Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: rybki padaja jak muchy  (Przeczytany 4526 razy)
sosnica
Nowy
*

« : Grudzień 31, 2006, 10:07:21 »

od rana zginelo mi juz ponad 5 rybek,padl skalar,gorami,mieczyk,pretnik,przyczyna niewiadoma...
ph wody:6,5, temperatura :26 stopni, akwa:60l,duzo roslin...
co robic?odkazic wode???na dnie są muszle morskie
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2006, 10:23:43 wysłane przez sosnica » Zapisane
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Grudzień 31, 2006, 12:05:36 »

podaj jakieś bliższe parametry wody tww i NO3 chociaż.
co zmieniłaś w akwarium? czy dajesz CO2? jaką masz wodę do podmian?
muszle jeśli nie podnoszą tww i podobają ci sie mogą zostać -raczej nie są przyczyną zdychania.
sosnica
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 31, 2006, 13:07:35 »

muszenadmienic że akwa mam 2 miesiące do tej pory nie podmieniałam wody nie było konieczne woda jest z kranu odstana ale zauważyłam też gnicie roślin do tej pory nie było żadnego problemu po tej rannej sprawie wymieniłam połowe wody i dałam przegotowaną bo na odstaną musiałabym czekać do jutra już teraz zauważam że reszta moich rybek ta co przeżyła uaktywnia się jak często trzeba podmieniaćwode i ile
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2006, 13:29:48 wysłane przez sosnica » Zapisane
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 31, 2006, 13:13:55 »

W takim razie padanie ryb mnie zupełnie nie dziwi. Wodę podmienia się co tydzień, ok 20%. Zgromadziła Ci sie w zbiorniku prawdopodobnie ilość zw. azotowych zabójcza dla ryb.
http://www.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/ - poczytaj jak prawidłowo zbać o akwarium i jego mieszkańców. W tym linku jest minimum podstaw.
Istotna jest także wielkość zbiornika.
sosnica
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 31, 2006, 13:38:02 »

słyszałam ozwiązkach azotu ale rozmawiając z kolegą męża ten mnie wyśmiał bo jak mówi nie ma czasu na ciągłe graebanie w akwarium  w moim akwa nie ma zapachu smrodu a u niego brr czy dać odkarzacza .dzięki za szybkie odp.szczęśliwego nowego roku myśle że teraz będzie już wszystko dobrze
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 31, 2006, 14:19:25 »

w 60L masz skalara ? Tez chcialam miec ta rybeczke ale ze wzgledu na litraz niemoge Sad ( 54L)

Moje akwa, odnowione foty Wink. Zapraszam do komentowania Smiley

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8645.0.html
sosnica
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 31, 2006, 14:26:50 »

miałam prześlicznego olbrzymiego skalara żaglowca ale juągo nie mam padł dzisiaj uratowałam go od śmierci 2 miesiące temu a u mnie zginął w 54L akwa możesz go mieć
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 31, 2006, 14:27:30 »

Wcale nie musi być czuć. Odkarzacz nic nie da. Zacznij dbać jak należy o akwarium a zacznij od podmiany wody i odmulenia dna. Potem zredukuj obsadę.

To obrzydzenia będę powtarzać - SKALAR WYMAGA ZBIORNIKA PONAD 100L !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Twoje 60L jest dla niego za niskie i za krótkie !!!!!!!!
sosnica
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Grudzień 31, 2006, 14:50:40 »

woda już jest podmieniona i to połowa zbiornika obsada to 3 mieczyki i 2 małe prętniki 1 zmiennik to wszystko a jeślichodzi o obrzydzenie to co byś zrobiła jeśli osoba chcia ła tak piękną rybke wyrzucić na śmietnik bo w sklepie jej nie chcieli nawet za darmo masz serce z kamienia a dysponuje tylko takim zbiornikiem wolsz oglądać ryby na śmietniku czy we wodzie
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Grudzień 31, 2006, 14:57:06 »

beznerwow, mam ten sam problem z mieczykami nie chce przyjac, nie wyzuce i sa.

sosnica
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Grudzień 31, 2006, 15:12:27 »

dzięki za zrozumienie żałobniczko mam miękie serce dla zwierząt acz kolwiek chcę podziękować małżonce bo to ona potwierdziła moje przypuszczeniadzięki narazie reszta żyje nie zaniedbam poraądków w akwa
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzień 31, 2006, 15:14:36 »

jakie masz prętniki ?? Ja też bardzo mieciutkie serce wczoraj mały gupik wypezł zkotnika i go łowiłam przez pół godz. Cheesy

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Grudzień 31, 2006, 15:22:48 »

Sosnica jeśli masz z takiego względu to ok, ale szukaj mu innego domu.
w 54L akwa możesz go mieć
jednak tą wypowiedzia możesz wprowadzic kogoś w błąd i narazić właściciela na przykra niespodziankę a przy okazji rybę skazać na cierpienia.
sosnica
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Grudzień 31, 2006, 15:47:50 »

kochana małrzonko miałam tego skalara ale dzisiaj już go nie mam a co do prętników to została mi parka czerwonych a miałam parke karłowych one były przecudowne samczyk mieniłsię jak diament w świetle strasznie mi ich żal
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Grudzień 31, 2006, 17:02:23 »

Prętniki są piękne. Samiec w czasie godów cudownie się wybarwia. Też miałam prętniki karłowate. Tarły się co tydzień.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: