Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « próby octowe i piaskowiec
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: próby octowe i piaskowiec  (Przeczytany 2170 razy)
wp
Nowy
*

« : Wrzesień 04, 2006, 19:49:45 »

Witam
Mam pytanie odnośnie sprawdzania minerałów octem.
Wyczytałem, że należy polać octem i jeśli nie bąbli się to jest ok.
Sprawdzałem piaskowca i nie widzę żeby coś się działo
i tu moje pytanie: czy można tylko polać, czy też może zanurzyć, czy to wyraźnie widać...?

Mam fajne piaskowce, ale boję się że mogą mi zatwardzać wodę, a w necie są zdania podzielone...
więc chciałbym jednoznacznie określić, czy można je wkładać bez ryzyka zatwardzania wody

Z góry dzięki za wszelkie rady i sugestie
Piotr
wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 05, 2006, 08:58:26 »

Piaskowce to skały metamorficzne, zbudowane z piasku i spoiwa. Piasek przeważnie jest glinokrzemianowy lub czysto krzemianowy ii nie będzie miał wpływu na twardość wody. Spoiwo może być węglanowe (np. kalcyt lub dolomit) i takie może reagować z kwasem, choć nie koniecznie z octowym i na zimno. Pewniejsza jest próba z HCl

Tańczący z rybkami
wp
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 06, 2006, 21:24:47 »

Dzięki za radę
Kapnąłem parę kropel kwasu solnego (nie wiem jakie steżenie, bo naklejka odpadła)
czy może należy go zalać kwasem?
Nie widziałem, by coś się działo - poprostu wsiąkł w piaskowiec.
Czy to definitywnie oznacza, że kamień nie będzie podwyższał twardośći wody?
Pozdrowionka dla wszystkich
Piotr

wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 07, 2006, 06:57:07 »

Powinno wystarczyć. Można jeszcze popatrzeć przez lupę zegarmistrzowską jak kropelka kwasu wsiąka w piaskowiec, ewentualnie zalać kwasem sproszkowany kamień. Jeżeli nie masz praktyki chemicznej, to próby z kwasem na gorąco nie polecam. Poza tym, nie chodzi przecież o stwierdzenie obecności węglanów w piaskowcu, tylko o sprawdzenie zachowania się kamienia wobec wody.

Tańczący z rybkami
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: