skoti
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #15 : Grudzień 15, 2006, 21:17:11 » |
|
ja tez tego nie wiem ale to tylko odmiana barwna wiec chyba mozna a co mi tam sprobuja mam akurat oba gat ryb wiec zadan problem a jakie min akwa do rozrodu potrzebna bo mam 25l i nie wiem czy to moze byc 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
żałobniczka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #16 : Grudzień 15, 2006, 21:19:18 » |
|
chyba tak, przecież niespedzom tam reszty zycia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
skoti
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #17 : Grudzień 15, 2006, 21:24:57 » |
|
najgorsze jest to ze chyba nie mam zadnej sanicy ale to chyba (100% samica odaszla w zeszlym miesiacu)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
żałobniczka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #18 : Grudzień 15, 2006, 21:28:31 » |
|
mam samca na samice  ale dokupie jeszcze jednego chyba sama niewiem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aro
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #19 : Grudzień 15, 2006, 21:30:21 » |
|
ja tez tego nie wiem ale to tylko odmiana barwna wiec chyba mozna a co mi tam sprobuja mam akurat oba gat ryb wiec zadan problem a jakie min akwa do rozrodu potrzebna bo mam 25l i nie wiem czy to moze byc  ja tez tego nie wiem ale to tylko odmiana barwna wiec chyba mozna a co mi tam sprobuja mam akurat oba gat ryb wiec zadan problem a jakie min akwa do rozrodu potrzebna bo mam 25l i nie wiem czy to moze byc  Nie wiem czy to będzie dobre akwa, bo ja jeszcze nie próbowałem rozmnożyć ich dopiero mam zamiar. Niżej podaję wam linki do stron które znalazłęm: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kirysek_pstryhttp://www.akwarium.mud.pl/kirpstry.htmlhttp://daniel_kw.webpark.pl/opis%20ryb/kir%20pstry.htm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
żałobniczka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #20 : Grudzień 15, 2006, 21:32:57 » |
|
dzieki aro wiec ci ktorzy chca rozmnozyc kirsyski niech zaczna nowa lekture 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
skoti
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #21 : Grudzień 15, 2006, 21:40:09 » |
|
naprawde dzieki za te linki bardzo mi pomogly i zaraz pszesszukam neta z innymi info na ich temat
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aro
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #22 : Grudzień 15, 2006, 21:40:28 » |
|
Tam nie pisze nić szczególnego, ale jeśli ktoś by znalazł dobrą stronę opisującą rozmnażanie kirysków od A do Z to bardzo proszę o podzieleniem się nią i wstawieniem tu adresu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
żałobniczka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #24 : Grudzień 16, 2006, 18:45:17 » |
|
slimaki jedza tylko tam jakies mikro organizby ikry nawet by niezdolaly wsysnoc 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
żałobniczka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #25 : Grudzień 16, 2006, 20:49:22 » |
|
Znalazłam coś o tarle kiryska może się przyda  : Tryb życia i sposób składania ikry są podobne jak u omówionego w rybkach gatunku C. aeneus. Dolanie przechłodzonej świeżej wody w momencie nagłego spadku ciśnienia atmosferycznego może wywołać tarło. Udowodniono, że istnieje związek między ciśnieniem atmosferycznym a zachowaniem tych ryb. Tarło kirysków pstrych było omawiane przez wielu autorów; najlepiej opisał to chyba Knaak, znawca sumików: "Po burzliwych, wstępnych zalotach samiec jedną ze swoich płetw piersiowych przytrzymuje wąsiki samicy, przyciskając ją jednocześnie do swojego brzucha. Ruch płetw i skrzeli ułatwia plemnikom dostanie się do jaj, które w tym czasie przedostają się do kieszonki utworzonej przez płetwy brzuszne. Następnie samica płynie do wcześniej wynalezionego i oczyszczonego miejsca, czyści je ponownie i przykleja tam jaja. Następnie wszystko zaczyna się od początku". Rozwój jaj i wylęg jest niemal identyczny jak u kiryska spiżowego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
skoti
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #26 : Grudzień 17, 2006, 09:19:27 » |
|
dzieki za odpowiedz a kiedy mam dolac swiezej wody jak kiryski sa w akwa tarliskowym od wczoraj ja myslalem ze w poniedzialek juz cos moge grzebac 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
żałobniczka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #27 : Grudzień 17, 2006, 14:39:24 » |
|
a to jest chyba obojetne kiedy wody dolejesz ja bede ok. 30 % wymieniała niewiem czy to starczy  i prace filtra wzwieksze, ja je proboje w ogolnym rozmnazac wiec przy podmianie w czwartek to zrobie. Skoti najlepiej najpierw zrobić głodówke później obficie nakarmić i podmienić wode
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pop1133
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #28 : Grudzień 17, 2006, 14:58:15 » |
|
Jak duże muszą być kiryski pstre aby były zdolne do rozrodu?? Prosze o wymiar w cm i o wiek.
|
|
|
|
|
|
Akwarium 48l... 8*danio lamparcie 4*kirysek pstry 3*molinezje 1*bojownik syjamski 
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Grudzień 17, 2006, 15:12:44 » |
|
Jak duże muszą być kiryski pstre aby były zdolne do rozrodu?? Prosze o wymiar w cm i o wiek.
6-7cm, 2lata.
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|