sosnica
Nowy

|
 |
« : Grudzień 31, 2006, 10:07:21 » |
|
od rana zginelo mi juz ponad 5 rybek,padl skalar,gorami,mieczyk,pretnik,przyczyna niewiadoma... ph wody:6,5, temperatura :26 stopni, akwa:60l,duzo roslin... co robic?odkazic wode???na dnie są muszle morskie
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2006, 10:23:43 wysłane przez sosnica »
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 31, 2006, 12:05:36 » |
|
podaj jakieś bliższe parametry wody tww i NO3 chociaż. co zmieniłaś w akwarium? czy dajesz CO2? jaką masz wodę do podmian? muszle jeśli nie podnoszą tww i podobają ci sie mogą zostać -raczej nie są przyczyną zdychania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sosnica
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 31, 2006, 13:07:35 » |
|
muszenadmienic że akwa mam 2 miesiące do tej pory nie podmieniałam wody nie było konieczne woda jest z kranu odstana ale zauważyłam też gnicie roślin do tej pory nie było żadnego problemu po tej rannej sprawie wymieniłam połowe wody i dałam przegotowaną bo na odstaną musiałabym czekać do jutra już teraz zauważam że reszta moich rybek ta co przeżyła uaktywnia się jak często trzeba podmieniaćwode i ile
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2006, 13:29:48 wysłane przez sosnica »
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 31, 2006, 13:13:55 » |
|
W takim razie padanie ryb mnie zupełnie nie dziwi. Wodę podmienia się co tydzień, ok 20%. Zgromadziła Ci sie w zbiorniku prawdopodobnie ilość zw. azotowych zabójcza dla ryb. http://www.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/ - poczytaj jak prawidłowo zbać o akwarium i jego mieszkańców. W tym linku jest minimum podstaw. Istotna jest także wielkość zbiornika.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sosnica
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 31, 2006, 13:38:02 » |
|
słyszałam ozwiązkach azotu ale rozmawiając z kolegą męża ten mnie wyśmiał bo jak mówi nie ma czasu na ciągłe graebanie w akwarium w moim akwa nie ma zapachu smrodu a u niego brr czy dać odkarzacza .dzięki za szybkie odp.szczęśliwego nowego roku myśle że teraz będzie już wszystko dobrze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
żałobniczka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 31, 2006, 14:19:25 » |
|
w 60L masz skalara ? Tez chcialam miec ta rybeczke ale ze wzgledu na litraz niemoge  ( 54L)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sosnica
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 31, 2006, 14:26:50 » |
|
miałam prześlicznego olbrzymiego skalara żaglowca ale juągo nie mam padł dzisiaj uratowałam go od śmierci 2 miesiące temu a u mnie zginął w 54L akwa możesz go mieć
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 31, 2006, 14:27:30 » |
|
Wcale nie musi być czuć. Odkarzacz nic nie da. Zacznij dbać jak należy o akwarium a zacznij od podmiany wody i odmulenia dna. Potem zredukuj obsadę.
To obrzydzenia będę powtarzać - SKALAR WYMAGA ZBIORNIKA PONAD 100L !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Twoje 60L jest dla niego za niskie i za krótkie !!!!!!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sosnica
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 31, 2006, 14:50:40 » |
|
woda już jest podmieniona i to połowa zbiornika obsada to 3 mieczyki i 2 małe prętniki 1 zmiennik to wszystko a jeślichodzi o obrzydzenie to co byś zrobiła jeśli osoba chcia ła tak piękną rybke wyrzucić na śmietnik bo w sklepie jej nie chcieli nawet za darmo masz serce z kamienia a dysponuje tylko takim zbiornikiem wolsz oglądać ryby na śmietniku czy we wodzie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
żałobniczka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 31, 2006, 14:57:06 » |
|
beznerwow, mam ten sam problem z mieczykami nie chce przyjac, nie wyzuce i sa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sosnica
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 31, 2006, 15:12:27 » |
|
dzięki za zrozumienie żałobniczko mam miękie serce dla zwierząt acz kolwiek chcę podziękować małżonce bo to ona potwierdziła moje przypuszczeniadzięki narazie reszta żyje nie zaniedbam poraądków w akwa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
żałobniczka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 31, 2006, 15:14:36 » |
|
jakie masz prętniki ?? Ja też bardzo mieciutkie serce wczoraj mały gupik wypezł zkotnika i go łowiłam przez pół godz. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 31, 2006, 15:22:48 » |
|
Sosnica jeśli masz z takiego względu to ok, ale szukaj mu innego domu. w 54L akwa możesz go mieć
jednak tą wypowiedzia możesz wprowadzic kogoś w błąd i narazić właściciela na przykra niespodziankę a przy okazji rybę skazać na cierpienia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sosnica
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 31, 2006, 15:47:50 » |
|
kochana małrzonko miałam tego skalara ale dzisiaj już go nie mam a co do prętników to została mi parka czerwonych a miałam parke karłowych one były przecudowne samczyk mieniłsię jak diament w świetle strasznie mi ich żal
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 31, 2006, 17:02:23 » |
|
Prętniki są piękne. Samiec w czasie godów cudownie się wybarwia. Też miałam prętniki karłowate. Tarły się co tydzień.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|