4you
Nowy

|
 |
« : Luty 20, 2004, 21:47:40 » |
|
zakupilem w zoologicznym Mech Jawajski . tylko teraz nie wiem jak go do korzenia i do kamienia id do podloza przymocowac i czym?? pomozcie i opiszcie jak wam sie hodowla tej roslinki udaje. i chodzi mi oto aby zrobic dywan z wglebki albo czegos.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michał
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 21, 2004, 18:15:57 » |
|
Mam identyczny problem myślę jednak że gdy posadzę np. obok korzenia to sam go obrośnie.
Ale proszę was o zdanie
pozdrawiam michał :wink:
|
|
|
|
|
|
Błądzić to rzecz ludzka!?!
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 21, 2004, 21:36:39 » |
|
Przywiąż go żyłką, ja tak zrobiłem z wgłębką i roślinka nie anrzeka a wręcz ślicznie się odwdzięcza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michał
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 22, 2004, 13:51:27 » |
|
Dzięki Tomlsv chyba tak zrobię :wink:
|
|
|
|
|
|
Błądzić to rzecz ludzka!?!
|
|
|
siakal
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 26, 2004, 09:40:59 » |
|
mech jawajski to prosta do utrzymania roslinka a przytym bardzo ładna;) Rosnie bardzo szybko, nie moze znajdowac bezposrednio na dnie, poniewaz zaraz obrasta glonami...... Najlepiej na korzeniu, kokosie itp. powodzenia w hodowli;)
|
|
|
|
|
|
Aqwa to niezłe klimaty, nigdy nie wiadomo co sie wychoduje... 
|
|
|
Luck
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 01, 2004, 19:24:59 » |
|
Mam pytanie: czy mech jawajski może pływać po powierzchni akwarium czy raczej musi by do czegoś przymocowany  :?:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Skaman
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 01, 2004, 22:05:03 » |
|
mech jawajski ma taką "zaletę" że pływa po to żeby się przyczepić do czegokolwiek ... potem sobie rośnie..... żyłka do mocowania wydaje się być dobrym pomysłem ale... jaką byśmy żyłke nie zastosowali to jest możliwość że zawsze będzie ją widać... można użyć nici (cienkich) które z czasem rozpuszczą się w wodzie (oczywiście nie mogą to być nici typu żyłka lub np wchłanialne nici chirurgiczne - jedne za długo a drugie za szybko by się rozpuszcały). co do wgłębki to widziałem sposób made by amano.... dywanik z wgłębki robi się bardzo żmudnie ale efekt jest zniewalający... na odpowiednio przyciętą kratkę (może byś aluminiowa) o niewielkich oczkach "nawleka" się pojedyncze gałązki wgłębki... wielkość kratki uzależniona jest od tego jak duży trawnik chcemy mieć taką kratkę ukłąda się na dnie. po tym czekamy na efekty... metoda z kratką dobra jest też np do umieszczenia na niej mchu jawajskiego i zbudowania na tej zasadzie pięknego wiecznie zielonego tła tylnej szyby akwarium.... jak znajdę linka ze zdjęciami i bardziej szczegółowym opisem to nieomieszkam go tu zamieścić
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 02, 2004, 13:35:50 » |
|
Rzeczywiście sposób żmudny, ale i pewnie skuteczny, bo dywan z wgłebki przywiazanej żyłką trudnoby było zrobić bo do czego to niby przywiązać ? I trzeba by jakąś sieć z tej żylki zrobić. Ja przywiązywałem poszczególne kłębki wgłebki do kamienia, korzenia i żyłki nie było widać, zwłaszcza jak roślinka ciut podrosła .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przem
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 03, 2004, 20:04:36 » |
|
:shock:
Efekt jest zniewalający! Trzeba dużo pracy by osiągnąć takie efekty...
A czy mech może rosnąć na żwirku?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maciek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 03, 2004, 21:02:29 » |
|
jak widzę tą siateczkę to mi się ZPTy w podstawówce przypominają - tam się robiło takie pierdółki zawsze :lol: a efekty faktycznie mozna uzyskac niesamowite:  marzenie...
|
|
|
|
|
|
Akwa 75l - ogólne.
Zamienię dziewczynę na duże akwarium ;-)
|
|
|
Jarek W
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 03, 2004, 21:58:25 » |
|
marzenie,bo pytałem w kilku sklepach w Trójmieście i nie mają mchu jawajskiego nawet w moim ulubionym Okazie powiedziano mi,że gdzieś za trzy tygodnie może będzie :evil: Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Akwa 54 l Zarybione: Nowa akwarystyczna miłość - parka Apistogramma Borelli zbrojniki niebieskie 2 szt. kiryski spiżowe 4 szt.
|
|
|
Duch
Man without body
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 04, 2004, 09:10:04 » |
|
a efekty faktycznie mozna uzyskac niesamowite:  marzenie... Oczywiście zdajecie sobie sprawę ile trzeba włożyć pracy aby utrzymać wgłebkę w dobrej kondycji i aby wyglądała tak jak na obrazku? :wink: . Chodzi mi tu głównie o przycinkę (co 6-9dni)....jak wyławiam ścinki wgłębki to normalnie szlag mnie trafia. Zaplątane na dnie skrawki poprostu gniją..... Właściciel tego baniaka spędza conajmniej godzinę nad samą wglębką i wyławianiem ścinek  . Co do mchu to można z niego robić naprawdę piękne dywany:   Wystarczy przywiązać małe kłaczki mchu do kamyków średnicy3-4cm, umieścić na dnie i czekać aż się rozrośnie tworząc plechy. Niestety jest to trudne w pielęgnacji...jeżeli w mchu zalęgną się glony to jest on właściwie spisany na straty. Pozostaje jeszcze kwestia pozyskania odpowiedniego mchu. O ile zdobycie jawaja jest możliwe to pozyskanie Xmas graniczy z cudem :wink: .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|