|
malzonka
|
 |
« : Sierpień 13, 2006, 20:50:33 » |
|
Pytanie za 100 punktów. Nakarmiłam dzis ryby żywą artemią. Samice miały macice pełne jaj/larw. Woda była wcześniej delikatnie zasolona w celu podniesienia pH i w celu zdrowotnym. Podniesienie pH bo to sól do wylęgu larw artemii. Ryby olały artemie i nie były zupełnie zainteresowane jedzeniem. Natomiast godzinę temu byłam zdziwiona, że znowu mam zapackana szybę glonami lub innym syfkiem a dziś czyściłam - białe kropeczko-kreseczki, o średnicy ok 0,3 mm. Strasznie się zdziwiłam, jak zobaczyłam, że to nie jest brud a robaczki. Nie mam pojęcia co to, trzyma sie w grupie w skupisku tuż przy szybie. Niektóre sie rozłażą. Ruchliwe przeraźliwie. Mam podejrzenia, że to solowiec, bo czytałam, że w dogodnych warunkach larwy rozwijają i wykluwaja się z jaj w macicy. Macie pomysł co to jest ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 13, 2006, 22:30:52 » |
|
artemia potrzebje słonej wody, w słodkiej ginie w ciągu najwyżej kilku minut
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 13, 2006, 23:00:41 » |
|
Ale jak bardzo słonej ? A masz może pomysł co to za żyjątka ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 14, 2006, 10:06:53 » |
|
solowce nie mają macicy- to raczej ssaki ją posiadają  trochę nie rozumiem ,gdzie podniosłaś pH wody i o ile- w akwarium czy w słoiku z artemią? białe robaczki to pewnie wymoczki, jeśli ich nikt nie zje to może być ich więcej aczkolwiek nie są szkodliwe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 14, 2006, 15:04:51 » |
|
Podniosłam pH (zasoliłam) akwarium. To, że maja macicę wyczytałam w internecie. W każdym razie mogą byc jajorodne lub jajożyworodne. Nakarmiłam ryby żywą artemią, gdzie spora ich część miała wypełnioną "macicę" (pozwolicie że w celach tego postu uzyję tego słowa) jajami. Że to właśnie jaja także odnalazłam w necie. Sprawy już nie ma bo robaczki wcieło. Szukałam przed chwilą hasła wymoczki i stwierdzono, że to orzęski. Przeciez nie byłoby ich widac gołym okiem. Juz jestem gupia...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 15, 2006, 12:40:49 » |
|
ile dałaś soli i o ile podniosło ci pH?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 15, 2006, 20:14:44 » |
|
Soli dałam dwie łyzki stołowe na ok 40L. Podniosła niestety pH bardzo nieznacznie bo o ok 0,2. No właśnie, jak podnieść pH ? Soda oczyszczoną ? Wrzuciłam zakupiona w sklepie kostkę wapienną, może ona cos pomoże, ale chyba raczej na twardość. pH mam na poziomie ok 7,5 a potrzebuję do bic do 8,0. No ale to już inny temat i zaraz przekopię forum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 15, 2006, 20:18:50 » |
|
No właśnie to gdzie solowcom 2 łyżki soli na 40 litrów wody. Żeby solowiec żył trzeba 2 łyżki na litr wody.
|
|
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami 
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 15, 2006, 23:18:21 » |
|
na podniesienie pH i TwW jest dobry preparat Tetry pH/kh plus. ma postac proszku do rozpuszczania w wodzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 16, 2006, 05:14:51 » |
|
Komandos, no nie wiem, dlatego sie pytałam na forum. Nigdy solowca nie "wykluwałam". Przynajmniej wiem, że to nie to  Jesli chodzi o pH to chyba poprostu umieszczę w filtrze grys koralowy albo kawałki wapienia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 16, 2006, 08:32:45 » |
|
lepszy jest CaCO3 z apteki za ok 5 zł za 100g. lub zwykły gips CaSO4. używać z umiarem  larwy artemii lepiej jest wykluwać w butelce litrowej z wężykiem do lekkiego napowietrzania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 25, 2006, 14:46:04 » |
|
Już mam tłuczke koralową, także nie będę nic dokładać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|