Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Skalary  (Przeczytany 9510 razy)
RoN
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Sierpień 27, 2006, 09:27:50 »

umne dostaja cztery kostki na dzien. Dwie rano i dwie wieczorem miedzy czasie troche pokarmu sypkiego i nadal wygladaja na glodne 

Moje akwarium  http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,7513.0.html

Jesli chcesz pomóc moiej stronie kliknij na linki nizej
www.skocz.pl/koziolek
www.skocz.pl/najlepsze

Tu można zobaczyć moje filmy
www.scigacz.pl
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Sierpień 27, 2006, 09:29:17 »

Teraz nie mam skalarów, ale kiedyś, kiedy byłem mały i się nie znałem dobrze na rybach dawałem im płatki i ochotkę, a czasem też żywe rureczniki i komary
larwa
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Sierpień 27, 2006, 10:18:47 »

To żeczywiście głupio zabrzmało karme je ochotką co drugi dzień, a na codzień mieszanką suszonej dafni albo płatmi na początku rosły bardzo szypko ale teraz jakoś przesały...

Zapraszam na największy w Polsce serwis poświęcony serii książek Harry Potter - www.hpnews.pl
dagrzybek13
Gość
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 02, 2006, 12:33:31 »

proszę powidzcie mi czy jest jakaś szansa że skalary zrobią ikrę w akwarium wielogatunkowym to przeżyje Ps.mam pięć skalarów trzy molinezje dwie żałobniczki dwie razbory klinowe i jednegro prętnika oraz kiryska
larwa
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 02, 2006, 12:49:54 »

Cuż to zależy która to jusz ikra tej samej samicy i ile masz l  akwa i jaką opsadę roślin, ale myślę że parę 2 do gura 10/15 skalarków powinno przezyć. Ale jak powiesz mi to co wymieniłem powyżej to już mogę ci odpowiedzieć. Aha dokup jeszcze z dwie rozbory bo to fajne rybcie ale dobrze jak by było ich ciut więceej xDD

Zapraszam na największy w Polsce serwis poświęcony serii książek Harry Potter - www.hpnews.pl
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Wrzesień 02, 2006, 13:18:14 »

proszę powidzcie mi czy jest jakaś szansa że skalary zrobią ikrę

Oczywiście, że jest szansa że Ci ZŁOŻĄ ikrę to bormalne że ryby składają w towarzystwie innych gatunków ale jeśli chcesz je odchować to przełóż ikrę do jakiegoś innego naczynia (akwarium a już ostatecznie kotnika podwieszanego ja kiedyś hodowałem młode w słoiku a jak podrosły do jakichś 2cm to wpuściłem do ogólnego) I napisz nam jak Ci gupiki złożą jajka ;-)
szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Wrzesień 02, 2006, 14:58:43 »

powinieneś też dokupić kilka kirysków bo to tez rybki stadne.
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Wrzesień 02, 2006, 16:39:39 »

Jeśli idziesz w ryby to powinieneś dokupić kilka razbor, kirysów, żałobniczek i warto by było dokupić partnera prętnikowi. Jeśli boisz się, że po dokupoeniu kirysów będzie ryb za dużo to niue martw się bo kirysy do ryby przydenne i nie będą wchodzić w drogę innym rybom. Ale ze względu na to, że masz gatunki ryb, które wolą być w stadzie polecam się przerzucić na jakąś "poukładaną" obsadę.
szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #23 : Wrzesień 02, 2006, 17:01:29 »

Jeśli się boisz że będziesz miał za dużo rybek, to oddaj skalary. Twoje akwa jest na nie za małe a juz na pewno na 5. Ewentualnie zostaw sobie parke, no  i wtedy będziesz miał miejsce na inne rybki.
larwa
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Wrzesień 04, 2006, 08:20:34 »

Czy wy nie przesedzacie z tymi skalarami ?
Jeśli się boisz że będziesz miał za dużo rybk, to oddaj skalary. Twoje akwa jest na nie za małe a juz na pewno na 5. Ewentualnie zostaw sobie parke, no  i wtedy będziesz miał miejsce na inne rybki.
   Ja mam 6 w 112 L i się spojojnie trą chociasz mam te akwa od stosynkowo niedawna....

larwa
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Wrzesień 04, 2006, 08:25:24 »

Kup sobie te skalary  Wink a te bez sensowne gadania zostaw na boku.... Moża na początek kup 3 i się zobaczy sam musisz się nauczyć ile ich może byc, bo jeżeli będziesz słuchał ludzi pokroju szatynki to w akwa 90 L każe ci trzymac jednego bojownika z leką obawą że się udusi....  Tongue 

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Wrzesień 04, 2006, 08:41:17 »

Larwa, jeśli chcesz cos dopisać do postu to użyj opcji edytuj Wink

Jeśli chodzi o skalary to są ryby terytorialne. Oczywiście, że w za małym dla ich potrzeb zbiorniku będa sie trzeć, ale to nie są dla nich odpowiednie warunki i nie czują sie komfortowo. Dominująca para dobranych ryb będzie bardzo prześladować pozostałe osobniki.
Pytanie wałkowane tutaj 100 razy: czy my jesteśmy dla ryb czy ryby dla nas. Odpowiedź prawidłowa jest pierwsza. Albo jest się akwarysta albo męczy sie zwierzęta. Wybór należy do Was.

Szatynka ma świętą rację.
larwa
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Wrzesień 04, 2006, 09:19:35 »

Oczywiście że to jest racja ale chyba można wytłumaczyć to po ludzku a nie odrazu muwić że jest zamałe akwa.... takim gadaniem można tylko zniechęcać... a to że są terytorialne co jest prawdą nie znaczy że trzeba od  raazu dobitnie mówić NIE, można po prostu wytłymaczyć, w dwuch, trzech osobnikach skalarowi nie powinno być źle. Do hodowania ryb chyba najbardziej skłania nas to że zakładając akwarium możemy odtworzyć we własnym domu środowisko naturalne zarówno po przez świat ryb jak i roślin... i w tej chwili kiedy napradę zdajeż sobie sprawe że to cię kręci dowiedujesz się że trzeba mieć akwrium "3000 L" żeby trzymać skalara  Undecided ??
Młode bardzo często sprzedawane są do akwariów towarzyskich, świentą pradą jest jednak to że szypko wyrastają poza to środowisko wymagając doć głembokiego zbiornika dobrze obsadzonego roślinami, lecz to właśnie teraz można bomyśleć o większym zbiorniku. Jeżeli napradę zrozumiesz swoje ryby oraz ich zachowanie na wolności i stworzysz im w miarę możliwie naturalny biotop, nie tylko będziesz miał w domu tętniącą życiem przyrode, ale rówież twoje ryby będą chorować znacznie żadziej, ty nauczysz się rozróżniać co jest ich naturalnym zachowaniem a co wskazuje że może być z nimi coś nie wporządku. Zrozumienie naturalnego zachowania ryb w ich pierwotnym środowisku przyniesie ci nie tylko korzyści praktyczne: wszak każdy akwarysta wie że kiedy jego ryby mają się doskonale wówczas gdy czerpiesz ze swojego hobby największą radość, i tak i tylko tak można określać jak twoje ryby mają się w akwarium.

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Wrzesień 04, 2006, 10:28:57 »

czywiście że to jest racja ale chyba można wytłumaczyć to po ludzku a nie odrazu muwić że jest zamałe akwa.... takim gadaniem można tylko zniechęcać...
A to niby jak masz to powiedziec Huh Jak akwa jest za malo to tak jest i tak się mówi. Nikt przecież nie mówi, że musisz mieć 3000l na  skalaray. Ale w/g mnie 50, 60, 80 l akwa to już przesada. Ja miałem w 112 2 skalarki i w pewnym momenie musiałem je usunąc (dwa samce które goniły się po całym akwa - gdyby było większe to pewnie "nie wpadły by na siebie za często)
W ogóle to sam sobie przeczysz. Najpierw piszesz o odtworzeniu naturalnego środowiska a pozniej, że to tobie ma się podobać twoje hobby i jeśli ty jesteś zadowolony to ryby też - Totalna sprzeczność  Wściekły
Nie obrazcie się ale cała wasza dyskusja jest troszkę hmmm niepoważna. Szatynka, malzonka zwracają uwagę na to, że zbiornik jest mały a kolega Wywlocznik_13 radzi, żeby jeszcze dokupić. Przemyślcie to co mówicie. RoN - cztery kostki ochotki dziennie Huh Az się dziwie że ci się rybki jeszcze nie pochorowały.
No i ludzie bądzcie dla siebie bardziej uprzejmni. Takie coś nie jest najlepsze
Każdy głupi o tym wie
Uważaj, bo Ci dagrzybek odwarknie że nie dokupi kirysów bo boi się że mu się urodzą młode kiryski i zjedzą zameczek
No i ludzie ... nauczcie się w końcu waszego rodowitego języka, bo te byki to az w oczy rażą ...

P.S.
Jeśli ktoś się czuje bardzo urażony to przepraszam ...

szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Wrzesień 04, 2006, 10:49:40 »

Oczywiście że to jest racja ale chyba można wytłumaczyć to po ludzku a nie odrazu muwić że jest zamałe akwa....
A możesz mi powiedzieć jak ja to miałam wytłumaczyć?? Według mnie to akwa jest wogóle za małe dla skalarów., a już na pewno dla 5. Dagrzybek ma złą obsade, więc powinien dokupić kirysków i razbor klinowych. Bał się że będzie miał akwa przerybione. A ja napisałam że jak się boi to żeby oddał skalary. Nie rozumiem wogóle o co ci chodzi.
A tak swoja droga to ja nie wyobrażam sobie żeby w takim akwa pływało 5 dorosłych skalarów, nawet jeśli miały by wysokość tylko 10 cm. Do tego stadko kirysków, razbor i cała reszta. A nawet jeśli, to nie wiem czy bedą się dobrze czuły. Jak pisze Seboos że miał problemy z dwoma skalarami w 112 to sobie wyobraż co będzie miał Dagrzybek.
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: