Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pokarm w postaci tabletek!!  (Przeczytany 3516 razy)
igi_lukasz
Nowy
*

« : Styczeń 02, 2007, 19:39:47 »

Ostatnio koleś w sklepie zaprosonował mi pokarm dla glonojadów i kirysków w postaci tabletek.
Te tabletki wrzucać w całości czy je kruszyć??
Jak kiryski nie będą nim zainteresowane to czy go wyjąć??
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 02, 2007, 19:42:29 »

chyba nie musisz ich kruszyć tak mi sie przynajmniej wydaje Roll Eyes a czy te tabletki czasem same się nie rozkruszą w wodzie??? nie pisze nic takiego na opakowaniu? Smiley

[45] [15] [4]
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 02, 2007, 19:44:20 »

SAma mam tabletki ja na swoje 3 kirsyski rzucam cwierc tabletki, mam pytanie do tabletki dobieraja sie tez inne ryby jak tamu zapobiec ?? Roll Eyes

Moje akwa, odnowione foty Wink. Zapraszam do komentowania Smiley

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8645.0.html
::Martyna::
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 02, 2007, 19:49:03 »

No więc tak: Widzę, że nie wiesz wiele o tym rodzaju pokarmu. Przekażę Ci więc nieco swoich wiadomości :wink:
 Dzisiaj kupiłam pierwszy raz pokarm w tabletkach dla moich otosków, które nie chca jeść płatków roślinnych. Pokarm w tabletkach dla glonojadów (przynajmniej mój firmy TROPICAL) zawiera spirulinę. Spirulina są to hodowane specjalne glony, które są zeskrobywane i przekształcone w tabletki. Ja tabletkę wrzuciałam całą, ale otoski nie wykazują zainteresowania, a widzę, jak bardzo sa osłabione. Żal mi ich, ale one niestety nie są zainteresowane. Zobaczę do jutra. Jeżeli Twoje kiryski nie będą zainteresowane, nie wyjmuj, poczekaj. Może podczas "badania" dna, natrafią na swoje żarełko? Ale wtedy, jak już zjedzą tą tabletkę, to lepiej chyba kłaść je później w tym samym miejscu. Co do tego kruszenia niewiem. Może inni wypowiedzą sie na ten temat?
No i moje molinezje tez się dobierają do tych tabletek. <= do żałobniczki

x))
igi_lukasz
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 02, 2007, 20:48:11 »

Dziękuje za wszystkim za odpowiedzi, a szczególnie dla Martyny:)
Walus
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 02, 2007, 21:32:33 »

tabletki dawaj w jedno miejsce ryby prędzej czy później się nimi zainteresują moje glonojady szukały ich przynajmniej przez tydzień a teraz szamają je aż miło popatrzeć
artpol
Świat jest piękny............ i groźny
Zainteresowany
**

Artur

« Odpowiedz #6 : Styczeń 02, 2007, 22:09:36 »

Dokładnie ! Rybki karm (jeśli to możliwe) zawsze o jednej i tej samej porze (lub porach-jeśli karmisz częściej niż 1 raz).
Pokarm w tabletkach, waflach wrzucaj zawsze w to samo miejsce = łatwiej zostanie znaleziony !
Np: mój "Glonuś" (Zbrojnik niebieski - 12cm) uwielbia wafelki Tropical'a i zawsze jest pierwszy w miejscu karmienia.
Jak wszystkiego nie zje, to potem "zajmują się tym" kiryski i kosiarki....... nic sie nie zmarnuje  Cheesy
Ten rodzaj pokarmu nie rozpuszcza się tak łatwo i nie mąci wody więc bez obaw, że wrzucisz go "trochę za dużo" (mam na myśli 1 całą tabletkę).
Powodzenia
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #7 : Styczeń 03, 2007, 13:13:58 »

Ja mam Wels-chips firmy Sera. Polecil mi to b. kumaty sprzedawca, ktory sam hoduje zbrojniki. Te tabletki sa super!!! Przez pierwsze dni glonojady nie kumaly, ale teraz jak wrzucam to glonojady od razu lapia trop i szukaja i tak po 15 sekundach znajduja i sie przyssywaja. Glonojady powinno sie podobno karmic po wylaczeniu swiatla wieczorem i ja tak robie.

Jak wrzucam w dzien, to widze ze molinezje a zwlaszcza bojownik tez je lubi.

Ja wrzucam cale i nawet po 5 dziennie bo mam 6 glonojadow
najlepiej wsunac tabletke palcem pod wode, tam gdzie ma upasc, bo jak nie, to plywa przez chwile i niewiadomo gdzie spadnie

Jeszcze sa takie wielkie tabletki - chyba tropicalu (? 4-5 cm) ale mi ten sprzedawca odradzil - mowil ze to niewypal i metnieje woda
 papa
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2007, 13:18:10 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 03, 2007, 13:27:39 »

Moje rybcie uwielbiaja tabletki !!!!!!!!!!  W sumie daję 1 tabletkę dziennie, pól o 7 i pół o 16, robię to tak: rano przełamuje tabletkę i tą połówkę jeszcze raz, więc za każdym razem ćwiartkę wrzucam i ćwiartkę przyklejam do szyby. Kiryski zorientuja się co tam w żwirku piszczy  Grin jak wrzucisz pierwszą tabletkę po ok. 1 godzince, a potem są jak tylko o ustalonej porze pojawisz się przed akwa  Cheesy. Np. żyworódki uwielbiają tabletkę przylkejoną do szyby ćwiartka znika po ok. 3min Grin . A moje kiryski teraz się rozleniwiły, zamiast szmerać w żwirku leża i czekają na tabletkę  Roll Eyes Pozatym przesadzsz trochę Oswald 5 tabletek Huh ja mam 2 zbrojniki niebieskie ok 4cm i 2 zbrojniki złote ok. 6 cm i 5 kirysków i ćwiartka za jednym razem i starcza, a jak sie biją to tą ćwiartkę jeszcze raz na pół i już spokój Cheesy
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2007, 13:29:56 wysłane przez Kubuś_8 » Zapisane

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #9 : Styczeń 03, 2007, 13:31:18 »

Tak, ale te tabletki do przyklejania to cos troche innego niz te chipsy dla ryb dennych. Te drugie opadaja na dno i niedaja sie przykleic.

Ale te do przyklejania tez sa super, tylko u mnie jest 1 pretnik, ktory odgania wszystkie ryby i sam wcina cala tabletke, wiec przestalem je narazie dawac.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2007, 13:33:11 wysłane przez Oswald » Zapisane

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Styczeń 03, 2007, 17:12:37 »

to przyklej w 2 miejscach

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #11 : Styczeń 03, 2007, 18:12:54 »

ja mialem lepszy pomysl... pretnik tak mnie ta zachlannoscia wkurzyl, ze mam zamiar przyklejac tabletki - jedna po drugiej, tak dlugo, az pretnik peknie z przejedzenia Wink

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Styczeń 03, 2007, 20:25:48 »

to by było niezbyt humanitarne  Grin A może postrasz go siatką, tzn pogoń go po akwa to się troche uspokoi, zorientuje się że ma nad sobą guru Grin mi to pomogło przy bardzo natarczywaym i wrednym guramim  Roll Eyes

sosnica
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Styczeń 04, 2007, 08:12:37 »

co do tabletek to mam troche wiadomośći z praktyki,przykleja się je do szyby akwa  ryby same ją sobie pobierają, przykleja się zawsze na tej samej szybie podaje się zalerznie od ilości ryb poniewarz mętnieje woda jak za dużo ,karmić 1 raz dziennie
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Styczeń 04, 2007, 08:52:12 »

To zależy jakie to są tabletki. Ostatnio kupiłam Tetra PlecoMin, pokarm dla glonków w tabletkach ze spiruliną. Wielkością przypominają tabletkę rutinoscorbinu i są ciemnozielone. Nie przylepia się je na szyby tylko wrzuca na dno przed zgaszeniem światła. Tabletki są twardsze i nie rozmiękają tak szybko jak chipsy (Wels Chipsy to nie są tabletki tylko raczej chipsy, tak samo jak Vipachips Sery).

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: