Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: dziwne zachowanie ryb  (Przeczytany 1517 razy)
blackmak
Stały użytkownik

« : Luty 11, 2007, 12:28:50 »

Potrzebuje waszej rady...
Kupilem sobie wczoraj filter fluval 205 do baniaka 150l. Ustawilem go na polowe mocy. Dzis budze sie rano a moje ryby siedzą na dnie i tylko co parenasciesekund gurami z prędkością światła wypływają po powietrze, ale robią to tak szybko ze boje sie ze sie zabiją o pokrywe baniaka. kirysniki które zawsze byly wyluzowane tez siedzą na dnie i nie pływają, bocje siatkowane strasznie szybko oddychają, wogule wszystkie ryby jakies zestresowane. przed zmianą filtra wszystk bylo OK. Co o tym myslicie?
parametry nie sa w normie chyba
Ph - 7.0
NO3 - 20
NO2 - 0.50
NH3 - NH4 - 2.0
A i nie mam odstanej wody na podmiane, to mam lac kranówe? jaka mogla b yc przyczyna takiej destabilizacji w moim baniaku skoro przed  zmianą filtra wszystko bylo w normie?
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 11, 2007, 12:32:06 »

Daj wodę do wiadra poczekaj 48 godzin i zrób podmianę nie sądzę żeby do tego czasu coś im się stało, a jeśli się nie poprawi to wtedy zaczniemy się martwić.  Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

blackmak
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 11, 2007, 12:42:17 »

za 48h obawiam sie ze moje gurami pozabijają sie o pokrywe
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Luty 11, 2007, 17:03:06 »

szybko rób podmianę! nawet na kranówkę, w tym przypadku to mniejsze zło!
wymieniając filtr przerwałeś cykl azotowy, nie ma bakterii nitryfikujących rozkładających amoniak i azotyny, które teraz zalegają w akwarium i trują twoje ryby. Kup jakiś biostarter do filtra bo zanim się tam samoistnie zalęgną bakterie, to twoje ryby się potrują.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: