Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Holender A-Z  (Przeczytany 6604 razy)
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« : Maj 12, 2006, 16:22:39 »

Jak to wkońcu jest. Wyczytałem na mądrej stronie że po założeniu holendra dopiero po 4 tygodniach zrobić pierwszą 25% podniame wody. Czy oby napewno?? A potem to normalnie co tydzień i terz nie 20% a 25%.
Aha pisze jeszcze że dopiero po 4 tygodniach przy tej właśnie podmianie można zacząć nawozić.
Proszę o wyjaśniena  Cheesy Cheesy

Link do strony:
http://www.holenderskie.pl/art.php?go=28

Polecam stronę dla początkójących holendro-hodowców. Wiele bardzo ciekawych i pouczających artykułów.
http://www.holenderskie.pl

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Maj 12, 2006, 16:28:23 »

no i było by dobrze żebyś zastosował się do tych wskazówek bo wydają się całkiem rozsądne.
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #2 : Maj 12, 2006, 17:15:48 »

wczoraj przeczytałem kilka artykułów. Bardzo ciekawe. Nauczyłem sie wiele. Wiem np. jak obliczyc aby było wiadomo gdzie ustawić kluczowy element wystroju czyli takie miejsce które najbardziej sie rzuca w oczy> nie wiem jak to powiedzieć ale  coś w tym jest
Jeśli chodzi o świetlówki to jakie polecacie. Nie ważna cena. Chce bardzo dobre sprawdzone (przez was lub waszych znajomych) świetlówki. Prosił bym o konkretne jakieś 3 rodzaje. No narazie mam tylko miejsce na 2 świetlówki ale postaram sie dorobić miejsce na kolejną.

Co z filtracją. Co zrobić żeby filtr nie robić tak zwanego sztormu w akwarium. Co to będzie jak włącze filtr w tak gęsto obsadzonym przez rośliny akwarium!. Wszystko mi powyrywa. Może zamontować deszczownie. Co o tym myślicie.
Jeszcze co do filtrowania mam problem. Nie wiem  jak ukryć filtr. Bo obawiam się że jeśli filtr zamaskuję roślinką to przejmie oa rolę gąbki i zamiast filtra, syf będzie zbierać roślinka i zmarnieje.

Pomocy. Zawsze chciałem mieć holendra. Takeigo z prawdziwego zdarzenia. Ani 1cm wolnego, wszystko w roślinach. Mam nadzieję że pomożecie mi zrealiozować moje marzenie.

Komandos jesteś już trochę na forum i chyba wiesz do czego służy opcja Zmień
« Ostatnia zmiana: Maj 12, 2006, 21:14:00 wysłane przez Sebastian » Zapisane

kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Maj 12, 2006, 20:28:21 »

do holendra nie trzeba zbyt dużego filtra. ryby tez raczej mniejsze typu neony. na forum sporo jest o świetlówkach. znasz te stronę http://saurama.aqua-web.org/index.htm? tam sa zdjęcia akwariów z różnymi świetlówkami.
roślinka nie nasiąknie syfem, poza tym powinno być bardzo mało w akwarium z roślinami.
« Ostatnia zmiana: Maj 12, 2006, 20:30:24 wysłane przez kafarski » Zapisane
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 12, 2006, 20:39:01 »

Ja dzieki tej stronie wymyśliłam wygląd swojego akwarium. Najpierw pooglądałam baniaki (choć to słowo nie pasuje) Amano i mnie wymiotło. Potem poczytałam jak zakładać i z punktem centralnym to fakt niezaprzeczalny. Moje kamienie sa właśnie mniej więcej w 1/3 długości akwarium i rzeczywiście wygląda to bardzo harmonijnie i nie zaburza kompozycji.
Strona jest bardzo dobra i często korzystam z atlasu roslin - co prawda dwóch nadal nie zidentyfikowałam, bo kurcze jest wiele bardzo podobnych.
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #5 : Maj 13, 2006, 21:33:17 »

Wyczytałem że najleprze są świetlówki typu "flora" no ale jakie to są świetlówki? Znacie może nazwy jakieś?

Co do filtra to mam taki na 100 litrów a akwa mam 112 litrów (wiem że troche przymały) i jak na fula jest to taki sztorm mi w akwa robi że uuu, a syf taki na roślinkach sie zbiera niesamowity. Przed filtrem zasadziłem trawkę czyli valisnerię. Będe musiał wszystko wywalić bo tak zamulała calutka. Zamiast filtr, to roslinki zbierają brudy.
Nie wiem już co mam robic.

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 13, 2006, 22:08:40 »

Komandos mi filtr też robił niezły młyn, bo ja z koleji mam do 112 przeznaczony do min 200 l. Pomogła deszczownica. Dodatkowo usunęłam opcję napowietrzania w filtrze i jest tylko brzęczyk.
Nie wiem czy przypadkiem nie chodzi im o świetlówki przeznaczone dla roślin o innym widmie światła (o ile nie myle pojęć). Ja u siebie mam świetlówkę dla ryb i dla roślin.
Filtr mi bardzo ładnie maskuje Hygrophila corymbosa i bardzo dobrze rośnie. Co prawda chwilowo oskubana bo przy podmiance usunęłam liscie obrośniete krasnorostem - na czas ospy nie było deszczownicy i napowietrzanie na maxa i efekt to własnie te gloniska. Ładnie mi sie rozgałęzia na dole i widać nowe listki. Także jeszcze trochę i będe miała mam nadzieję całą tylnia ścianę zarośniętą.
Co ciekawe najczystsze rosliny były tuż przy samym filtrze. Być może dlatego, że wlot do urządzenia jest na górze. Ale to jest moje gdybanie.
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2006, 23:30:55 wysłane przez malzonka » Zapisane
kafarski
Gość
« Odpowiedz #7 : Maj 14, 2006, 08:46:58 »

Wyczytałem że najleprze są świetlówki typu "flora" no ale jakie to są świetlówki?
te świetlówki to flora-glo, fluora itp nazwy. ich widmo w dużej mierze to niebieskie z czerwonym co daje fioletowe światło- dosyć blade-słabe dla oka ale dobre dla roślin. zajrzyjcie na widma świetlówek na tym forum.
Godfather
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Maj 14, 2006, 11:22:32 »

Co do nawożenia po miesiącu to może i sprawdzona szkoła ale u mnie sie to nie sprawdzilo, zalożyłem nawe akwarium, zasadziłem multum roslin i postanwiłem ze nie bede tykal nawozów przez miesiąc, odpalilem Co2 i cale swiatlo 0,75W i wyjechałem z Wrocławia Smiley po tygodniu wracam patrze a tu doslownie "inny świat"  rosliny wypusciły gąszcz korzeni przybyszowych, glony sprawiły iz patrzylem na akwarium za zielonej zasłony, no to przystapilem do testów: Fe 0ppm No3- 0ppm Po4-0ppm, usunalem zagloniale liscie, wyczyscilem szyby przycialem rosliny, uzupelnilem braki mikro i marko i mozna powiedziec ze dzisiaj 15 dzien od rozpoczecia nawozenia  sytuacja jest mniej wiecej opanowana, nie chcialbym wiedziec co by sie dzialo po miesiacu gdybym nie zacza nawozic, byc moze jedni uznaja moj wyczyn za zly ale przeciez rosliny tez potrzebuja "jesc" nie karm ich przez miesiac to zobaczysz co sie z nimi stanie  Wink
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #9 : Maj 14, 2006, 12:20:35 »

wyobraź sobie że gdybyś wlał nawozy to glonów było by jeszcze więcej. Rośliny nie sąw stanie odrazu pobierać składników z wody, muszą sie przyzwyczaić dlatego sie nei wlewa nawozów bo zamiast roślinek to glony je bedą pobierać. I podmian terz nie robić bo wraz z wodą kranową dostanie sie do akwarium terz troche macro i micro elementów.

Godfather
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Maj 14, 2006, 12:58:17 »

wyobraź sobie że gdybyś wlał nawozy to glonów było by jeszcze więcej.

Po pierwszym tygodniu dodałem KNO3 5ppm KH2PO4 0,5ppm K2SO4 10ppm i Pg Class tak zeby zelazo wynosilo 0,25ppm - - - -> efekt: glony zwolniły, rosliny nie wypuszczają korzeni przybyszowych całość zaczyna przypominać normnalne akwarium, rosliny bąblują Smiley

Rośliny nie sąw stanie odrazu pobierać składników z wody, muszą sie przyzwyczaić dlatego sie nei wlewa nawozów bo zamiast roślinek to glony je bedą pobierać.

Wydaje mi sie ze pierwsze skrzypce odgrywa tutaj cykl azotowy i to właśnie nadmiar azotu może zachamować przyjmowanie mikro, w wyniku czego nastapi wysyp glonow, moze tez wystapic zakwit wody przy duzych stezeniach N, dlatego ograniczam sie z podawaniem azotu   

I podmian terz nie robić bo wraz z wodą kranową dostanie sie do akwarium terz troche macro i micro elementów.

Moża też przy okazji wypłukać bakterie nitryfikacyje w efekcie czego akwarium bedzie dojrzewac bez konca, dobrym rozwiazaniem jest zestaw testow dzieki czemu masz pelna kontrole nad tym co sie dzieje w akwa podczas dojrzewania

Zernikj sobie na holenderskie tam w ktoryms poscie ludzie wypowiadaja od kiedy nalezy zaczac nawozenie zbiornika, niektorzy zaczynaja juz od 1 dnia i efektow ubocznych w postaci glonow nie widac. 

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #11 : Maj 14, 2006, 17:36:19 »

...
Wydaje mi sie ze pierwsze skrzypce odgrywa tutaj cykl azotowy i to właśnie nadmiar azotu może zachamować przyjmowanie mikro, w wyniku czego nastapi wysyp glonow, moze tez wystapic zakwit wody przy duzych stezeniach N, dlatego ograniczam sie z podawaniem azotu   
...

Dlatego też niewpuszcza sie odrazu ryb do nowego holendra, mniej azotu.

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #12 : Maj 18, 2006, 18:16:09 »

Co myślicie nad takąobsadą do mojego 112 litrowego holendra:
-40 neonów innesa
-3 zbrojniki niebieskie
-5 piskorków kuhla
-5 krewetek amano

kafarski
Gość
« Odpowiedz #13 : Maj 18, 2006, 18:26:12 »

ryby całkiem fajne. jakie do tego roślinki masz zamiar zakupić?
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #14 : Maj 19, 2006, 17:36:02 »

No dobra to w roślinkach moze mi pomozecie, myślałem o takich:
Trawnik:
-Hemianthus callitrichoides
Za trawnikiem po prawej stronie:
-zwartki
Boki:
-Hygrophila polysperma (Hygrofila wielonasienna)
-Rogatek sztywny
Tył (centrum)
-Heteranthera zosterifolia (Heterantera paskowana)
-Rotala wallichii (przynajmniej sprubuje)

No i nie wiem kompletnie co jeszcze moge dorzucić. Moze byście mi pomogli?? Chociaż i tak boje się że większości tych roślin nie dostane w sklepie zoologicznym, nie wiem albo musze jakoś z kimś do innego miasta sie dostać albo pozostaje allegro. Przy okazji zaproponujcie jakiegoś rozsądnego allegrowicza.

Nie wiecie z czego i jak można zrobić tarasy?? Bo z tego co wiem to heterantera to tarasowo rośnie.

Jeszcze pytanie co do Co2
Mam zamiar kupować butle z Co2 z firmy MHK: http://www.um-um.pl/shop/product_info.php?cPath=22_278&products_id=2824 Dyfuzor sam bym zrobił bo już keidyś miałem ten zestaw do dzwon jest do bani ale butla pojemna Tongue Co o tym myślicie?? Może lepiej zrobic bimbrownie? Chociaż sam przyznam że niechciało by mi sie w to bawić.
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2006, 15:13:13 wysłane przez Komandos » Zapisane

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: