Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « pytanie początkującego akwarysty - dziwny nalot....
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pytanie początkującego akwarysty - dziwny nalot....  (Przeczytany 4105 razy)
Bozenka01
Nowy
*

« : Luty 22, 2004, 23:05:39 »

:cry: Proszę o pilną pomoc. W świeżo założonym akwarium o pojemności 350 l na korzeniu (kupionym na giełdzie akwarystycznej, moczonym i mytym przez 3 dni)pojawił się biały nalot przypominający pajęczynę, który ciągle się powiększa. Co to może być??? I jakie działania należy teraz przeprowadzić?Huh
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 22, 2004, 23:10:05 »

Może to być pleśń lub inny grzyb. Wyjmij go z akwarium i wygotuj przez kilka godzin w soli.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Bozenka01
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 22, 2004, 23:12:38 »

To jest bardzo duży korzeń!!!! Czy nie ma innej rady?
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #3 : Luty 22, 2004, 23:14:48 »

Miałem tak,  powinno samo zniknąć, nadmiar w miarę możliwości możesz samemu usunąć ręcznie ,tego czego nie udało mi się pousuwać zjadly rybcie (nie wiem, które, zbrojniki czy black molly bo za szybko im poszło a i nic im po tym nie było)   teraz korzeń ma się świetnie. Czytałem też że jeśli nalot nie znika dość długo powinno się jeszcze raz korzeń wygotować z solą i dobrze wypłukać.

112,25
Bozenka01
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 22, 2004, 23:18:56 »

A czy nie zaszkodzi to rybkom?? Acha i jeszcze jedno pytanie. Czy światło może palić się dłużej niż 12 godzin??
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 22, 2004, 23:24:01 »

Cytat: Bozenka01
A czy nie zaszkodzi to rybkom?? Acha i jeszcze jedno pytanie. Czy światło może palić się dłużej niż 12 godzin??

Jedzenie? Jak widać nie zaszkodziło. A gotowanie? Po gotowaniu należy go wypłukać. Nie powinno się świecić w akwa dłużej niż 12 godzin, przyjmuje się ten czas za makxymalny. Roślinki też muszą spać aby prawidłowo działaly i czyniły to co do nich należy (redukcja azotanów i produkcja tlenu).

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #6 : Luty 22, 2004, 23:26:17 »

Moim rybkom nie zaszkodziło , rosło dopuki nie wpuściłem rybek Smiley potem znikło ot co . A mój korzeń ma długość około 70 cm i jest przygotowany własnoręcznie z drewna dębowego , opróczniego mam też drobne bambusy imitujące trzcinę.

Jeśli chodzi o światło to lepiej żeby paliło się tyle samo czasu każdego dnia i pamiętać trzeba o tym że rybkom i roślinkom noc jest tak samo potrzebna jak dzien do prawidłowego funkcjonowania. Zamiast przedłużać czasu oświetlania można włączać świato później Smiley

112,25
Bozenka01
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 22, 2004, 23:31:47 »

Serdeczne dzięki za szybką reakcję Cheesy  Odpowiem za kilka dni, czy udało mi się zlikwidować nalot. Mam nadzieję, że  nie zaszkodzi on rybkom....
HaliBut
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Luty 23, 2004, 16:52:38 »

Rybki są wytrzymałe i nie są głupie jeśli będie im to szkodziło to tego nietkną. może po prosty pierwsze rybki jakie wpuścisz to niech będą glonojady wtedy jeśli Tramal ma rację one wszystko zjedzą. A jaką chcesz obsade do tego akwa??

Carpe diem Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: