Hachi
Nowy

|
 |
« : Kwiecień 22, 2006, 18:17:05 » |
|
Witam Zaczęła pasjonowć mnie akwarystyka roślinna i na początek, na próbę chciałbym zacząć eksperymentować w akwa 30 l A jest tu jeden - wydaje mi się, że wielki problem. A mianowicie oświetlenie - w pokrywie zamontowaną mam zwykłą żaróweczkę  - taką jak do lamp itp. A ona nie będzie w stanie zapewnic wystarczającego oświetlenia, no nie ?? Świetlówki nie wymienie - bo chyba nie ma takich krótkich jak 15 - 20 cm  a nowego akwa nie kupię bo nie mam kasy  Może macie jakieś pomysły, rozwiazanie mojego problemu - może da się kupić jakieś akwarystyczne żarówki, lol albo cuś podobnego, HMM ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 22, 2006, 18:33:19 » |
|
Jakie wymiary twoje akwarium ? Robiłem pokrywe do 25 l akwarium i bez problemu weszły 2 świetlówki 8W (spokojnie wejdą jeszcze ze dwie).
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
Hachi
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 22, 2006, 18:36:12 » |
|
To jest zdaje się 45 dł x 36 szer. tylko klopt w tym ze już mam 1 pkrywę i w tym, że pokryw robić nie umiem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 22, 2006, 18:40:23 » |
|
cześć. napisz czy masz żarówkę czy świetlówkę ,bo jest różnica miedzy nimi zasadnicza. na niej musi pisać co to jest ,jakiej mocy i inne wiadomości. jeśli masz taki coś w akwarium to ktoś to zrobił na pewno. dla zasady radziłbym ci kupić nową o takiej samej mocy,bo może by stara, lub dokleić jeszcze jedną jeśli masz miejsce. dasz radę zrobić - nie przesadzaj -najwyżej poproś kogoś starszego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hachi
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 22, 2006, 18:44:07 » |
|
Napisałem, że mam żarówkę i teraz kombinuję jakby tu zmieścić świetlówkę - jeśli są 8 W to może jakoś mmi się uda, choć jak na razie nie moge znaleźć takich na allegro
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 22, 2006, 19:29:07 » |
|
W pierwszym lepszym markecie budowlanym np Castorama dostaniesz bez problemu, popytaj też w sklepach z oświetleniem. Do zasilania możesz wykorzystac elektronikę z żarówki energooszczędnej, wszysko jest w dziale Zrób to sam.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
Hachi
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 22, 2006, 19:50:27 » |
|
Mówisz że tą świetlówkę dostanę w markecie, fajnie ale czy to będzie dokładnie taka sama jak te 'akwariowe' ?? Jestem w tym prawie całkiem zielony, wiec nie wiem czy wytwarza ona takie samo jak swietlowki akwariowe, przyswajalne dla roslin swiatlo. A, jeszcze jedno - nie wiesz ile cm dlugosci ma ta 8W ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 22, 2006, 20:06:13 » |
|
Akwariowe możesz kupić w http://www.aqva-light.pl/shop.php (firmy Hagen, Philips, Sylvania). Moje 8W mają 28,7 cm długości (~ 29cm).
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
Hachi
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 22, 2006, 20:32:56 » |
|
No dobra, zainwestowałem trochę czasu żeby załapać o co chodzi. Powinienem dać sobie rady z wyprodukowaniem takiej pokrywki  , W sumie to nie jest to takie trudne i drogie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 22, 2006, 20:37:26 » |
|
Dokładnie, nawet z dwoma lewymi rękoma da się to zrobić  a jesli wykorzystasz elektronikę to koszt bedzie mniejszy niż na stateczniku konwencjonalnym.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
Ziomal Kamil
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 06, 2006, 21:52:03 » |
|
Ja tam w moim 25L jade na żarówce 25W i wszystko gra. Może tak zostać ?
|
|
|
|
|
|
126L neonki czerwone kiryski kiryśnik zbrojniki
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 06, 2006, 21:55:36 » |
|
Jesli wszystko gra to nie ma potrzeby zmiany, chyba że zależy ci zmianie wyglądu akwarium (inna barwa światła) i obniżeniu kosztów.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
Ziomal Kamil
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 06, 2006, 22:48:57 » |
|
EEE tam, jak wszystko jest git, to nie będe tego psuć.
|
|
|
|
|
|
126L neonki czerwone kiryski kiryśnik zbrojniki
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 07, 2006, 12:09:31 » |
|
Ja zmieniłam ze zwykłej żarówki na energooszczędną. I bynajmniej nie chodziło mi o oszczędność, ale o zmiane barwy światła i przede wszystkim zbicie temperatury. Zwykła żarówka 15 W podgrzewała mi wodę do 30 storpni  . teraz mam 7W energooszczędną, światła daje jak 30W a temperatura 25 stopni  i dużo ładniejsze i jaśniejsze światło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hachi
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 09, 2006, 18:17:29 » |
|
witam to znów ja - mam pytanie - ostatnie bo w tym tyg muszę kupić świetlówki - moje akwa ma wymiary podstawa = 40x24.5 a wysokość = 30.5 cm a to jest 30 litrów wiem że powinno być 0.5 na l ale w mym przypadku nie można osiągnąć dokladnie tego wyniku A więc co byście radzili ?? Bo ja myślę o kompaktowej 11W Choć może lepiej dać 2x8W ?? Albo jeszcze inaczej ?? Muszę mieć odpowiedź jakiejś doświadczonej osoby bo chcę to załatwić raz na zawsze. A tak oprócz tego. Która technologia jest nowoczesniejsza i lepsza i w którą warto isc ? T5 czy T8 ?? Proszę Was o szybką odpowiedź
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|