Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « 30 L - niebanalna obsada do banalnego akwa
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: 30 L - niebanalna obsada do banalnego akwa  (Przeczytany 4607 razy)
vlk
Nowy
*

« : Lipiec 02, 2006, 22:03:19 »

Witam
Dostalem, a raczej zabralem rodzinie malutkie akwarium (30 L)
Chcialbym je jakos sensownie zagospodarowac rybkami. Wiem, ze wiele ich nie bedzie, ale moze cos mi podpowiecie. I bedzie to cos wiecej niz tylko: gupiki lub bojowniki. Co myslicie o szczupienczykach? Ile ich warto kupic. A moze polecicie jakies inne ciekawe rybki?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 06, 2006, 21:24:01 wysłane przez lukas » Zapisane
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 02, 2006, 22:04:02 »

Może kilka neonków albo kardynałków... Nie ma jednak szans na nieco większe akwa ? Wink
vlk
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 02, 2006, 22:11:27 »

Może kilka neonków albo kardynałków... Nie ma jednak szans na nieco większe akwa ? Wink
Na razie nie. Darowanemu koniowi nie patrzy sie w zeby...Wink
Neonki mieszkaly w nim wczesniej. Do tego molinezje i glonojad Lips Sealed Teraz maja nowy lokal, a ja chcialbym jakos niebanalnie zagospodarowac ten.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 02, 2006, 23:00:42 »

A o krewetkach nie myślałeś ?
Boo
Zainteresowany
**

Technologia Żywności AR Poznań

« Odpowiedz #4 : Lipiec 02, 2006, 23:40:51 »

Może parka małych muszlowców? - zależnie od wymiarów akwarium. To jest niebanalne.

Od nowa i z wykopem Cheesy

bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #5 : Lipiec 03, 2006, 05:27:06 »

jezeli bardzo chcesz szczupienczyki to tylko karlowate !!! do tego sporo zieleni, kilka neonkow, krewetki red cherry i bedzie fajnie wygladac Good !

8317910

vlk
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 03, 2006, 06:00:18 »

jezeli bardzo chcesz szczupienczyki to tylko karlowate !!! do tego sporo zieleni, kilka neonkow, krewetki red cherry i bedzie fajnie wygladac Good !
Ok. A tak dokladnie ile czego proponujesz?
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Lipiec 03, 2006, 06:24:40 »

Krewetek to proponuję np 5 red cherry i 5 cristal red. Można naprawde ich sporo do takiego akwa "wpakować". Dodatkowo nie powinno być wtedy problemu z glonami bo je baardzo lubią, choć wola pokarm podawany dla zbrojników czy inne pokarmy roslinne podawane rybom - ale to z lenistwa  Grin
miki1995
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Lipiec 04, 2006, 10:16:35 »

Ja jednak proponuję rybki...Ponieważ krewetki są drogie,no i nie tak widowiskowe jak niektóre rybki.
A jeśli chodzi o gatunki to ciekawe są drobniczki,platki.Ja bym proponował obsadę :
4xplatka
4xdrobniczka
2xotosek
3xgupik.
Gupiki zaproponowałem ,bo rozmnożenie jakiejkolwiek rybki to duuuża przyjemność Smiley.A zapewne Ci się to uda.
PS.Obsada jaką podała malzonka kosztowała by ok.200zł Smiley.A za tyle można kupić sobie akwarium 100l z pokrywą i oświetleniem.
Pozdrawiam,Michał.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2006, 10:20:19 wysłane przez miki1995 » Zapisane
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Lipiec 04, 2006, 10:23:01 »

No nie wiem gdzie Ty chcesz kupować krewetki, że wyszłoby 200 zł  Roll Eyes za 10 szt.
A czy bardziej efektowne to kwestia gustu. Poza tym czytaj ze zrozumieniem  Wink - krewetki jako dodatek.
A przy okazji to gdzie można kupić zbiornik 100l z pokrywą i oświetleniem za 200 zł ?
miki1995
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Lipiec 04, 2006, 10:27:44 »

W moim sklepie krewetki są w cenach 10-20zł.
Pozdrawiam,Michał.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Lipiec 04, 2006, 10:34:59 »

No możliwe ale to chyba flitrujące albo Crystal Red. Red Cherry są srednio po 3,5 Smiley (przynajmniej u nas)
Do 30 l to proponowalbym faktycznie krewetki + np neonki, moze gupiki. Z takiego małego akwa mozna zrobic też mini holendra, w którym to co zaproponowałem czuło by się na pewno bardzo dobrze. Popatrz na akwa Rafika - jak mozna zrobic ładne akwarium z 25 l
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,7239.0.html

vlk
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Lipiec 04, 2006, 11:05:57 »

Ja jednak proponuję rybki...Ponieważ krewetki są drogie,no i nie tak widowiskowe jak niektóre rybki.
A jeśli chodzi o gatunki to ciekawe są drobniczki,platki.Ja bym proponował obsadę :
4xplatka
4xdrobniczka
2xotosek
3xgupik.
Gupiki zaproponowałem ,bo rozmnożenie jakiejkolwiek rybki to duuuża przyjemność Smiley.A zapewne Ci się to uda.
PS.Obsada jaką podała malzonka kosztowała by ok.200zł Smiley.A za tyle można kupić sobie akwarium 100l z pokrywą i oświetleniem.
Pozdrawiam,Michał.

Krewetek nie chce na pewno. A jestes pewien, ze ten Twoj zestaw to nie jest zbyt liczna? Teraz zastanawiam sie coraz bardziej nad szczupieńcykami karłowatymi? Czy nadaja sie one do 30 l. A jesli tak to ile ich mozna zmiescic, zeby w miare normalnie mogly sobie w miare swobodnie żyć...a może kiedyś popracować nad potomstwem;)
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Lipiec 04, 2006, 12:34:18 »

Według mnie szczupienczyk karowaty jest ok tyle tylko ze to rybka gatunkowa a wiec tylko takie i zadne inne Smiley, mysle ze tak z 10 wystarczy.
Polecam jeszcze półdzióbki chociaz nie wiem czy nie beda troche za duże :/

« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2006, 12:36:19 wysłane przez Ropek » Zapisane

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #14 : Lipiec 04, 2006, 23:29:47 »

jeśli szczupieńczyk karłowaty to 1 samiec+2 samice. Nadają się też głowaczki barwne (para), mniejsze gatunki proporczykowców (np. z Kap Lopez), pętniki trójbarwne, drobne gatunki kąsaczy (np. zwinnik jarzeniec, zwinnik Costello), brzanka wysmukła...

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: