Oki zastanowie sie nad zakupem innych rybek jak coś wymyślę to dam znać :-)

Moje akwarium:
Glonojad ~20cm
gurami
3 skalary
mieczyk
ślimak
Dj_krystus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 18, 2007, 14:06:37 »

Dla welonów za male.Ale pięknie wyglądają neonki w wieszych ilosciach.Zobacz na to:
http://allegro.pl/item167840605_akwarium_260_70_60_1100_l_akwarium_dla_koneserow_.html
gigol
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 18, 2007, 14:10:29 »

Good ! już to widziałem też mi się podoba, ale nie wiem czy neonki wytrzymają transport do mojego akwarium, bo czeka ich transport przez dwie godzinki środkami komunikacji miejskiej w słoiczku  Embarrassed

Moje akwarium:
Glonojad ~20cm
gurami
3 skalary
mieczyk
ślimak
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #7 : Luty 18, 2007, 14:37:11 »

lepiej przewozić je w worku, a worek schowaj pod kurtkę żeby rybki nie zmarzły. 2 godziny neonki w woru zabezpieczonym przed wychłodzeniem wytrzymają spokojnie.

PS: Co do propozycji obsady 5 prętników w 80L to jest to absurd, nie ładuj tam aż tylu tych rybek. Poza tym w tak małym akwarium gurami (dwuplamiste) nie będą w zgodzie współżyć z prętnikami.
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2007, 15:42:16 wysłane przez lukas » Zapisane

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 18, 2007, 14:57:00 »

Masz tu wzór do naśladowania http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8968.0.html
oczywiście jak będziesz miał akwarium takie jak koleżanka bo twoje jest troche za małe

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #9 : Luty 18, 2007, 18:08:58 »

Dla welonów za male.Ale pięknie wyglądają neonki w wieszych ilosciach.Zobacz na to:
http://allegro.pl/item167840605_akwarium_260_70_60_1100_l_akwarium_dla_koneserow_.html

Ojjj... Zgadzam się. Może to troche większe aqua, ale warto  pomyśleć o neonach:
http://www.mojeakwarium.pl/Asp/Galeria/akwarium_macka_a.asp
http://www.mojeakwarium.pl/Asp/Galeria/akwarium_macka_b.asp

Piękniejszego aqwarium nie widziałam Shocked  Shocked  Shocked  Shocked  Shocked  Shocked  Shocked

Pozdrawiam, Magda.
gigol
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Luty 18, 2007, 18:23:03 »

Zgadzam się z Tobą Magdallenah, to jest piękne. Ale ja nie mam na myśli kupować dużych welonek tylko małe wielkości 3-5cm, Może zanim podrosną to zmienię sobie akwarium na większe? A jak szybko rosną takie welonki??

Moje akwarium:
Glonojad ~20cm
gurami
3 skalary
mieczyk
ślimak
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Luty 18, 2007, 21:56:28 »

ja mam 120litrowe akwarium i mam tam 2 welonki (parke). Maja jakies 20-25cm. Mozesz byc pewny ze urosna!! Moje maja jakies 5 lat. Co roku przystepuja do tarla i zauwazylem kilka dni temu ze powoli zaczynaja nabierac chetke na coroczne tarlo. Moje juz chyba nie urosna ale podobno w dobrych warunkach welonki moga dozyc nawet 15 lat Cheesy Mlode z ostatniego tarla w w ciagu 10 miesiecy urosly do wielkosci 10cm(wychowane od malenkosci a wlasciwie od ikry). A wiem bo kilka sztuk ma moja siostra wiec moge zaobserwowac jak rosna  Cheesy

Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #12 : Luty 18, 2007, 22:38:47 »

Ojjjj... TE STRASZNE welony: strasznie sie załatwiają (żę nie powiem "srają")- bój się czasem wisi im taki sznór z kupy (mój brat miewał koszmary) i co do wzrostu to rosną jak na drożdzach(dosłownie) nigdy nie wiadomo co znich wyrośnie. Ale możesz zawsze spróbować. Pamiętaj niektóre sa strasznie wredne-po tygodniu czeba kupić nowe roślinki.
Niby niektóre to takie słodkie "złote rybki"-niezawsze...ojjj  niezawsze...
  Wink Jak to twoje marzenie to nie stoje za przeszkodą (czy jakoś tak...) Wink[/color]

Pozdrawiam, Magda.
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Luty 19, 2007, 12:25:03 »

mlode welonki zjedza roslinki chyba ze bedziesz mial jakies o duzych lisciach. Moje staruszki Cheesy roslinek juz w zasadzie nie ruszaja ale mlodziany u mojej siostry zjadly wszystkie valisnerie Sad a z tym brudzenie to niestety prawda...

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: