Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Filtrax - prośba o wytłumaczenie "po ludzku"
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Filtrax - prośba o wytłumaczenie "po ludzku"  (Przeczytany 1421 razy)
malzonka
Super aktywny

« : Czerwiec 17, 2006, 09:53:27 »

Spotkałam się ze stosowaniem Filtraxu do wody jako zastępstwo RO. Jednak co to dokładnie jest, jak wygląda i co robi to wybaczcie, ale niewiele zrozumiałam. To co znalazłam w necie to raczej informacje o regeneracji.
W tej chwili to może nie do końca jest mi niezbędne zamiast RO, ale w przyszłości raczej się przyda, bo nie bardzo wyobrażam sobie zakup co tydzień 200l wody RO  Roll Eyes
No i pytanie, czy rzeczywiście można stosować zamiast RO ? czym sie różni ? Prosze napiszcie w sposób przystępny dla zwykłego zjadacza chleba, który z chemii pamięta trochę  Grin co to jest, jak działa, jak wygląda i jakie są różnice pomiędzy taką wodą a wodą RO.
Boo
Zainteresowany
**

Technologia Żywności AR Poznań

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 17, 2006, 10:29:07 »

Filtrax K to kationit wodorowy - substancja, której zadanie polega na wymianie kationów tworzących twardość wody (Ca, Mg) na kationy wodorowe. Działanie jest odmienne od RO, ponieważ RO usuwa także substancje o budowie niejonowej (zwiąki organiczne, antybiotyki) oraz mikroogranizmy, inne zanieczyszczenia o wielkości większej od wielkości porów stosowanej w filtrze RO membrany. Podsumowując możemy powiedzieć, że po RO otrzymujemy wodę czystą (H20) a po zastosowaniu Filtraxu wodę miękką. Myślę, że do zastosowań akwarystycznych kationit zupełnie wystarczy gdy woda, którą mamy pochodzi z wodociągów - taka woda z reguły ma pewien standaryzowany poziom jakości.

Problemem może być przefiltrowanie 200L wody tygodniowo przez kolumnę jonowymienną - przepływ grawitacyjny Wink, chyba, że zastosujemy przepis Tomlsva http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,1316.0.html.

Więcej o wymianie jonowej i napisane przystępnie http://www.zoolek.pl/index.php3?id=publikacje&id_pub=kationity&id_lang=pl. Warto przeczytać.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2006, 10:35:49 wysłane przez Boo » Zapisane

Od nowa i z wykopem Cheesy

kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 17, 2006, 10:38:24 »

na pl.rec.akwarium było dużo postów z problemami jakie wynikają z dosyć trudnej obsługi filtrax.
zamiast nosić wodę destylowaną ze sklepu przemyśl kupno filtra RO, na allegro juz za 189zł bodajże  Wink.
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 17, 2006, 10:47:14 »

Na razie 20l tyg. to sobie mogę ponosić  Wink Jak zamieszkamy sami to pewnie kupie filtr bo jeden z pierwszych zakupów to będzie duuuuże akwa  Grin
A o filtraxie chętnie poczytam  Cheesy

Poczytałam. Pomysłowym Dobromirem nie jestem niestety i raczej sama nie zrobię za wiele. Parę razy miałam bliskie spotkania z kwasami i zasadami (na studiach - kilkanaście fartuchów, trochę ran...) i raczej niechętnie podchodzę do bawienia się tymi specyfikami. Wolę sobie darować regenerację. RO zdecydowanie mi bardziej pasuje. Ale cóż, kobieta zmienną jest także wolę się dokształcic bo nigdy nie mów nigdy  Wink
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2006, 10:52:47 wysłane przez malzonka » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: