Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Czy dobre rybki wybrałam do akwarium 45 l.?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy dobre rybki wybrałam do akwarium 45 l.?  (Przeczytany 7483 razy)
Martyna,Marty
Gość
« : Grudzień 28, 2006, 09:01:39 »

Kupiłam sobie akwa 45 l. profilowane z pokrywą....No i jakie rybki tam dać? Chciałabym ciekawe rybcie..Myślałam nad taką obsadą:
2 x molinezja
2 x gupik
1 x zbrojnik niebieski lub otosek
1 x skalar
 Co o tym myślicie? Mi się wydaje, że jest OK. Skalara kupię jako małą rybkę (chodzi o wiek) więc nie powinien mi nikogo jeść.
 P.S: Czy jak nalałam wody z aqutanem firmy sera to czy rybki mogę wpuścić je dopero ok. 2 stycznia? Czy będę musiała dolać aqutanu?
Z góry dzięki za pomoc   Good ! 
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 28, 2006, 10:13:39 »

Molinezje i gupiki bardzo szybko Ci się rozmnożą - weź to pod uwagę a molinezja jak urośnie to jest kawał ryby. Skalara sobie odpuść bo bardzo szybko rośnie i ani się obejrzysz jak nie będzie potrafił się obrócić w baniaku. Dla niego akwarium powinno mieć minimum 50 cm wysokości. Otoski są rybami stadnymi więc minimum 5 sztuk. Zbrojnik jest Ci niepotrzebny przy otoskach, które lepiej nadają się do takich małych zbiorników i pięknie jedzą glony a dorosły zbrojnik ma gdzieś glony, za to mało go widać a podżera jedzenie rybom. Czasem nawet potrafi zapolować na śpiącego gupika. Może zamiast molinezji wpuścisz tak podziwiane przez Ciebie stadko neonów?

Aquatan to środek do uzdatniania surowej wody wodociągowej a nie starter z bakteriami więc minimum 3 tygodnie woda musi postać ze żwirem, włączoną grzałką i filtrem i najlepiej dużą ilością roślin aby można było bezpiecznie wpuścić rybki. Jeśli chcesz to przyspieszyć do ok 10-14 dni to wlej Sera Nitrivec, niemniej im dłużej zbiornik dojrzewa tym lepiej dla ryb.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2006, 10:15:54 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Martyna,Marty
Gość
« Odpowiedz #2 : Grudzień 28, 2006, 12:47:20 »

Molinezje i gupiki bardzo szybko Ci się rozmnożą - weź to pod uwagę

Tak myślałam nad tym. Postanowiłam więc kupić 2 gatunki tej samej płci.

Skalara sobie odpuść bo bardzo szybko rośnie i ani się obejrzysz jak nie będzie potrafił się obrócić w baniaku.

Więc może powie mi ktoś jaką rybkę wybrać jako killera narybku?

Może zamiast molinezji wpuścisz tak podziwiane przez Ciebie stadko neonów?

Już nad tym myślałam :/ Chyba nic z tego nie wyjdzie, bo u nas neonki kosztują po 5 zeta, niech przyjdzie choroba, w stadzie 5 neonów i żegnaj 25 złotych
Jeszcze uważnie rozważę sprawę.

Bardzo dziękuję Emi za odpowiedź Smiley
kamcio
siemka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 28, 2006, 13:07:08 »

Skalara sobie odpuść bo bardzo szybko rośnie i ani się obejrzysz jak nie będzie potrafił się obrócić w baniaku.

Ja myśle że nie musisz miec żądnego kilera do narybku bo jeśli tam nie będzie zadużo kryjówek to nawet gupiki czi zjedzą narybek Wink

kurcze no cos mi cytat nie chce wyjść :/
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2006, 13:09:04 wysłane przez kamcio » Zapisane

malawi 200l, amazonka 54l, ogólne 30l, w niedalekiej przyszłości najprawdopodobniej kotnik dla pysi około 70l Smiley gg:4472823

www.e-akwarium.com

Zapraszam i pozdrawiam Kamcio:)
skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 28, 2006, 19:42:16 »

kilerem narybku moze byc bojownik (samiec lub 2-3 samic) a zamiast mollek moze kup sobie platki moim zdaniemm jest to ciekawsza ryba niz mollki i spokojniejsza a jak nie to stadko np kardynalkow powienny byc tansze od neonow Grin
Martyna,Marty
Gość
« Odpowiedz #5 : Grudzień 28, 2006, 19:47:07 »

Bardzo dzięki za odpowiedzi.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2006, 19:52:08 wysłane przez Martyna,Marty » Zapisane
skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Grudzień 28, 2006, 19:58:01 »

pretnikowi dokup partnera jak i pozostalym rybom i cos na dno kiryski lub otoski i nic wiecej nie kupuj ale musisz miec zarosniete akwa te ryby lubia bujna roslinnosc
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 29, 2006, 08:22:39 »

A po co Ci killer narybku jeśli będziesz miała 2 gatunki (chodzi o molki i gupiki) tej samej płci?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Martyna,Marty
Gość
« Odpowiedz #8 : Grudzień 29, 2006, 11:28:29 »

A po co Ci killer narybku jeśli będziesz miała 2 gatunki (chodzi o molki i gupiki) tej samej płci?

bo mi chodziło o to, że molinezje będą 2 samce, a gupolki 2 samice, lub na odwrót. Obydwa gatunki są żyworodne i chyba mogą się ze sobą pokrzyżować?

pretnikowi dokup partnera jak i pozostalym rybom i cos na dno kiryski lub otoski i nic wiecej nie kupuj ale musisz miec zarosniete akwa te ryby lubia bujna roslinnosc
Mam dużo roślinności i kryjówek. Dokupię partnera prętnikowi, a raczej partnerkę. W zoologicznym już zamówiłam sobie otoski.
W tej sytuacji pomyślałam o takiej obsadzie:
2 x molinezja (para)
2 x otosek    (para)
2 x prętnik     (para)
2 x platynka (zmienniak plamisty) (para)
 Bym odjęła 1 otoska i platynkę, ale taka obsada bardzo przypadła mi do gustu, ponieważ z każdego gatunku będę mieć parkę i nie będą czuć się samotne mając kogoś takiego samego z wyglądu. Co o tym sądzicie?
 P.S. Mam pytanie. Kupiłam, raczej dostałam molinezję (niewiem jakiej płci) i ma ona taką jakby zgarbioną głowę. Ona od tego raczej nie umrze, ale czy to jej przeszkadza? Czy mogę jakoś jej pomóc?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2006, 11:34:09 wysłane przez Martyna,Marty » Zapisane
Gordon
Zainteresowany
**

I&I... only one truth

« Odpowiedz #9 : Grudzień 29, 2006, 12:27:44 »

obsada w 1 poscie jest komlletnie nie dopuszczalna.
po primo skalary odpadają automatycznie. TE RYBY POTRZEBUJą PRZYNAJMNIJE 200 LITRO I AKWA O WYSOKOSCI 55 CM!DALEJ. jESLI CHCESZ KUPIC OTOSKI to 4 bo to ryby stadne. Next. Odnosnie molinezji i gupikow to juz sprawa gustu  Molinezje a dosc duze wic nie za bardzo ale gupiki moga zostac jesli chcesz się bawic w polozna.
 Na dno mozesz puscic 4 kiryski jeszcze na dodatek i mozna proponowane pretniki ale nie parke bo zazwyczaj samiec bardzio mocno gania samice wiec najlepiej do samca 2-3 samine. Jesli odrzucisz te gupiki albo cos to odpowiednimi rybkami w liczki 4-6 beda poponowane platki  albo brzanki wysmukłe.

Chillout...
martyna-akwarysta
Gość
« Odpowiedz #10 : Grudzień 29, 2006, 16:38:09 »

chmmm...ciekawe ...no ale jak juz sama widzisz to osoby tam na goze ci pisza prawie to samo
ja mysle ze:
stadko neonkow by wyglądalo ladnie z prętnikiem i gupikami a to delikatne rybki(mialam:))

pozdrawiam papa
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzień 29, 2006, 17:10:53 »

niechce zakładać nowego wątku więc spytam przy okazji Cheesy Widze że mój prętnik umiera ;( stary jest jak niewiem. Czy do mojego akwa 54L mogłabym dać jakieś inne prętniki oprócz karłowatych ??

Moje akwa, odnowione foty Wink. Zapraszam do komentowania Smiley

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8645.0.html
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Grudzień 29, 2006, 17:24:16 »

To, że molki i gupiki są żyworodne to nie oznacza że się będą między sobą rozmnażać. To tak jakbys chciała rozmnożyć tygrysa i lwa...Podstawy biologii sie kłaniaja i to nisko w pas...
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Grudzień 29, 2006, 18:09:54 »

krzyzowali nawet i to widzialam bardziej jak lew ale lubi sie kopac  i mial letkie pregi . I jak z tymi pretnikami ?

Moje akwa, odnowione foty Wink. Zapraszam do komentowania Smiley

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8645.0.html
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Grudzień 29, 2006, 21:09:29 »

Żałobniczka nie o to chodzi, nie ma szansy na molinezję z "letkimi" cechami gupika  Roll Eyes
Mogą być inne prętniki. W zasadzie chodzi o wielkość ryby.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: