Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki żwir..??  (Przeczytany 3552 razy)
Cortino
Nowy
*

« : Luty 23, 2004, 01:58:14 »

Mam takie pytanie.. Jakiej gróbości najlepiej stostwać żwir, żeby roślinki dobrze rosły?? I jakie oświetlenie jest najlepsze. Jest tyle rodzajów świetlówek ze szok, a obsługa nie zawsze otrafi odpowiedzieć na pytania. Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich akwarystów..  Cheesy  Trzymajcie się .

GG 2699389
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 23, 2004, 08:46:38 »

Żwir o granulacji 2-5mm. Ośwetlenie? Dla roślin robi się oświeltenie minimum 0,5W/L ale to też zależy od światłolubności poszczególnych gatunków i wysokosci zbiornika. Świetlówki np Hagen Power Glo ale niestety są drogie, także dobre a tańsze są Aquarelle i Philips, koledzy zapewne zaraz podadzą modele bo nie pamietam Smiley. generalnie hodowla roślin to dośś szeroki temat, odsyłam na stronę internetową holenderskie.aip.pl tam ta tematyka jest dosć szeroko opisana, niestety altualnie link wielu osobom działa niepoprawnie. Hodowla roślin wymaga też stosowania CO2 i odpowiednich nawozów.
Pozdrawiam.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 23, 2004, 09:09:20 »

No właśnie, zależy jakie roślinki. Jedne rosną ładnie bez prawie żadnych specjalnych wymagań, inne muszą mieć warunki podobne do mocno oświetlonych naturalnych zbiorników tropikalnych, a na takim równiku to słoneczko naprawdę nieźle podaje Smiley

Na początek proponuję kryptokoryny, a z innymi popróbuj jak nabierzesz trochę doświadczenia.
No i zależy też jaką masz wodę.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Cortino
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 23, 2004, 12:01:13 »

Tzn. tak.. wodę mam chyba nie za ciekawą , bo jest dosyć mocno chlorowana, ph ok 6, niestety twardości nie znam. Akwarium posiadam juz od kilku lat takze jakieś tam doświadczenie mam , ale niestety małe Smiley Zazwyczaj nie rosły mi dobrze rośliny, a jak juz rosły to bardzo powoli. Posiadałem w akwarium Amazonki , trawę wodną, hmm nie pamiętam dalszych nazw, ale ogólnie same takie podstawowe, które mozna bez problemu kupić w sklepie. Teraz zamierzam założyć sobie akwarium ok 300L moze nawet troche większe. Wysokość akwarium bedzie wynoslia ok 50cm. Chciałbym w nim chodować ryby noo jezeli mozna tak powiedzieć na pokaz. Czyli takie akwarium ozdobne. Chciałem zeby znajdowały się w nim: Neonki, Bystrzyki, Prystelki, Danio pręgowane i plamiste, Gupiki, Mieczyki , Molinezje, i tym podobne.. Dokładnie jeszcze muszę się zastanowić jakie. Chciałem zeby akwarium było dosyć mocno obsadzone roślinami , jednak boję się porażki. Słyszałęm ze na dno się kładzie jakąś glinkę , żwir ok 7 cm gróbości tzn (warstwa), noo i jakieś nawozy. Jednak nie mam o tym zbytnio pojęcia Smiley Jezeli mozecie poradzcię jak byście to wszystko widzieli.. Chciałem zeby podłoże było czarne, to chyba w niczym nie przeszkadza prawda?? Jezeli chodzi o rośliny.. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi i porady . Pozdraawiam z Bydgoszczy Smiley

GG 2699389
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 23, 2004, 15:12:25 »

Chlor ulatnia się dość szybko, wystarczy odczekać ok.1-2 dni przed posadzeniem roślinek, tzn. wiem że nie wszyscy czekają aż się ulotni przed sadzeniem roślin. Ale ja nie narażałbym roślin na działanie chloru.
Zupełnie co innego będzie z wpuszczaniem ryb, tu będziesz musiał odczekać dużo więcej.

Moim zdaniem kolor żwiru nie ma znaczenia dla roślin. Nie wszystkie też wymagają nawozów do dobrego wzrostu, może być, że nawóz naturalny, tzn. odchody ryb wystarczą. Aczkolwiek ja mam doświadczenia tylko z kilkoma gatunkami roślin, które ładnie rosną u mnie i których nie muszę nawozić.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 23, 2004, 16:03:20 »

Tylko nie dawaj żwiru wapiennego (czasami taki potrafią wcisnąć) będziesz miał problem z wodą.

385 l - dyskowce
HaliBut
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Luty 23, 2004, 16:31:05 »

Żwirek warstwa ok 5 cm(niektóży polecają 7 cm), ja osobiście mam różnie od 3 cm do 6 cm. Tam gdzie mają być roślinki daję więcej żwirku. Co do lamp to najlepiej rożłożyć rodfzaj lamp na 2 części jedna dla roślin druga dla rybek. Jeżeli poczytasz niektóre opisy świetlówek to przeczytasz że nadmiar niektórych rodzajów powodóje niekontrolowany rozrost roślin i glonów. Z drugiej strony nie można kupić lamp typowych dla rybek bo roślinki będą źle rosły. Naj lepiej wię rozłożyć oba rodzaje na pół. No i dochodzi jeszcze kwestia wybarwienia ryb. Niektóre świetlówki wybarwiają na czerwono inne na niebiesko a jeszcze inne na różowo i fioletowo. Więc wszystko zależy jak chcesz mieć wybarwione ryby.

Carpe diem Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: