Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: trudne początki  (Przeczytany 4837 razy)
annagan
Nowy
*

« : Sierpień 03, 2006, 17:54:44 »

Witam,
jestem mamą sześciolatka który marzy o "własnym" akwarium. Wiadomo jak to jest to "własne" u takiego niedużego dziecka. Ale ponieważ uważam akwarium za piękne hobby i jednocześnie bardzo dekoracyjny element mieszkania - to się zgodziłam na to. No i mam trochę kłopotu, bo nie jest to takie proste. Początkowo zamierzałam kupić mu akwarium kulę - niewielkie i umieścić w nim jedną, dwie rybki, ale później kiedy zaczęłam przeglądać w internecie różne serwisy akwarystyczne zaczęło mi się to wydawać złym pomysłem i mam (tak, tak mnie też już to wzięło) ochotę na coś trochę większego ale nie zbyt wielkiego. Przeglądałam różne strony, czytałam artykuły, oglądałam zdjęcia, ale mimo wszystko wcale nie jestem pewna jak się do tego dobrze zabrać. I tu mam prośbę do Was o pomoc. Zamierzamy kupić akwarium takie ok. 60l - i proszę powiedzcie mi w co je wyposażyć aby było odpowiednie dla początkującego i to w dodatku niedużego dziecka (bo wiadomo że bardzo wiele rzeczy trzeba będzie robić za niego, ale chciałabym żeby mógł się także opiekować swoimi rybkami). I przede wszystkim jakie rybki tam wpuścić. Przeczytałam, że dobre dla początkujących są: gupiki, mieczyki (w tym forum przeczytałam jednak że są za duże do takiej wielkości akwarium co jest bardzo smutne ponieważ są to rybki które małemu najbardziej się podobają), zmienniaki plamiste. Nie chcę na początek dużo gatunków rybek, nie chcę nawet zbyt dużo rybek. Tak naprawdę myślałam o tym żeby wpuścić kilka mieczyków (?) i na jakiś czas na tym poprzestać a potem poszerzać obsadę w miarę poszerzania własnych wiadomości.
Czy może ktoś mi coś poradzić - przyznaję się do całkowitej ignorancji ale czego się nie robi dla dzieci.
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #1 : Sierpień 03, 2006, 18:15:44 »

Cześć Wink no gupików nie polecam, bo za szybko sie mnożą i póxniej będziesz mieć kłopoty znimi. Chyba że jak je mieć to może same samce z 7 szt ? Albo zamiast nich no to zmienniaki plamiste. Na dno kiryski z 4 szt. u już. Duzro roślin jakiś korzonek. Jeśli chodzi o sprzęt to muisz poczytać na stronach producentów albo w dziale na tym foum o sprzęcie  Wink

Pozdrowienia.
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Sierpień 03, 2006, 18:26:33 »

Miło że wybrał wlasnie akwarystyke, kula to nie akwarium, mozna za to zrobic z niej miniszklarnie Cheesy. Akwarium trzeba wyposazyc w odpowiedni sprzet.
1. Filtr
Proponuje wewnetrzny AquaSzut KAMELEON 360 ma bardzo przyjazna kolorystyke przygotowaną specjalnie dla młodszych akwamaniaków Cheesy.
2. Grzalka
50W z termostatem, w firmach sie nie orientuje ale wszystkie chyba sa na tym samym poziomie moze ktos inny cos napisze.
3. Oswietlenie
Jesli akwa jest razem z pokrywa to OK. Jak nie to trzeba samemu cos skombinowac.Moc optymalna dla roslin to 0,5W/l. Poczytaj na forum w Zrób to sam
Jesli chodzi o rybki to gupiki beda sie szybko mnozyc i potem moze byc problem, mieczyki rzeczywiscie troche za duze, zmienniaki plamiste moga byc ale to samo co u gupików - tez zyworodne a wiec potem moze byc ich sporo. Proponuje stadko jakis malych kąsaczy np. 15 neonów innesa, na dno 2 kiryski, albo np. dwa stadka po 10 rybek

annagan
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 03, 2006, 21:00:25 »

Bardzo dziękuję tym co już tak szybko mi odpowiedzieli - jestem wdzięczna. Mam nadzieję, że jeszcze ktoś się dołączy do tych porad. Zadanie na najbliższy czas dla mnie - to przekonanać malucha, że te mieczyki (najładniejsze ponoć) nie są zbyt odpowiednie.
Jeszcze raz dziękuję i czekam na ew. dalsze porady.
pozdrawiam
szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Sierpień 03, 2006, 21:29:17 »

Myśle że stadko neonków mogło by być. A do tego może jakieś krewetki?? To ciekawe zwierzątka i myśle że twojemu synkowi by sie spodobały. Dzieci lubią takie różne ciekawe stworzonka Wink Tylko nie wiem czy u ciebie w okolicy można dostać krewetki. W każdym razie myśle że jest to pomysł do przemyślenia Wink
Boo
Zainteresowany
**

Technologia Żywności AR Poznań

« Odpowiedz #5 : Sierpień 03, 2006, 21:53:08 »

Kilka uwag:
   1. Zadbaj, aby grzałka była z termostatem (np. Elite, tania ok.30 zł, dokładność do 2 stopni Celsjusza, więcej chyba nie trzeba do takiego zastosowania), inaczej istnieje ryzyko ugotowania rybek.
   2. Z filtrów osobiście polecam AquaSzut Junior N 500 - jest bardzo cichy, choć dość mocny - duży prąd w akwarium.
   3. Do obsady dorzuć coś "na glony" (np. 3-4 otoski lub krewetki, zależy co dostępne) oraz czyścicieli dna (np. kiryski, koniecznie kilka - rybki stadne, podobnie jak otoski). Warto.
   4. Jeśli kupujesz gotowy zestaw z pokrywą pomyśl o kupnie jakiś mało wymagających roślin (np. mech jawajski, kryptokoryny), myślę, że spokojnie możesz również posadzić moczarkę. Też ułatwiają one walkę z glonami i ładnie wyglądają.
   5. A może kilka danio pręgowanych "na wierzch", zamiast neonków - są ładne, bardzo ruchliwe, lubią prąd i może spodobają się dziecku? Do tego nie mnożą się jak szalone.

Od nowa i z wykopem Cheesy

Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 04, 2006, 07:11:32 »

http://www.artnet.com.pl/lkozicki/faq/zbiornik.html
http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/begin.html

polecam poczytanie powyższych stron. jest w nich sporo przydatnych informacji dla początkującego akwarysty. i odpowiedzi na Twoje pytania.

gg:1384140
annagan
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Sierpień 04, 2006, 08:28:27 »

Dzięki Wam wszystkim - będę myśleć czytać i uczyć się.
Góral - poczytam na pewno. Prawdę powiedziawszy ostatnio mało co innego robię oprócz czytania o rybkach - jako całkowity laik mam dużo do nauczenia, a nie lubię się do czegoś zabierać byle jak. Tak, że kiedy tylko wracam z pracy to zabieram się za studiowanie - a dom?? Cóż jak to mówią "albo rybki albo akwarium" - jak na razie rybki. Dlatego chciałam zapytać o porady ludzi którzy się tym zajmują - uważam to za bardzo cenne rady. To trochę tak jak z kwiatami - kazdy ma swoje wymagania, miejsce w którym powinien stać itd. - co nie oznacza że czasem rosną i kwitną wspaniale w całkiem innych miejscach. Rozumiesz - teoria teorią - ale Wy macie już własne obserwacje ktore są mi potrzebne. Natomiast chętnie poczytam też artykuły (już czytam i znam podstawowe teoretyczne zasady o których nie będę pisać bo znacie je lepiej niż ja.)
Jeszcze raz wam dziękuję i napiszę jak rozpoczniemy hodowlę.
Jeżeli jeszcze ktoś ma mi coś do dodania to chętnie poczytam.
pozdrawiam
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #8 : Sierpień 04, 2006, 13:08:19 »

na dno 2 kiryski

kiryski sa stadne wiec co najmniej 5 sztuk musi byc !!! najlepszym rozwiazaniem dla ciebie beda neonki Innesa (nie CZERWONE !!! ), moga byc kardynalki lub danio (bardzo latwe w hodowli rybki) poczytasz to forum to na pewno znajdziesz jakies rozwiazanie dla siebie Grin

8317910

Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #9 : Sierpień 04, 2006, 17:50:33 »

Dlatego chciałam zapytać o porady ludzi którzy się tym zajmują - uważam to za bardzo cenne rady. To trochę tak jak z kwiatami - kazdy ma swoje wymagania, miejsce w którym powinien stać itd. - co nie oznacza że czasem rosną i kwitną wspaniale w całkiem innych miejscach. Rozumiesz - teoria teorią - ale Wy macie już własne obserwacje ktore są mi potrzebne.

wiesz, jeśli idzie o sprzęt, to każdy ma swóją koncepcję. przeglądnij dział: nasze akwaria. każdy wymienia swoje sposoby na akwarium Smiley
obecnie w 60l używam grzałki 25W i dwóch filtrów. kaskadowego jako biologiczneego i wewnętrznego o wydajności 100l/h jako mechanicznego.
moje pierwsze rybki to był bojownik i cztery prętniki karłowate, do tego kilka otosków.

generalnie czytaj, czytaj i wyciągaj wnioski Smiley

gg:1384140
annagan
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Sierpień 05, 2006, 20:44:38 »

na dno 2 kiryski

kiryski sa stadne wiec co najmniej 5 sztuk musi byc !!! najlepszym rozwiazaniem dla ciebie beda neonki Innesa (nie CZERWONE !!! ), [/color] [/b] moga byc kardynalki lub danio (bardzo latwe w hodowli rybki) poczytasz to forum to na pewno znajdziesz jakies rozwiazanie dla siebie Grin

A dlaczego nie czerwone Huh W zasadzie są najładniejsze (wiem, że to może nie najlepsze kryterium ale jednak coś). Czytałam o nich i tak: wyczytałam, że się bardzo łatwo mnożą (to o to chodzi?), ale z kolei byłam wczoraj w sklepie (kupiliśmy akwarium!!!) i sprzedawca powiedział, że hodowla neonek jest taka sama bez względu na to czy są czerwone czy błękitne czy Innesa, dzisiaj też odwiedziłam sklep (w innym miejscu i nawet innym mieście) i tam usłyszałam to samo, w dodatku zapytałam jak to jest z tym rozmnażaniem i sprzedawca mnie poinformował, że raczej mi się nie rozmnożą (żadne) bo nawet jeśli samiczka złoży ikrę to na tym się skończy (najwyżej same neonki tę ikrę zjedzą). To jak to jest właściwie z neonkami?
I teraz mam jeszcze jedno pytanie całkowitego ignoranta (tylko proszę się nie śmiać) - czy to światełko w akwarium musi się świecić cały czas?? W nocy też? czy w nocy rybki śpią? Oj, trochę mi głupio tak pytać ale od tego zależy miejsce usytuowania.
to na razie tyle pytań - na pewno jeszcze coś wymyślę z czasem - dziekuję Wam za cierpliwość i pozdrawiam
szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Sierpień 05, 2006, 20:51:09 »

W akwarium staramy się stworzyć rybkom warunki jak najbardziej zblizone do naturalnych Smiley W naturze słońce nie świeci cały dzień Wink Dlatego światło w akwa świeci się w dzień. Do oświetlania akwa w nocy można zamontować np. diody, które dawały by delikatne światło imitujące światło księzyca i gwiazd. Ale oświetlenie nocne nie jest konieczne. U mnie wszystko jest OK bez niego Cheesy Ale w żadnym wypadku rybki nie mogą mieć silnego światła przez całą dobe.  Wink
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #12 : Sierpień 05, 2006, 20:53:29 »

Prawda jest taka że neony trudno własnie je rozmnozyć. Do tego trzeb amięć dobrą wode o niskim ph itd osobny kotnik. No ale nie tylko ryby łatwo rozmnażające się można kupic dla poczatkującego. o do swiatełka to ma się palic koło 12h, ale pwenie wiesz że jak chcesz miec ładne roslinki to powiinnaś miec oswietlenia 0,5W/l i wyżej ?

Pozdrowienia
annagan
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Sierpień 05, 2006, 21:02:02 »

Dzięki Szatynka i Kotek!!
Mnie właśnie o to chodzi, żeby te rybki się nie rozmnażały a zwłaszcza nadmiernie. Nie potrafię dzisiaj powiedzieć czy dla moich dzieci będzie to stałe hobby czy tylko takie poszukiwania tego co w życiu ich zainteresuje dlatego nie nastawiam się na super hodowlę, rozmnażanie itd - raczej spokojnie. A o neonach czerwonych właśnie przeczytałam tak: "Nie jest polecana dla początkujących akwarystów, gdyż ma bardzo duże wymagania, co do jakości wody i samej hodowli." Jeśli tak to rzeczywiście nie dla nas jak na razie.

Dzięki za informację o światłach - wierzyłam w matkę naturę, ale lepiej się upewnic.
O mocy światła to nawet wiem, ale na razie mamy akwarium i pokrywę do niego to jak przypuszczam ta świetlówka jest za słaba??? Nie, spokojnie nie wszystko na raz , bo zgłupieję!!!
Dobrej nocy.
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #14 : Sierpień 06, 2006, 14:15:42 »

A o neonach czerwonych właśnie przeczytałam tak: "Nie jest polecana dla początkujących akwarystów, gdyż ma bardzo duże wymagania, co do jakości wody i samej hodowli."

i juz ci sie zagadka rozwiazala Grin pamietaj: NIGDY NIE SŁUCHAJ LUDZI W ZOOLOGACH !!! czasem mowia prawde ale najczesciej sprzedaja bajki zeby wcisnac jakas rybcie !!!

8317910

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: