Kotek92
Bywalec

Zielona Góra
|
 |
« : Styczeń 17, 2007, 12:25:35 » |
|
Można zaznaczyć więcej niż 1 opcja, jeśli ktoś ma więcej akwaria. Jeśli są inne sposoby na zmiękczenie wody proszę napisać to uzupełnię.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 17, 2007, 12:34:30 » |
|
granulat torfowy w filtrze?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 17, 2007, 13:27:39 » |
|
Ja tam w ogóle nie zmiękczam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 17, 2007, 14:06:55 » |
|
Ja tam w ogóle nie zmiękczam  Z tego co kojarzę to nie znasz swoich wartości TWW i TWO. Więc faktycznie lepiej nie zmiękczać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 18, 2007, 00:09:06 » |
|
torf zmiękcza wodę ? to dosyć kontrowersyjne stwierdzenie. to CO2 też jest mocno dyskusyjne; pewnie przy dużej obsadzie roślinnej stymuluje zmiany TwW i w konsekwencji TwO, ale samo w sobie na pewno nie powoduje obniżania twardości.
na pewno dodawanie wody destylowanej do akwarium twardość obniża.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarecki
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 19, 2007, 00:54:39 » |
|
Daję głowe że torf zmiękcza wodę.  Działa on na zasadzie kationitu o odczynie słabo kwasnym, tyle że to proces tym bardziej czasochłonny im wieksze akwarium po za tym nalezy podmiany wody dokonywać z ro lub kationitu bo inaczej będzie w kołko macieju.Raczej mało komu starczy cierpliwości by co parę dni wymieniać wkład torfowy no i pieniędzy.Od lat używam kationitu wodorowego zooleka "filtrax K" czy jakoś tak, i przy kranówie 20 TWo utrzymuje około 5 TWo w stu litrowym akwarium.Chyba najprostsza najszybsza i najtańsza metoda jak na razie.Są też i woreczki przepływowe tyle że jak już zmiękczysz to przyjdzie czas na podmiane wody i twardość znów wzrośnie i tak bez końca.Natomiast po ustaleniu twardości wody podmiany dokonujemy lejąc wodę przepuszczoną przez kationit dodając ewentualnie trochę twardej kranówki by np. utrzymać twardość w okolicach 5 TWo.Oczywiście jeszcze mozna dodać historyjki o efekcie wpływu żwiru na twardość wody dozowania co2 które może właśnie podwyższyć twardość a nie obniżyć co zalezy od podłoża no istny temat rzeka ale to wychodzi w "praniu" w miare jak sie zdobywa doświadzenie i wiedzę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
athor
Nowy

Show must go on !!!
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 19, 2007, 11:22:20 » |
|
Skorzystam z okazji ile dodawać wody destylowanej w jakich ilościach itd. 
|
|
|
|
|
|
5381190 no mail sending
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 19, 2007, 11:43:40 » |
|
Musisz znać wyjściową twardość wody, którą chcesz zmiękczyć. Jeśli woda destylowana ma twardość 0 to np: do 2 litrów wody o twardości 10 (wyjściowa) jak dolejesz 2l destylowanej to powinieneś otrzymać 4 l wody o twardości 5.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 19, 2007, 18:09:59 » |
|
Jeśli w akwarium są ryby to obniżaj twardość stopniowo, nie więcej niż o 2` n
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
athor
Nowy

Show must go on !!!
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 19, 2007, 18:12:11 » |
|
Dzięki serdeczne - słyszałam o tej metodzie ale nigdy się nie zdecydowałam do takiej próby - trzeba zacząć 
|
|
|
|
|
|
5381190 no mail sending
|
|
|
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 20, 2007, 10:47:33 » |
|
Skorzystam z okazji ile dodawać wody destylowanej w jakich ilościach itd.  Czy tak samo jest z wodą przefiltrowaną przez filtr RO ? Np. jak już uzyskam dobrą twardość i ph wody to jak bede robił co tygodniową podmiane (z rybami w zbiorniku) to wtedy mieszać wode z RO z wodą z kranu? Czy moge początkowo wode do podmian mieszać (kranówka+RO) żeby sprawdzić jaki dostane razultat ? I żeby później wiedzieć ile potrzebuje kranówki a ile RO? Czy mierzyć parametry wody należy za każdą podmianą ? Czy częściej ? Czy mierzyć parametry wody ale tej przygotowanej do podmiany? Rozumiem że parametry takie jak żelazo, fosfor itp. trzeba robić tyle ile razy parametry na twardość i pH ? Bedę wdzieczny jak mi odp. na te wszytskie pytania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 20, 2007, 10:59:39 » |
|
Tak samo jest z wodą z RO. W/g mnie powinieneś mieszać wodę z kranu z RO, aby nie obniżyć za bardzo twardości, lecz stopniowo. Tak, mierz parametry wody do podmiany. Najpierw sprawdź jakie są parametry wody z RO (powinno być blisko zero, ale lepiej się upewnić), poźniej sprawdź parametry wody już zmieszanej. Po podmianie też sprawdź parametry. Ogólnie monitoruj przez jakiś czas, aż dojdziesz do wprawy i będziesz znał proporcje (RO:kranówa) : woda w akwa. Pozostałe parametry żelazo, fosfor - standardowo. Pamiętaj, że woda z RO jest wyjałowiona - dodatkowe nawozy + minerały stosowane tak aby uzyskać odpowiedni poziom mikro/makro - elementów
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów