Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pielęgnice pawiookie - NARESZCIE  (Przeczytany 9908 razy)
Bubo bubo
Stały użytkownik

« : Listopad 22, 2006, 21:35:22 »

Dzisiaj wieczorem moje pawiookie wytarły sie po raz pierwszy.Zdjęcie tu: http://img75.imageshack.us/img75/9484/1000728if8.jpg

450 l : 6 Pterophyllum scalare,3 Ancistrus sp. 3 Platydoras costatus,  3 Hoplosternum thoracantum, 3 Crossocheilus siamensis, 4 Ancistrus sp. 5 Corydoras sp.
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #1 : Listopad 22, 2006, 23:17:21 »

Piękne ryby! Gratuluję!

Lecz jeśli mnie oczy nie mylą to do dekoracji użyłeś piaskowców. Radził bym ci sie ich jak naszybciej sie pozbyc bo one zatwardzają wode co jest tu jak najbardziej nieporządane. Pawiookie są z Ameryki Płd. a nie z Malawi. A tych kamieni używa sie właśnie do Malawi żeby wodę "zatwardzić" Do dekoracji na twoim miejscu użył bym korzeni i dużych mocnych i  mocno ukorzenionych żabienic anubiasów czy kryptokoryn.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Bubo bubo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Listopad 23, 2006, 06:35:39 »

Korzeni mam i to dużo.Anubiasy i kryptokoryny przy pawiookich to całkowity niewypał.Co nie zeżrą to wykopią, już to przerabiałem.Albo odłamią liść u podstawy ogonka.Żabienice to samo - po kilku dniach sterczały nagie ogonki liściowe.Dlatego całkowicie zrezygnowałem z roślin.

450 l : 6 Pterophyllum scalare,3 Ancistrus sp. 3 Platydoras costatus,  3 Hoplosternum thoracantum, 3 Crossocheilus siamensis, 4 Ancistrus sp. 5 Corydoras sp.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Listopad 23, 2006, 14:45:28 »

Piaskowiec zbudowany jest z kwarcu, który jest dla wody całkowicie obojętny.

Bubo - piękne pawice. Gratuluję pierwszego przychówku.

lakos
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 23, 2006, 15:49:00 »

siemka :)w jakim akwarium hodujesz te ryby??masz w zbiorniku tylko parkę?
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 23, 2006, 16:02:22 »

Bubo Bubo - Gratulacje !!! Napisz za jakiś czas jak z wychowem małych
Lakos - kolega ma w stopce info o swoim akwa Wink

Dj_krystus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 23, 2006, 16:41:20 »

Serdecznie gratuluje Ci bubo bubo Wink

DJ_Krystus
lakos
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 26, 2006, 15:04:53 »

zazdroszcze ci tych ryb...zyczę odchowu jak największej ilości młodych Good !
Bubo bubo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Listopad 27, 2006, 19:45:28 »

Niestety - nic sie nie wylęgło, po 2 dniach ikra nawet nie ściemniała,prawdopodobnie była niezapłodniona.Pocieszam sie tym, że to było pierwsze tarło a pielęgnice mnożą sie w cyklu ciągłym wiec za jakieś półtora miesiąca mogę znowu spodziewać się kolejnej próby.Najważniejsze, że się zaczęły rozmnażać, a już starciłem nadzieję po prawie 2 latach.

lakos
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 27, 2006, 21:50:29 »

spokojnie Bubo , Twoje ryby jeszzcze nie raz Cię zaskoczą ;)i to pozytywnie.cierpliwośc to podstawa:)
Bubo bubo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Listopad 28, 2006, 19:16:34 »

Wiem o tym - tak samo miałem z perłowymi, pierwsze tarło zazwyczaj nie jest udane, a potem mnozyły dokładnie co 3 tygodnie.Tyle że u pawic wszystko trwa dłużej - mnie para dobierała sie z 7 sztuk około 2 lat.Najważniejsze że wiem, ze mam parę, a nie 2 samce np. Smiley P prostu trzeba czekać.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: