Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: unifilter z diodami UV  (Przeczytany 5678 razy)
Jorgus
Nowy
*

« : Październik 16, 2006, 13:44:43 »

witam wszystkich i na dzień dobry mam pytanie
 Czy ktoś ma taki filtr - unifilter 500 uv-   https://sklep.aquael.pl/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10001&storeId=10001&productId=17015&langId=1000&parent_category_rn=10591
Interesuje mnie czy to jest coś warte -czy diody faktycznie działają tak jak żarniki w lampach UV i czy maja jakikolwiek wpływ na glony w akwarium. Czy są to zwykłe diody UV jakie mozna spotkać w sklepie elektronicznym. Pytam bo pomyślałem o ulepszeniu mojego filtra przez zainstalowanie takich diód. Może ktoś już próbował ?
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 16, 2006, 14:05:26 »

No ja się też zastanawiałem. Jeśli te diody widać przez obudowę to nie stawiałbym na to, że są to UV-C. W ogóle to nie wiem czy ktoś już zrobił cosik takiego jak dioda UV-C. Ale może faktycznie to jest to Smiley
Z drugiej strony filtru UV-C nie zawsze chcemy używać (np podczas leczenia - UV-C chyba działa w tym przypadku jak węgiel. Jeśli się mylę proszę o korektę Wink), a w tym przypadku jestesmy skazani na ciagłe UV ...

Jorgus
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 16, 2006, 14:18:05 »

Diody są osłonięte obudową z ciemnego,fioletowego plasyku więc na zewnątrz chyba nie działają .Nie wim tylko czy to nie chwyt reklamowy -2 małe diody na 100-200 l w/g opisu producenta .
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Październik 16, 2006, 15:21:56 »

bardzo ciekawy bajer te diody, ale jest jeden minus- jeśli by nawet działały , to zapewne ciągle ,razem z wirnikiem, a więc ciągle niszczyły by związki żelaza- chelaty, zawarte w wodzie. jak dla mnie to tandeta. filtru też bym nie wsadził do 200l bo nie mieszał by nawet wody dobrze.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #4 : Październik 16, 2006, 18:47:41 »

Ja bym tez go nie kupil ze wzgledu na te diody niby uv-c lepiej kupic jakis tanszy filter zewnetrzny a z czasem pomyslec o uv a tak na marginesie w zyciu nie uzywalem uv i jest akwarium bez glonow rybki zdrowe wiec po co to uv ?
Jorgus
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 16, 2006, 22:05:34 »

Narazie potwierdzacie moje watpliwości Smiley
Może ktoś wie w takim razie jakie światło ma dawać lampa UV ?
Diody dostępne na allegro maja takie parametry:LED 5mm clear ultrafioletowa z maksimum w zakresie 403-406nm;
średnica obudowy: 5 mm
kolor: UV
długość fali: 390-395 nm 
napięcie zasilające: 3.0-3.6 V
pobór prądu: 20 mA
kąt świecenia: 35˚

Czy to się do czegoś nadaje? Z tego co wyczytałem to nie jest jeszcze do końca promirniowanie UV Smiley

kafarski
Gość
« Odpowiedz #6 : Październik 17, 2006, 15:37:20 »

takie diody są tylko dobre do oświetlenia nocnego. długość fali UVC ,czyli tej która zabija bakterie i wirusy wynosi od 10-280 nm (za wikipedią). a 390-395 to już fiolet, nawet nie ultrafiolet.
alerybka
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 28, 2008, 13:23:42 »

Witam.We wszystkich akwariach mam lampy UV. Bardzo sobie cenię. Polecam.Diody ,według producenta tracą własności.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 28, 2008, 14:02:13 »

Witam.We wszystkich akwariach mam lampy UV. Bardzo sobie cenię. Polecam.Diody ,według producenta tracą własności.

Możesz rozwinąć i dokończyć wypowiedź?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
alerybka
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 29, 2008, 11:29:44 »

Do filtrów Tetratec mam zamontowane sterylizatory UV Aquela na wężach ''wypływowych'',filtr Unimax 700 ma UV w serwisie. Różne są szkoły manipulowania UV. Ze względu na sprzeczne informacje (typowe w akwarystyce) przyjęłam opcję -2 godziny dziennie. Oczywiście dotyczy to akwariów słodkowodnych.Zauważyłam , że dłuższe naświetlanie wprawia niektóre gatunki ryb(np.bocje) w dyskomfort. Podobno(zdanie doświadczonego akwarysty) lampa nie niweluje uzdatniaczy i nawozów,ale wolę zaniechać''uvałowania'' po podmianie wody. Uzdatniacz działa po kwadransie i znika po 48 godz.(zdanie producenta). Dzięki lampom znikają pierwotniaki i większość bakterii chorobotwórczych. Ostatnio kupiłam tęczanki czerwone z pierwszymi objawami pleśniawki. 2 godz.UV i wszystko w porzo. Stosuję lampy po nabyciu nowych ryb. Akwaryści wiedzą-nasze rybki super, nowe super, a razem-katastrofa. Moje pomysły zdają na razie egzamin. Mam kilka lat doświadczeń i wielką pokorę wobec Wiedzy. Uważam akwarystykę za wyjątkowo trudne hobby, wymagające ogromnego wyczucia.Pozdrawiam ''z wody'',bo będę podmieniać w 4 akwa.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: