GP
Stały użytkownik

|
 |
« : Październik 08, 2003, 09:15:28 » |
|
Zauważyłem na szybach coś w rodzaju cysty (larwy w otoczce), kształtem małej muszelki. Pojawiają się małe i rosną do ok. 3mm. Jest tego coraz więcej i ryby sie tym interesują, i pewnie jedzą. Co to może być? Czy są to jakieś pasożyty? Czy trzeba z tym walczyć?
|
|
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 08, 2003, 10:34:16 » |
|
Najprawdopodobniej jaja ślimaków
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 08, 2003, 10:41:14 » |
|
Też tak myślałem, ale nigdy nie miałem ślimaków, a to "coś" pojawia się już od miesiąca, więc co składa te jaja? Chyba, że inkubacja jaj ślimaków trwa, aż tak długo, ale sądzę że chyba nie.
|
|
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 08, 2003, 13:21:55 » |
|
możesz mieć maleńkie ślimaczki żyjące w podłożu, niestety nazwy nieznam ale miałam cosik takiego u siebie, ryby to zrzerały i więcej sie nie pokazywało, pod koniec można było przez szkło powiększające dojrzeć maciupeńkie ślimaczki, takie kropeczki w środku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 10, 2003, 23:33:47 » |
|
Jaja ślimaków przypominają galaretowate kokony i raczej nie mają kształtu , jak to opisujesz "małej muszelki". Poza tym jaja ślimaków nie rosną i nie występują pojedynczo (w jednym kokonie jest ich przynajmniej kilkanaście) Dlatego wydaje mi się że tę opcję należałoby odrzucić. Z tego co piszesz wynika że opisywane przez Ciebie stworzenia raczej nie atakują ryb, dlatego może warto byłoby je poobserwować i zobaczyć co z nich wyrośnie. Postaraj się nieco dokładniej opisać te dziwne twory.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 30, 2003, 08:48:46 » |
|
Nie są to jaja ślimaków, ale już same ślimaki. Przyglądałem się przez dłuższy czas i zauważyłem, że się przemieszczają po szybach, roślinach. Muszą też być w podłożu, ale trudno ich zauważyć - największe mają 3 mm i są płaskie. Jeśli to faktycznie ślimaki, to co z nimi robić, czy zwalczać, czy dać sobie spokój. Nie znalazłem w żadnej literaturze tego gatunku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gienia_frenia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 12, 2008, 16:12:55 » |
|
Czy to moze jest coś takiego? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3855f9baf5469835.html troche sie u mnie tego pojawiło, zresztą kupiłam roslinki i w nich bylo pelno ślimaków...troche juz za duzo. Da się to jakoś posprzątać? A co to jest w ogole?  na liściach niestety też są male muszelki, i kwiatki padają. oj.. z gory dziekuje za rade!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ZuzaS
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 12, 2008, 16:45:43 » |
|
To są ślimaki.mam takich dużo,i też z nimi próbuję walczyć.Gdzieś czytałam że wkłada się marchewkę(ugotowaną) do akwarium i one na nią wchodzą,to wtedy się ją po kilku godzinach wyciąga.Ale ślimkai i tak zostaną(ale nie tak dużo).jeżeli tak się nie robi to sorry.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2008, 16:53:02 wysłane przez ZuzaS »
|
|
|
|
|
|