Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Identyfikacja glonów  (Przeczytany 6378 razy)
OsciBosci
Nowy
*

« : Maj 20, 2006, 12:32:01 »

Otoz majac zdjecie nikt nie potrafil zidentyfikowac na 100% moich glonow. Teraz juz nie mam zdjecia ale powiem jak wygladaja. Przypominaja krótko ostrzyżone włosy i osadaja sie głownie na krawedziach lisci roslin. Chetnie bym je zwalczyl ale niewiem nawet co to jest...
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 20, 2006, 12:50:15 »

Popatrz na tej stronie http://glony.republika.pl/  Good !

pozdrawiam
asmi
OsciBosci
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 20, 2006, 13:16:41 »

Szczerze to nic na tej stronie moich glonów nie przypomina, moze jedynie Nitkowate zielenice Oedogonium sp., ale moje to pojedyncze włoski, sporo ich jest na lisciach
Godfather
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Maj 21, 2006, 01:01:17 »

Chetnie bym je zwalczyl ale niewiem nawet co to jest...

Witam. GLon glonowi nie równy, ale wszyskie powstają z tego samego powodu - brak równowagi biologicznej w akwarium, jesli doprowadzisz do porządku stężenia makro i mikro to bedzie ok Smiley nie musisz z precyzja Sherlocka Holmesa dochodzic jaki to rodzaj zielenic, krasnorostow , jak sa to trzeba z nimi walczyc Wink
blackmak
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Maj 24, 2006, 14:18:56 »

moderatorzy.... wiec wypowiem sie w tym temacie
Drogi forumowiczu, jezeli te twoje glony wyglądają jak czarne wloski na koncach roslin (w poczatkowej fazie na końcach) nie pisze polskich liter bo nie mam polskich znakow;) w pózniejszej beda one wszeedzie, to masz big problem. te glony po pierwsze, lubia przepoływ wody, wiec zrób cos z wylotem z filtra (proponuje deszczownie) druga sprawa do taka ze jesli liczysz na pomoc ciemnosci egipskich przez pare dni to zapomniej, nie na te glony, hemia? odpada, wróca ze zdwojana siła. powiem tak, meczylem sie z tymi glonami 4 miesiące, i udalo mi sie,
1, podmiana wody 2-3 razy w tyg 20%,
2, nawozenie co2
3 oswietlenie musi byc optymalne ( 0,5w /l)
4 deszczownia (jezeli masz duzy prąd wody wylatujący z filtra
5 nie przekarmianie ryb
6 no2, no3 musi byc w normie

jezeli stwozysz dobre warynki swoim rosliną, to one same wyprą glony, tak to u mnie wyglądało, aczkolwiek rad czytalem i próbowalem wiele. wiekszosc jest bezuzyteczna, np ciemnosi egipskie Smiley
OsciBosci
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Maj 26, 2006, 21:16:53 »

Dam zdjecie jak to wyglada, mam nadzieje ze to pomoze...

blackmak
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Maj 29, 2006, 12:14:32 »

jest to wlasnie dokladnie glon który opisalem, z tym ze jeszcze nie wyrosnięty, moje dochodzily do 3 cm dlugosci nitek.
Patryk.ruda
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 04, 2006, 11:05:56 »

witam mam w akwa glony nitkowate  Sad jak sie ich pozbyc. no3 - 0 mg/l tww - 120 N two - 100 N, pH - 7
osw. 2xphilips tld 30W/865, sun-glo 40W, aqua-glo 40W. zbiornik 240l
prosze o pomoc
z góry dziękuje
 papa

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 05, 2006, 12:36:43 »

Coś już tutaj było na ten temat chyba ... Z tego co kojarzę to oczyścić ręcznie liście z glonów i zmniejszyć przepływ wody.

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 05, 2006, 15:05:06 »

Dokładnie Seboos. Najbardziej zarośniete liście usunąć bo glonki nie znikną. Dobry pomysł to deszczownica lub inaczej skierować strumień wody z filtra lub poprzesadzać roslinki.
Patryk.ruda
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 05, 2006, 15:23:35 »

chyba ze wylacze napowietrzanie bo deszczownice mam ale jest lekko zanurzona w wodzie

bolek1pl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 05, 2006, 19:20:06 »

Sie ma!!!Mam ten sam problem,glony nitkowate maja u mnie dl.do 2 cm,sa tylko tam gdzie jest strumien powietrza,zadomowily sie na roslinach na lini ruchu wody.Nic z nimi nie robie bo bym musial wszystkie zagloniale liscie wycinac.i w koncu  pozbyl bym sie roslin Grin.Jest akwa to musi byc zycie.Otoski by w jakims stopniu pomogly.Osobiscie ich nie mam bo u mnie w miescie (Konin)nie pojawily sie od 4 miechow.Moze ktos mi sprzeda?Z oklolicy??   Moje gg 2979609.

Pozdro!!!
kasper1982
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 14, 2010, 07:11:09 »

U mnie wygląda to tak i też wygrać tej walki nie mogę Ciemności nie pomagają chemia też podmiany robiłem po 2/3 razy 20% w tygodniu ;/
O Początkowo był tylko na brzegach Anubisa teraz klei się do wszystkiego

POMOCY
Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 14, 2010, 14:04:21 »

Mi to na krasnorosty wygląda. Sprawdź poziom PO4, bo obstawiam, że masz za wysoki. Jakie masz oświetlenie i jak dawno zmieniałeś świetlówki?

zapraszam na moją stronę: www.akwa-swiat.cba.pl
Marcin123
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 15, 2010, 09:25:53 »

Myślę że najlepiej usunąć je kupując kosiarki. Miałem taki sam problem po 4 dniach  wszystko znikło (mam na myśli glony Smiley )
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: