Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Przepraszam ze pytam o rosliny na tym forum ale to WAZNE
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Przepraszam ze pytam o rosliny na tym forum ale to WAZNE  (Przeczytany 2176 razy)
baku
Stały użytkownik

« : Marzec 05, 2004, 18:08:15 »

mam nawóz do roslinek SERA FLORENA moj problem polega na tym ze niewiem czy wlac go bezposrednio do wody czy wszczyknac pod korzenie roslin prosze o pomoc doradzcie mi i jak czesto mam dawkowac.
Łukasz
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 14, 2004, 18:35:08 »

Najlepiej wlewać do wody bezpośrednio 5ml na 20l wody
dawid212
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 14, 2004, 20:00:29 »

Z tym wstrzykiwaniem nawozów pod roślinki to chyba nieporozumienie. Przecież to wszystko to nawóz płynny i po wstrzyknieciu pod roślinki po 10 sekundach i tak bedzie rozprowadzony po całym akwa. Tabletki to co innego, powoli uwalniają składniki i korzenie rzeczywiscie je wchłona. Nie mówię to bezpośredni do autora tego tematu, ale słyszałem juz to wstrzykiwanie kilka razy i mysle, ze to nipotrzebny zabieg.[/quote]

Akwarium 140l, towarzyskie
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 14, 2004, 20:21:29 »

Właściwie to wstrzykiwanie zależy tylko od tego jakie mamy podłoże bo jeśli są to drobne kamyki (niektórzy zwą to żwirkiem) to faktycznie nie ma co nawozu wstrzykiwać, jeśli jednak jest to żwirek drobny to pomimo kontaktu z wodą większa część pozostanie w "ziemi" bo nie ma tam ruchu wody wywołanego przez filtr.
Wstrzyknięcia należy wykonywać częściej niż stosowanie powoli rozpuszczajączych się tabletek nowozu gdyż płynny nawóz szybciej jest wchłaniany prze korzenie.
Pozdrawiam

112,25
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: