rybak
Zainteresowany

|
 |
« : Styczeń 27, 2007, 18:11:06 » |
|
Witam Sam nie dowierzam ale musze się zapytać.  Usłyszałem ostatnio od kolegi(jego tata jest wojskowym)ze on używa w swoim akwarium jako wkład do filtra węgla aktywowanego nie pochodzacego ze sklepu lecz z...... pochłaniachy masek  gazowych,które załatwia mu tata i ze może mi takie coś załatwic.Moje pytamie brzmi czy taki węgiel ma takie same własciwosci co węgiel ze sklepu , czy nie zagraża on zdrowiu ryb i cze jakos zmienia on parametry wody. Ja osobiscie bałbym sie taki węgiel zastosowac i jakos nie chce mi sie wieżyc ze on to stosuje. Jeżeli post napisałem nie w tym dziale co trzeba to sorki ale musiałem zapytac Dzieki za wszystkie odpowiedzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 27, 2007, 20:03:47 » |
|
wegiel pomaga usunac leki i zanieczyszczenia z wody ale tylko na kilka dni po tym termini trzeba sie go pozbyc wiec stosowanie wegla nie ma sensu w filtrze na dlugi czas bo to przynosi odwrotny efekt
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 27, 2007, 20:28:03 » |
|
uzywac mozesz ale tylko wtedy, jesli pochodzi on z masek, ktore nie byly uzywane.  Wegial drzewny to wegiel drzewny (aktywny) czy do filtrow czy do masek to nie gra roli. A taki, ktory ma chronic ludzkie zycie jest chyba nawet pewniejszy. Ale jak pisal poprzednik, wegla uzywa sie tylko, aby jakies zwiazki chemiczne z wodyy wyciagnac (np. medykamenty) albo np przy startowaniu akwa, aby ewentualne chemiczne zanieczyszczenia wyciagnac. Wegiel wyciaga niestety tez wazne dla roslin skladniki, wiec nie uzywa sie go permanentnie jako medium filtacyjne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 27, 2007, 20:29:09 » |
|
Węgiel owszem pomaga usunąć zanieczyszczenia ale jak go nie wyciągniesz to nic się nie stanie. Węgiel aktywny to jeden z najbardziej porowatych materiałów dlatego tak ładnie wyłapuje wszelkie świństwa. Jak go nie wyciągniesz to w jego porach zalęgną się bakterie, straci swoje właściwości czyszczące i będzie w filtrze pracował jak ceramika.
Wydaje mi się, że węgiel stosowany w maskach musi być tak samo a nawet czystszy od tego jaki stosuje się w akwariach ponieważ ludzie przez to oddychają. Węgiel przynoszony przez tatę Twojego kolegi jest pewnie przeterminowany z nieużywanych masek i nie może być stosowany jako zabezpieczenie ludzkiego życia niemniej jako wkład biologiczny do filtra się nadaje.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 27, 2007, 22:51:33 » |
|
jak go nie wyciągniesz to nic się nie stanie.
to nie jest calkiem tak. Jest tu pewna ciekawostka. Wegiel aktywny absorbuje pewne substancje lepiej / inne gorzej. Jezeli zaabsorbuje on najpierw substancje "mniej przyswajalne" i sie "napelni" i zostanie potem poddany dzialaniu jakiejs substancji, ktorą on lepiej przyswaja, moze dojsc do tego, ze tą pierwszą, mniej przyswajalną, odda zpowrotem i przyswoi tylko tą drugą. Podobno w 1.W.S. zdarzalo sie, ze zolnierze ktorzy nosili maski w jednym gazie, a potem w innym, umierali z zatrucia tym pierwszym bo jak weszli w ten drugi, zostal on zaabsorbowany przez wegiel a ten pierwszy wyparty. Takze wegiel aktywny powinien byc wymieniany.Co do bakterii, to nie wiem, ale mysle, ze pory wegla sa zbyt male na zaleg bakterii - najwyzej na powierzchni - ale to tylko przypuszczenie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 27, 2007, 23:18:07 » |
|
Węgiel aktywny używa się właśnie w tym celu jako podłoże dla roślin i świetnie sprawdza - więc coś w tym musi być (kwestia bakterii). Ponieważ raczej teraz nie używa się gazów bojowych a wiem, że przeterminowane filtry nie są używane stąd mój wniosek, że węgiel ten jest czysty i można go używać w akwarium.
Jeśli natomiast zostawi się węgiel po leczeniu to prawdą jest, że po pewnym czasie zacznie on oddawać część zaabsorbowanego lekarstwa.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2007, 23:20:19 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 27, 2007, 23:52:00 » |
|
raczej teraz nie używa się gazów bojowych
Tego niestety nie wiemy. I nie wiadomo co dzieje sie za bramami jakis specjalistycznych koszar. Sa cwiczenia z maskami w zamknietych budynkach np. przy uzyciu gazu lzawiacego. Ale to juz teraz tylko "abstrakcje". Moim zdaniem to to wszystko gra niewarta swieczki. Zapotrzebowanie na uzycie wegla w filtrze jest tak zadkie ze jakbycos, to mozna te pare PLN wydac . A jako podloze dla roslin OK - jak jest to OK; jak nie to mozna te ceramzyt uzyc albo cos w tym stylu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 28, 2007, 00:09:56 » |
|
No właśnie używa się keramzytu i węgla ale to dyskusja do innego wątku. Wracając jednak do węgla i częstotliwości jego używania to skoro facet to używa stale to dlaczego nie... do odważnych świat należy, choć ja jak na razie tylko raz węgla używałam po leczeniu, po kilku dniach wywaliłam i jakoś mi go w filtrze nie brakuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 28, 2007, 00:39:41 » |
|
Mysle, ze facet nie wiedzial dokladnie, kiedy i po co sie wegla w akwarystyce uzywa. Teraz wie!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 28, 2007, 12:08:31 » |
|
Ja bym tam tego węgla nie używał. Po pierwsze nie wiadomo gdzie leżała taka maska, czy była używana i czy węgiel nie posiada już jakiegoś syfu wyłapanego z atmosfery. Zakładam, że faktycznie jest z przeterminowanych, nieużywanych masek gazowych. Skoro jest przeterminowany to znaczy że się nie nadaje do ponownego wykorzystania (czyli coś w nim jest, albo nie ma już takich właściwości absorbujących). Poza tym węgiel nie jest aż tak drogi żeby cała ta zabawa była warta takich kombinacji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 29, 2007, 21:08:23 » |
|
zajadla walka o wegiel fakty sa takie leczy rybki medykamenty sciagnij weglem a pozniej znim do koszta i nie wspomniac o nim jak sie wegiel nasyci zwiazkami to je pozniej oddaje do wody i tyle wiecej nie trzeba komentowac sama nazwa wskazuje wegiel aktywny kiedys musi sie zdezaktywowac
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|