damian_qbass
Nowy

|
 |
« : Styczeń 27, 2007, 00:09:12 » |
|
Witam, jestem tu nowy, postanowilem założyć temat gdyż chcę byc posiadaczen akwarium. 6 lat temu mialem 25 litrowe Akwa... ale tak jakos sie zlozylo ze je zlikwidowalem  a teraz troszke zaluje, w Zwiazku z tym mam 2 takie pytania, jakie Akwarium jest lepsze? takie zwykle, czy np takie z zabudowa tzn chodzi mi o gorna część akwarium ze swiatlem!?? A drugie pytanie to Czy lepszy jest piasek czy Żwir? dziekuje za cierpliwość w czytaniu i czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam Damian 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 27, 2007, 11:10:12 » |
|
1. co masz na myśli jeśli chodzi o słowo "zwykłe"? 2. to zależy, co chcesz trzymać w tym akwarium?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
damian_qbass
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 27, 2007, 11:15:53 » |
|
"zwykłe" czyli takie tansze, bez pokrywki u gory i bez oswietlenia, a zamierzam trzymac : *Neony okolo 7 szt. *Gupiki okolo 4 szt. *glonojad 2 szt.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tiger
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 27, 2007, 11:22:23 » |
|
Lepsze byłoby akwa z pokrywą ze świetlówka ale nie takie które ma wbudowane filtr... sam mam takie lecz teraz jestem w trakcie modernizacji tzn dokupiłem filtr wewnetrzny a ten wbudowany wyłaczyłem.Wbudowany filtr przestał siś sprawdzać u mnie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
damian_qbass
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 27, 2007, 12:23:47 » |
|
ok  no i wogole Akwa z pokrywa( chodzi mi o taka gotowa) ladnie sie prezentuje, a jeszcze to pytanko odnosnie piastku???
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2007, 12:28:38 wysłane przez damian_qbass »
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 27, 2007, 12:53:15 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 27, 2007, 12:55:25 » |
|
Ogólnie to ja w ogóle polecam żwirek, średnica od 0,3 - 0,7 cm. Przy piasku, zwłaszcza drobnym rośliny gorzej rosną i są tendencje do powstawania stref beztlenowych w podłożu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 27, 2007, 13:02:00 » |
|
I wogóle lepsza jest pokrywka. Ja mam taką na pół akwarium kupiłem sobie glonojada syjamskigo patrzę się a ryba spadła na ziemie i zdechła. Kroki które teraz muszę zrobić to: 1.Zlikwidowanie filtra zewnętrznego 2.Kupić filtr wewnętrzny 3.Zamówić pokrywkę 4. Kupić otoski 4punkt dla tego bo mam strasznie zaglonione akwarium a otoski boję się dawać że zrobią tak jak glonojad syjamski , więc kupuję pokrywkę i wtedy na pewno nie uciekną z akwarium 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
damian_qbass
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 27, 2007, 22:10:21 » |
|
a jakie polecacie roślinki???takie pasujące do Neonków
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 27, 2007, 23:22:46 » |
|
To zależy jakie będziesz miał światło. Przypuszczam, ze skoro chcesz hodować neonki to woda będzie dość miękka. Przy dobrym świetle posadzić możesz większość roślin, które oczywiście nie będą większe od Twojego akwarium.
Generalnie, żeby małe akwarium wydawało się optycznie większe sadzi się w nich rośliny drobnolistne: bakopa, alternanthera, anubiasy, mech, sagitarię, mikrozorium, malutkie żabienice i wiele innych.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2007, 23:24:55 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|