Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zakładam Akwarium...  (Przeczytany 2610 razy)
damian_qbass
Nowy
*

« : Styczeń 27, 2007, 00:09:12 »

Witam, jestem tu nowy, postanowilem założyć temat gdyż chcę byc posiadaczen akwarium.  6 lat temu mialem 25 litrowe Akwa... ale tak jakos sie zlozylo ze je zlikwidowalem Sad a teraz troszke zaluje, w Zwiazku z tym mam 2 takie pytania, jakie Akwarium jest lepsze? takie zwykle, czy np takie z zabudowa tzn chodzi mi o gorna część akwarium ze swiatlem!?? A drugie pytanie to Czy lepszy jest piasek czy Żwir? dziekuje za cierpliwość w czytaniu i czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam Damian papa
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 27, 2007, 11:10:12 »

1. co masz na myśli jeśli chodzi o słowo "zwykłe"?
2. to zależy, co chcesz trzymać w tym akwarium?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
damian_qbass
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 27, 2007, 11:15:53 »

"zwykłe" czyli takie tansze, bez pokrywki u gory i bez oswietlenia, a zamierzam trzymac :
*Neony okolo 7 szt.
*Gupiki okolo 4 szt.
*glonojad 2 szt.
Tiger
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 27, 2007, 11:22:23 »

Lepsze byłoby akwa z pokrywą ze świetlówka ale nie takie które ma wbudowane filtr... sam mam takie lecz teraz jestem w trakcie modernizacji tzn dokupiłem filtr wewnetrzny a ten wbudowany wyłaczyłem.Wbudowany filtr przestał siś sprawdzać u mnie
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 27, 2007, 11:24:55 »

Pokrywę musisz mieć, żeby woda Ci nie odparowywała i ,żeby było gdzie wsadzić oświetlenie. Pokrywę możesz zrobić sam jeśli zależy Ci na oszczędności. Jest już taki wątek przyklejony na ten temat (http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,1314.0.html). Oczywiście filtr, grzałkę i napowietrzacz też musisz kupić.
Glonojady sobie odpuść bo jak liczysz, że będą Ci zjadać glony to się przeliczysz. Zamiast nich proponuję ze 3 otoski - są niezastąpione.

Poza tym proponuję lekturkę:
http://www.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/
http://www.akwarium.net.pl/port/modules/pielegnacja/

Pozdrawiam,
Emi

damian_qbass
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 27, 2007, 12:23:47 »

ok Wink no i wogole Akwa z pokrywa( chodzi mi o taka gotowa) ladnie sie prezentuje, a jeszcze to pytanko odnosnie piastku???
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2007, 12:28:38 wysłane przez damian_qbass » Zapisane
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 27, 2007, 12:53:15 »

Ja bym bardziej dla takich rybek polecał żwirek  Wink Wink Wink

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 27, 2007, 12:55:25 »

Ogólnie to ja w ogóle polecam żwirek, średnica od 0,3 - 0,7 cm. Przy piasku, zwłaszcza drobnym rośliny gorzej rosną i są tendencje do powstawania stref beztlenowych w podłożu

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 27, 2007, 13:02:00 »

I wogóle lepsza jest pokrywka. Ja mam taką na pół akwarium kupiłem sobie glonojada syjamskigo patrzę się a ryba spadła na ziemie i zdechła. Kroki które teraz muszę zrobić to:
1.Zlikwidowanie filtra zewnętrznego
2.Kupić filtr wewnętrzny
3.Zamówić pokrywkę
4. Kupić otoski
4punkt dla tego bo mam strasznie zaglonione akwarium a otoski boję się dawać że zrobią tak jak glonojad syjamski , więc kupuję pokrywkę i wtedy na pewno nie uciekną z akwarium  Grin Grin Grin

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

damian_qbass
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 27, 2007, 22:10:21 »

a jakie polecacie roślinki???takie pasujące do Neonków
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Styczeń 27, 2007, 23:22:46 »

To zależy jakie będziesz miał światło. Przypuszczam, ze skoro chcesz hodować neonki to woda będzie dość miękka. Przy dobrym świetle posadzić możesz większość roślin, które oczywiście nie będą większe od Twojego akwarium.

Generalnie, żeby małe akwarium wydawało się optycznie większe sadzi się w nich rośliny drobnolistne: bakopa, alternanthera, anubiasy, mech, sagitarię, mikrozorium, malutkie żabienice i wiele innych.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2007, 23:24:55 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: