Krzysik
Nowy

|
 |
« : Wrzesień 20, 2006, 18:18:17 » |
|
Witam wszystkich akwarystów. Mam 12 lat. Moje pierwsze akwarium dostałem od rodziców na imieniny. Mam je już ponad 2 miesiące. Pojemnośc 25 litrów. obsada: Neon inesa-5 sztuk Molinezja-3 sztuki (8 malutkich!!!) 1 glonojad Rasbory klinowe-2 sztuki Danio pręgowany-1sztuka( drugi padł) Zwinniki czerwonousty-2 sztuki Proszę o opinnię czy ilośc rybek do takiego zbiornika nie jest za duża? Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kubaxx89
Nowy

I love this game
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 20, 2006, 18:37:43 » |
|
Ilośc ryb jest za duża a pozatym neony razbory danio to ryby stadne minimum 8 sztuk ale to i tak za małe akwa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klozet
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 20, 2006, 19:22:51 » |
|
to teraz namów rodziców na wieksze akwarium a to zostaw jako kotnik, a jeśli nie to dokup sobie ze 3 neonki i ze dwa otoski (co i tak bedzie tłok) a resztę oddaj komuś kto ma na wiecej miejsca dla tych rybek, napewno rybki teraz nie czują sie najlepiej
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2006, 19:25:24 wysłane przez klozet »
|
|
witam was w rzeczywistości
|
|
|
Krzysik
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 20, 2006, 19:35:09 » |
|
Dzięki za info i postaram się trochę popracować nad moimi starymi. Na razie rybki czują się świetnie. Molinazje kocą się jak szalone co miesiąc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 21, 2006, 14:34:05 » |
|
Ilośc ryb jest za duża a pozatym neony razbory danio to ryby stadne minimum 8 sztuk ale to i tak za małe akwa
absolutne minimum to 5 sztuk a nie 8 a do tego zapomniales ze zwinniki to tez stadne ryby  mam takich 10 sztuk i nawet to moge zaobserwowac  a tak do tematu to ta obsada taka troche przypadkowa wiec musisz ja zmienic i tak jak radzil przedmowca popros RODZICÓW o zakup wiekszego zbiornika 
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
delTORO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 21, 2006, 16:25:39 » |
|
Witam. Przychylam się do przedpiśców-większe akwa. Teraz zmniejsz ilośc gatunków-zostaw 1 lub ewentualnie 2, ale w wiekszej ilosci. No i zostaje tylko życzyć Ci wytrwałości i samych sukcesów w akwarystyce  pozdrowienia delTORO
|
|
|
|
|
|
112L L260, L201, otocinclus affinis Fundulopanchax nigerianus innidere Microgeophagus ramirezi
|
|
|
Krzysik
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 21, 2006, 18:29:36 » |
|
Dzięki za cenne wskazówki. na pewno się nie zniechęce. Bardzo mi się to podoba. Jak czytam opisy Waszych akwariów to widzę, że ja dopiero zaczynam raczkować w akwarystyce. Pozdrowienia dla wszystkich!
Witam wszystkich! Mam małe pytanko czy mogę wpóścić skalary do pielęgnicy pawie oczko?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2006, 19:49:09 wysłane przez Krzysik »
|
|
|
|
|
Krzysik
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 20, 2006, 15:19:04 » |
|
Witam wszystkich! Czy mogę wpóścić do 112l skalary do pielęgnic pawie okie? Dlaczemu cały czas mi się robią glony i codziennie musze czyśćić czy ktoś wie co mogę z tym problemem zrobić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 20, 2006, 17:42:14 » |
|
Witam wszystkich! Czy mogę wpóścić do 112l skalary do pielęgnic pawie okie? Dlaczemu cały czas mi się robią glony i codziennie musze czyśćić czy ktoś wie co mogę z tym problemem zrobić?
Że co? Słucham? Masz pawiookie w 112L? I chcesz skalary upchnać? Matko Boska... Zdajesz sobie z tego sprawę, że te pielęgnice pawiookie rosną do ok 40cm i mogą osiągnać wagę 1kg ? I absolutne MINIMUM dla JEDNEJ parki tych ryb jest akwarium 250L ! Pomijam też, że 112L jest za małe dla skalarów. Rozumiem, że jest to standartowy zbiornik i ma 40cm wysokości. Dla skalarów wysokość akwarium powiniem mieć 50cm długości i od 200L, więc czyli standartowe 200L (100x40x50). Dodam też, że tych 2 gat, ryb nie da się razem trzymać. To tyle ode mnie.
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Krzysik
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 29, 2006, 18:39:18 » |
|
Witam wszystkich akwarystów! A jakie korzenie były by najlepsze do akwa czy z jakiego drzewa? Czekam na podpowiedzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 30, 2006, 12:30:19 » |
|
O tym już było na forum wiele razy. Opcja szukaj nie gryzie. Podaję linka, gdyby jednak gryzło: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?action=search;advanced
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2006, 12:34:52 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Krzysik
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 30, 2006, 20:15:07 » |
|
Witam Wszystkich! Chciałem pdać parametry wody: NO3-50 No2-0,5 Two-14 TwW-10 PH-7,2 Temp.-26C A zdjęcia dołorzę w najbliższych dniach. Proszę o opinnie czy arametry wody dla mojej obsady są wystarczające.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pawelek1
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 31, 2006, 17:16:06 » |
|
NO3-50 No2-0,5 Proszę o opinnie czy arametry wody dla mojej obsady są wystarczające.
NO3 i NO2 oba stanowczo ohohohohohooo duuuuzo za wysokie, NO2 mega toksyczne dla rybek wiec powinienes miec zero, tolerowana wartosc to wg niektorych 1mg/l ale wg mnie to tylko swiadczy ze masz za duzo ryb, szkoda ich... NO3 tak samo, norma to 10-15 mg/l ale nie 50! ! ! Oddaj czesc rybek albo zaloz wieksze akwarium, szkoda rybek... Moze byc, ze zauwazysz pewne zgony niedlugo... A moze bede zyly dlugo rybki, ale czy szczesliwie? :/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wojtas126
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 31, 2006, 17:59:51 » |
|
czesc mam pytanie co proponujecie do neonek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ropek
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 31, 2006, 20:07:20 » |
|
czesc mam pytanie co proponujecie do neonek
Ale pojechałeś  Do neonkow pasuje bardzo wiele rybek napisz jakie masz akwa i co tam juz plywa  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|