Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « skalary i neonki - kiedy razem??
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: skalary i neonki - kiedy razem??  (Przeczytany 3351 razy)
KnightRider
Zainteresowany
**

« : Luty 15, 2007, 23:33:05 »

Witam wszystkich kolegów akwarystów Cheesy
Mam pytanko... mam 15 neonków i zakladam wiekszy zbiornik w którym dodatkowo chciałbym trzymac ok 10 skalarów. Czy jeżeli kupię małe skalary to nie bedą one atakować jak podrosną neonków?Huh Słyszałem ze jeżeli skalary będą małe i od początku trzymane z neonkami to jak podrosna będą się tolerować. Czy to prawda?Huh
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 15, 2007, 23:35:00 »

Jeśli neony będą pierwszymi mieszkańcami akwarium, to skalary później wprowadzone do zbiornika niepowinny ich atakować. Grin

Moje akwa, odnowione foty Wink. Zapraszam do komentowania Smiley

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8645.0.html
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 15, 2007, 23:35:39 »

Prawda i nie, naprawdę różnie to bywa, myślę - że dobrze karmione skalary nie beda się dobierały do neonków.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 16, 2007, 10:58:30 »

A to musi być bycze akwarium skoro tam chcesz 10 skalarów trzymać....

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
KnightRider
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 16, 2007, 12:10:01 »

A to musi być bycze akwarium skoro tam chcesz 10 skalarów trzymać....

A to moze powie mi ktoś ile może być skalarów w zbiorniku 100 litrów oczywiście uwzgledniając 15 sztuk neonów??
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 16, 2007, 12:47:28 »

Ani jednego....

Pozdrawiam,
Emi

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #6 : Luty 16, 2007, 13:04:57 »

Zapomnij! Ja mam 4 skalary w 112L i powoli im odbija. Malych ryb nie atakuja tylko wieksze a nawet denne. Malych ryb nie postrzegaja chyba jako konkurencje.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Luty 16, 2007, 13:07:03 »

Ja miałam dwa w 112 l które non stop się tłukły a reszta ryb siedziała w krzakach.

Pozdrawiam,
Emi

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 16, 2007, 13:15:06 »

Skalary można hodować, jak się ma zbiornik 200L (50cm wysokości i metr długości).

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
KnightRider
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Luty 16, 2007, 17:18:27 »

Zapomnij! Ja mam 4 skalary w 112L i powoli im odbija. Malych ryb nie atakuja tylko wieksze a nawet denne. Malych ryb nie postrzegaja chyba jako konkurencje.

Skalary można hodować, jak się ma zbiornik 200L (50cm wysokości i metr długości).

A ja miałem zbiornik 100 litrów. Miałem parę skalarów zaglowców i jeszcze kilka innych ryb w obsadzie.... i musze się nieskromnie pochwalić, że po dwóch miesiacach zaczeły składac ikrę i to regularnie Cool No i coś te wasze przygody się nie pokrywają z moimi doświadczeniami.... ale oczywiście bardzo dziękuje, że sie nimi ze mna dzielicie Cheesy
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Luty 16, 2007, 17:29:30 »

Masz sie czym chwalic naprawdę. U mnie skalary złożyły ikrę w akwarium 80l. Tylko powiedz najpierw czy udało ci się odhować młode, bo znając życie było u ciebie tak jak u mnie. Czyli skalary złożyly ikrę i na drugi dzień ikry nie było. A powód to małe akwarium i skalary nie potrafią sie zaopiekować ikrą w takiej ciasnocie. Powiedz czy wylęgly ci sie młode i odhowałaś je a teraz są dorosłe  Huh Huh Huh Huh Huh Huh

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

KnightRider
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Luty 16, 2007, 18:39:47 »

Masz sie czym chwalic naprawdę. U mnie skalary złożyły ikrę w akwarium 80l. Tylko powiedz najpierw czy udało ci się odhować młode, bo znając życie było u ciebie tak jak u mnie. Czyli skalary złożyly ikrę i na drugi dzień ikry nie było. A powód to małe akwarium i skalary nie potrafią sie zaopiekować ikrą w takiej ciasnocie. Powiedz czy wylęgly ci sie młode i odhowałaś je a teraz są dorosłe  Huh Huh Huh Huh Huh Huh

Nie wiem czy mówisz to z przekąsem czy nie ale dziękuje Grin Tak.... małe skalary wykluły się z ikry i przeżyłt kilka dni ale niestety nie miałem wiedzy jak i czym je karmić oraz w jakich warunkach jest szansa jakiego kolwiek odchowu.... Liść z ikra przeniosłem do kotnika. Skalary regularnie potem skladały ikrę w rownych odstępach czasowych ale nie wyjmowałem już liści.... poprostu nie wiedzialem jak zadbać o młode skalary Sad Ale skalary broniły ikry skutecznie przez ok. 3 dni.
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Luty 16, 2007, 19:42:17 »

To podobnie jak u mnie i ja to wcale nie mówiłem z przekąsem tylko tak żeby inni użytkownicy nie mysleli, że np. u ciebie w 100l albo u mnie w 80l idzie cos zwojować ze skalarami i dochować się młodych.  Wink Wink Wink Wink

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: