Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Biały osad na szybach  (Przeczytany 9618 razy)
RadkaS
Nowy
*

« : Marzec 08, 2004, 21:03:00 »

Witam!
Po kilkuletniej przerwie zaczynam ponownie przygodę z akwarystyką. Póki co zakładam mały baniaczek. Jeżeli wszystko będzie OK to za parę miesięcy ruszę z duży baniakiem. Niestety teraz mam problem z tym małym, akurat na początku jak dojrzewa. Po 4 dniach od uruchomienia całości na wszystkich ściankach pojawia się mały biały osad. Takie plamki wielkości 2÷3mm falują razem z ruchem wody. Wspomne że drugi raz startuje z tego właśnie powodu. Wcześniej wymyłem akwa, zdezynfekowałem sprzęt, kamienie, ale bez skutków Sad  Myślałem że może to być jakaś pleśniawka bo przecież rośliny też coś takiego atakuje, ale one dopiero po 7dniach były oblepione takim białym nalotem przypominającym kawałki waty. Wyczytałem gdzieś o podobnym problemie, ale pozostał on bez odpowiedzi. Dodam jeszcze, że nie mam korzenia. Mam duże napowietrzanie + kamień nap.  - czy może to być przyczyną. Może miał ktoś podobny przypadek albo wie co to może być. Teraz akwa dojrzewa w 26°C (podobno pleśniawka pada w wysokich temp.) Ale niestety osad na szybach już się pojawia. Nie wiem czy czekać jeszcze tydzień i zarybiać.  :roll: Zobaczymy.

Dzięki za odpowiedź i za rady.

Pozdrawiam

Pozdrawiam Radek!!!
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 08, 2004, 21:22:09 »

Pleśniawka to raczej nie jest. Myślę ze to jakieś małe żyjatka które powinny zniknąć gdy akwa się nieco ustabilizuje, na razie nie kupuj rybek i uzbrój się w cierpliwosć. Nie usuwaj znowu wszystkiego, to się zdarza przy starcie zbiornika.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
RadkaS
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 08, 2004, 21:56:24 »

Dodam jeszcze kilka szczegółów.
Po prześledzeniu forum i pierwszej diagnozie (za duże przewietrzenie) postawiłem bimbrownie i podpiąłem do kamienia nap. Ale ze względu na mały (30l) baniaczek odłączyłem machinerie na 1 dzień. Czy może problem dotyczyć niedoboru CO2 . (wyczytałem coś o węglanie wapnia) :?: .

Czyli czekać? Ok. Może podepne CO2 i zobaczymy - co mi szkodzi.
Dzięki za wiadomość.

Pozdrawiam Radek!!!
RadkaS
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 13, 2004, 16:40:02 »

Teraz biały nalot okupuje moczarke i kabombe.
Pod liśćmi m.in. Cryptooryna spiralis i tych poprzednich pojawia sie dużo pęcherzyków powietrza, co śwadczy o nadmiarze tlenu.
Dalej te dwie pierwsze puszczają dużo nitek czy korzeni do podłoża. Czyli prawdopodobnie czegoś im brakuje.
Ale dodam że rośliny rosną choć są oblepione. (młode lliście kryptokoryny lekko brązowieją)

Podaje CO2 z bimbrowni, świece bardzo mało (14W Aqua Glo) - bo dużo światła pogarszało znacznie sprawe i nie stosuje napowietrzania.
Z filtra FAN-mikro woda idzie wężykeim ponad tafle i jak zatkam koniec jest deszczownica.  
Ale staram się pozostawić przepływ żeby niedotleniać przez działanie dzeszczownicy

Co robie nie tak :?:  Może jest jakiś sposób na nadmiar tlenu.

Albo źle pojąłem problem i to są jakieś glony.
Wygląda jek pajęczyna, a na szybach - jak wyżej
podobne problemem można znalęźć w sieci, na forum ale nikt nie podaje jak z tego wybrnąć albo czy ktoś wybrnął.
A może by wprowadzić jakąś wygłodzoną rybke. Gupik czy molinezja?

Dzięki za wszelkie pomysły i rady. :roll:

Pozdrawiam Radek!!!
michał
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Marzec 13, 2004, 19:51:07 »

Może to być problem twardej wody sprawdż i odpisz

Błądzić to rzecz ludzka!?!
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #5 : Marzec 14, 2004, 01:32:01 »

Problem wygląda na dość poważny. Zacznijmy od tego że masz bardzo małe akwarium i bardzo trudno będzie ci w nim utrzymać równowagę biologiczną. Twój problem nie jest wynikiem nadmiaru tlenu w wodzie,także śmiało możesz normalnie przewietrzać akwarium i koniecznie uruchom aparaturę filtrującą (jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś). Jeśli chodzi o oświetlenie to powinno się palić nirmalnie (tzn. ok 12h).Zakładam że jest to jakaś profesjonalna świetlówka a nie lampka nocna. Temperatura jest wporządku. Ja wprowadziłbym do akwarium ze 2 ślimaki (najlepiej ampularię),mogą one zjadać to paskudztwo co ci wyrasta,a jednocześnie ich odchody będą nawozić rośliny i zapoczątkują cykl obiegu azotu. Z rybami jeszcze się wstrzymaj.

RadkaS
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 15, 2004, 17:18:49 »

Dzięki za odzew!
Zrobiłem pomiary:

Ph 7,5
TwO 16
TwW 8

Czyli co - za dużo ogólnej?
Zaczołem świecić normalnie (jak pisałem Aqua-Glo 14W HAGEN),
Filtracja chodzi i zawsze chodziła (ponad 2 tygodnie - FAN mikro)
Więc zaopatrzyłem aqua chyba we wszystko.
Tak, wiem, że małe akwarium ale zależy mi na tym żeby go "opanować" - jak pisałem w planach jest coś większego. Najpierw musi być OK z tym małym.

Może jutro wprowadze jakiegoś gupika? Co wy na to? A te ślimaki, mają je w sklepach? Znajoma ma jakieś ślimaki ale nie wiem jakie - chyba świderki?

Nie chcę zapeszać ale na szybach widać już plamy - czyli coś mniej tego nalotu. A roślinki wypłukałem pod ciepłą wodą , nie mogłem tak na to patrzeć. Ten nalot czy jak to nazwać wygląda jak kożuch, czy taka maż już nie całkeim biała jak na szybach ale jasna prawie przeźroczysta.
Może żeczywiście to ustanie.
Ale co to i z czego?  Powiem że kiedyś za starych czasów miałem glony (każdy chyba miał) ale tego jeszcze nie miałem w aqua.

Pozdrawiam Radek!!!
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 15, 2004, 17:45:09 »

Twardości wody mogą być, ale pH powinieneś zbić do 7.0.

385 l - dyskowce
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #8 : Marzec 19, 2004, 01:33:39 »

nie przesadzajmy pH 7,5 to nie tragedia. To odpowiedni parametr dla np. żyworódek,karpieńców i karpiowatych (nie wszystkich)

RadkaS
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 19, 2004, 09:01:37 »

Aktualna relacja:

Akwarium już sie ustabilizowało. Nalot opuścił szyby.
Rośliny też, ale nie całkiem - moczarka jeszcze faluje z lekkim nalotem.
Co do przyczyny to chyba możemy gdybać.
Pewne jest, że w zbiorniku większym może ploblemu by nie było.
Dodam jeszcze że w napadzie nerwów jak wypłukałem ostatni raz roślinki to podmieniłem chyba z 60% wody i nie była to odstana kranówa tylko przyniosłem w butlach wode filtrowaną. Jak sie okazało woda ta jest bardzo miękka.
Pomiary zrobiłem dopiero po podmianie. Czyli w istocie mogła być za twarda woda w aqua.
Jeszcze kwestia kamyczków, miałem tam małe morskie kamyczki. Kilka, ale w małym baniaczku. NIe wiem czy to teź kiedyś nie zaszkodziło.
Bo wszystko inne było jak najbardziej OK.

Dzięki za rady!

Pozdrawiam Radek!!!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: