Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Jak utrzymać właściwe parametry wody?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak utrzymać właściwe parametry wody?  (Przeczytany 2977 razy)
bemka
Stały użytkownik

dalej, dalej i dalej ośka !!!

« : Sierpień 14, 2006, 22:16:53 »

mam pytanie bo wszyscy piszą zawsze że mają PH 6,5- 7 , no i w tym mam problem bo jak dojde do takiego PH , po wielkich trudach, albo wydam dużo kasy na te preparaty obniżające PH to po podmianie wody odrazu PH mi skacze do 8-9, wode w kranie ma 9 PH no i nie wiem jak to robić żeby nie zmienić PH w głównym akwarium, bo na te preparaty dużo kasy trzeba:( a może można jakoś kupić preparat w wiekszej buteleczce niż tylko 30ml i taniej wychodzi, miałem kationit wodorowy ale nawet nie mam czym go zregenerować bo u mnie w mieście kwasu solnego nie sprzedaja, a zbytnio funduszy nie mam bo nie pracuje:/ POMOCY

112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 14, 2006, 22:46:27 »

dobrym sposobem na obnizenie ph jest dawanie co2 przez bimbrownie lub butla tylko tez jak bedziesz miał wysokie tww to tez wiele nie naobniżasz, ale najpierw by pasowało zmniejszyc twardosc dopiero potem brac sie za ph  Smiley
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 15, 2006, 00:04:15 »

Ciągłe lanie chemii na niewiele się zda. Skuteczniejsze może być filtrowanie przez torf, oraz dodanie dużo korzeni.
Ale jeśli masz wodę typowo "tanganikańską", tzn. bardzo twardą i zasadową (pH 9 !) to utrzymanie dobrych parametrów wody do biotopu amazońskiego będzie ciągłą uderęką. Chyba, że zaopatrzysz się w instalację RO, no i ten torf.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
bemka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 15, 2006, 09:10:11 »

Filtr RO odrazu odpada bo mnie nie stać, CO2 nie wiele pomaga bo woda jest twarda, a ten torf to w zologicznym mozna kupić czy w ogrodniczym?I jak mam go ,,zamontować"??

112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Sierpień 15, 2006, 12:06:15 »

niestety, raczej musisz nazbierać te 220 zł na filtr RO. przy wysokim tww - twardości węglanowej torf nic nie zdziała, dopiero przy ok 6-4 st. kH. albo przeżuć się na Afrykę Wink
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #5 : Sierpień 15, 2006, 22:36:27 »

Poprostu dolewaj przy cotygodniowych podmianach 5 litrów wody destylowanej, wkońcu sie ustabilizuje, ja tak robie i jestem zadowolony.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
bemka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpień 18, 2006, 07:37:42 »

No OK coś tam rozkminie z tym, bedzie dobrze, a mam jeszcze jedno pytanie jakie są najlepsze parametry wody żeby ryby szybko rosły?Np, zbrojniki? Ryby karmie raz dziennie larwami ochotki, i troche sypie pokarmu płatkowego

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: