A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #30 : Sierpień 09, 2004, 10:58:04 » |
|
U mnie tez sie wykluly i plywa ich ok. setki. To teraz napisze co robilem. Otoz NIC nie robilem. No moze jedynie podnioslem temperature do 29 stopni. Powiem szczerze, ze nie nastawialem sie specjalnie aby je koniecznie miec. Para skalarow plywa sobie w tarliskowym higienicznym. Po zlozeniu ikry na stozku (raczej wysokiej doniczce) oboje rodzice wachlujac dotleniaja ikre. Pojawily sie rowniez biale, niezaplodnione ziarenka, ktore to rodzice usunely. Nie dodawalem zadnej chemi nawet przeciw plesnieniu ikry. Probowalem juz kiedys Waszych sposobow z przenoszeniem ikry na lisciu. Skutek zawsze taki sam - ikra plesniala i po dodaniu srodkow chemicznych. Dlatego postanowilem nie interweniowac i nie pomagac naturze. I wydaje mi sie, ze jest to dobry sposob. Warunek - para musi miec swoje akwarium tylko dla siebie i zadnego towarzystwa, a z czasem sama sobi poradzi. A co do karmienia narybka to ja zrobilem sam z platkow jakie mialem w domu pylek i narazie tym karmie. Zamowilem jeszcze suszona artemie bez skorupek, ktora ma dotrzec do mnie lada chwila i zobaczy sie czy beda jesc. Mam nadziej, ze przyzwyczaj sie do artemi.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
Dave
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #31 : Sierpień 13, 2004, 14:56:18 » |
|
Hura moje młode sklaraki przeżyły najgorsze 5 dni od wyklucia się. Od dwóch dni swobodnie pływają po 80 l tarłowym (fajne nie?) i mają się dobrze. Działa bardzo delkikatne napowietrzanie. Co 2 dni podmana 15 % objętości. Karmione są suszonym bardzo drobno roztartym żółtkiem. Hura w końcu może mi się udać je wyhodować. Dokładnie to para rozrodcza jest mojego taty, ale to ja zajmuje się ich rozmnażaniem. Je też mam sporo pielęgnic w swojej 200 -litrówce. Narazie są w fazie dobierania się w pary.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oggy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #32 : Sierpień 15, 2004, 08:58:50 » |
|
U mnie kupiłem nowe większe akwa( Nareszcie) specjalnie dla skalarów no i przy okazji dla innych rybek i czekam az urosną i tez sie moze doczekam kiedys młodych... 
|
|
|
|
|
|
------BLINK 182------ Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
|
|
|
Riczi
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #33 : Sierpień 15, 2004, 09:18:33 » |
|
Wczoraj skalary pierwszy raz złożyły ikre. Rodzice są jeszcze młodzi więc nie wiem czy coś się wykluje. Pozatym trzymam w temp. 25 i nie dolewałem niczego co by zmniejszyło gnicie ikry. Nie wiem jak do tego doszło, nic nie zrobiłem w tym kierunku, aby skalary złożyły jaja. Ciągle miałem w akwa. temp. 25, posiłki dawałem 3 razy dziennie (TetraMin Pro, Bio vit (roślinny), tabletki Vita bin oraz mrożone larwy ochotki (dobrze płukane, podaje 3x w tygodniu)). Co tydzień w niedziele mam zamiar zrobić całodniowy post. Podmieniam wode 30% co tydzień. Tak właśnie zajmowałem się rybami. Myślicie, że jak tak ciągle będę robił to skalary systematycznie będą składać ikre :?:
|
|
|
|
|
|
Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
|
|
|
Dave
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #34 : Sierpień 15, 2004, 11:54:24 » |
|
Riczi radziłbym ci podnieść temperaturę na conajmniej 28 stopni C. A do wody z ikrą trzeba dolać środku odkarzającego (akryflawina-4 zł)( nie do ogólnego), jeśli chciałbyś odchować młode. Najtrudniej jest je potem karmić. Ja z powodzeniem używam gotowanego żółtka jajka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Riczi
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #35 : Sierpień 15, 2004, 13:31:57 » |
|
Ja trzymam ikre w ogólnym. Mam podnieść temp. do 28 stopni C. Czy to rozsądne? Pragne zauważyć, że tam są neony i inne ryby.
|
|
|
|
|
|
Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
|
|
|
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP
|
 |
« Odpowiedz #36 : Sierpień 15, 2004, 14:22:50 » |
|
Riczi, dlatego radzę Ci przenieść ikrę do osobnego akwarium. Woda w nim musi mieć jednak takie same parametry jak w ogólnym akwarium. Temp. też radzę podnieść do 28 st. Skalary złożyły Ci ikrę bo miały dobre warunki :wink: Nie musiałeś nic robic, wystarczy że im było dobrze i...stało się  Ikrą i małymi radze opiekować się sztucznie. Tak będzie lepiej  Tak jak mówi Dave należało by wlać do zbiornika z ikrą środka przeciwko pleśnieniu ikry. Ziarenka które ulegną zbieleniu( a napewno takie będą) odławiaj, żeby nie zaraziły zdrowych. Ważne też jest napowietrzanie, ikra musi mieć stały przepływ wody. Powodzenia!! P.S. Skoro skalary raz zniosły ikrę to najprawdopodobniej będą się trzec regularnie :wink: (miałam i cały czas mam podobny przykład) P.S2. Podejrzewam że to pierwsze tarło tych ryb w ich życiu, prawda?(napisałeś że rodzice są młodzi więc tak wnioskuję :wink: ), więc nie przejmuj się jeśli tym razem by nie wyszło(mam nadzieję że tak nie będzie i że wszystko się uda!!!!!!!!!!!!!!!!), ale często tak sie zdarza przy pierwszym tarle. Ale jak już raz przystapiły do tarła to za 2 razem bedzie już o wiele wiele łatwiej :mrgreen: Mam jednak nadzieję, że wszystko się uda, życzę powodzenia i zrowych maluszków!!!!!!!!!!  Gratuluję!! 
|
|
|
|
|
|
" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
|
|
|
Riczi
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #37 : Sierpień 15, 2004, 17:16:16 » |
|
Dziękuję za wyczerpującą wypowiedź i za gratulacje. Jednak nie moge ikry przenieś do kotnika, ponieważ tam nie mam grzałki z termostatem. Jutro poprosze brata jak bedzie jechał do pracy żeby mi kupił jednak nie wiem czy nie bedzie za późno. Wogóle się nie spodziewałem, że złożą. Na następny raz się solidnie przygotuje. Jeszcze raz dziękuje. PS. Aha, jeszcze jedno. Czy są jakieś szanse, że w 25 stopniach wykluje się coś :?: Narazie wszystkie ikry są żółtawe, a jak białe się robią to usówam (tak dużo ich nie powstaje).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP
|
 |
« Odpowiedz #38 : Sierpień 15, 2004, 18:26:51 » |
|
Napewno w 25 st. sie coś wykluje. Lepiej podnieśc temperaturkę bo będzie im lepiej, ale 25 st to też nie taka niska znowu..  Lepiej przenieść ikre do drugiego zbiornika bo tam będzie miała spokój, a tutaj jak mówiłeś(pisałeś  ) jest kilka innych ryb, które napewno mają chętkę na ikrę  Ale do jutra nic nie powinno jej być, dobrze że nie pleśnieje dużo. Pozdrawiam :wink: P.S. Jeszcze taka jedna mała rada: jak cokolwiek robisz z ikra to staraj się to robić bardzo delikatnie bo rodzice są w stanie nawet ją zjeść, gdy bardzo sie przestraszą. Piszę o tym, bo miałam 2 razy taki przypadek i wiem że lubi sie powtarzać  Ale to tak na marginesie, taka mała rada z mojej strony :wink: Powodzenia! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Riczi
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #39 : Sierpień 15, 2004, 18:44:22 » |
|
Inne ryby napewno nic nie zrobią małym, ponieważ zrobiłem własny kotnik. Uciąłem zwężenie u góry butelki, a dolną część podziurawiłem igłą, więc małe nie wypłyną z kotnika, skalary nic im nie zrobią, a woda z akwa ciągle przepływa przez butelke, bo dziur porobiłem sporawo. Ikry siedzą w kotniku przylepione do odciętego liścia. Dzięki piękne. Pocieszyłaś mnie :lol:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP
|
 |
« Odpowiedz #40 : Sierpień 15, 2004, 19:21:38 » |
|
Eeee niezły pomysł miałeś!!  Musze sobie zapamietać jak można zrobić własny kotnik :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Jak rybcie sie wyklują to daj znać :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Riczi
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #41 : Sierpień 15, 2004, 19:32:31 » |
|
Oki, mam nadzieje, że się wyklują. Kiedyś napewno 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MANIEK
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #42 : Sierpień 15, 2004, 22:43:36 » |
|
hodowca powiedzial mi dzis ze ikre mozna zebrac i wlozyc do kubeczka plastikowego zanurzonego w akwietak by woda nie wpadala do srodka i wlozyc do niego wezyk z napowietzraniem. on postepuje w taki sposob czasami!!!!
|
|
|
|
|
|
240- paletkarium:)
|
|
|
Riczi
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #43 : Sierpień 16, 2004, 08:41:21 » |
|
Niestety z ikry nic nie wyszło  Tego można się było spodziewać, bo to ich pierwszy raz (mój z resztą też). Mam nadzieje, że złożą jeszcze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #44 : Sierpień 16, 2004, 11:08:45 » |
|
Spoko jak znam życie za 2 tyg. złożą znowu tylko teraz przygotuj sie tak jak Ci wszyscy mówią zrób to w osobnym baniaku i wlej preparatu przeciwpleśnieniu ikry a napewno teraz sie uda też myślałem że za pierwszym razem jak moje złożyły ikre że nic nie będzie ale zrobiłem tak jak mi powiedzieli i przeżyło sporo maluchów
|
|
|
|
|
|
Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
|
|
|
|