kondziu
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #210 : Wrzesień 07, 2007, 15:11:07 » |
|
Moja gupiczka ma fest czarną plamę (na odbycie) najpierw plama była ciemna a od wczoraj stała się mocno czarna może mi ktoś podpowie kiedy się mam spodziewać młodych  to będą moje pierwsze rybcie  <jupi>
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Noga
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #211 : Wrzesień 07, 2007, 16:36:10 » |
|
Mi dziś urodziły sie 4 gupiki (może było ich więcej ale gdy przyszedłem do domu to było ich 4) i pomóżcie mi narazie trzymam je w 5l akwa i niewiem co zrobić z pokarmem, to znaczy jak go rozdrobnic.prosze o pomoc 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Thilnen
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #212 : Wrzesień 07, 2007, 17:02:48 » |
|
Moje gupiki na razie trzymają się dzielnie, żyje nadal 5 sztuk. Wrzucam im bardzo rozdrobniony zwykły pokarm do akwa i jedzą takie malusie drobinki. Wrzucam też oczlika mrożonego, może tez sobie podjedzą, bo to małe jest. Dorosłe przestały na nie tak namiętnie polować na szczęście.
|
|
|
|
|
|
Akwarium 50l: 8 x gupik 5 x neon czerwony 2 x otosek 1 x molinezja black molly 15 x red cherry
Świetlówka 14 W Parametry wody:http://www.mpwik.com.pl/1/2875.html
|
|
|
kondziu
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #213 : Wrzesień 07, 2007, 19:32:41 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
papio
Stały użytkownik

Heh...
|
 |
« Odpowiedz #214 : Wrzesień 07, 2007, 20:09:23 » |
|
Taa raczej jest  Ładna mała samiczka  I chyba niedługo powinieneś się spodziewać małych.Tak mi sie zdaję. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mewiik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #215 : Wrzesień 07, 2007, 20:46:59 » |
|
Moim zdaniem jeszcze z dwa tygodnie miną zanim urodzi. Ta "czarna kropka" jest jeszcze mała i nie sięga nasady płetwy odbytowej, a powinna, jeżeli miała by rodzić. Takie jest moje zdanie. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
Akwarium 200l, obsada: 6x Cleithracara maronii, 2x Poecilia sphenops, 5x Corydoras paleatus, 2x Ancistrus dolichopterus, 2x Acanthopsis choirorhynchus; Akwarium 45l, obsada: 47x Poecilia sphenops (mini), 3x Caridina babaulti;
|
|
|
Thilnen
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #216 : Wrzesień 10, 2007, 17:13:18 » |
|
Moje 5 małych gupików nadal nieźle sobie radzi w akwa ogólnym, podrosły trochę. Dwie sztuki przedostały się za tło (mam takie tło strukturalne, wypukłe), więc sypię im tam pokarm - myślę, że nic im sie nie stanie, a przynajmniej będą bezpieczne. Moje druga gupiczka jest grubsza niż pierwsza, kiedy rodziła, ale może po prostu urodzi więcej rybek.
|
|
|
|
|
|
Akwarium 50l: 8 x gupik 5 x neon czerwony 2 x otosek 1 x molinezja black molly 15 x red cherry
|
|
|
papio
Stały użytkownik

Heh...
|
 |
« Odpowiedz #217 : Wrzesień 10, 2007, 18:05:15 » |
|
Jeśli jest grubsza no to pewnie urodzi więcej.  A ja mam do was takie pytańko. Mam gupiki i to już chyba dużo osób wie  I zdażyło sie takie coś że zauważylem moją samice rodzącą więc ją przełowiłem do kotnika, no i miałem dużo małych.Za 3 dni zauważyłem jak moja samica urodziła tylko jedno małe.Mała rybka schowała się w roślince i sobie tam żyje.Napewno każdy hodowca gupików zauważył obserwując małe rybki z góry że uch tłów to małe jajko a ogon cieniutka niteczka.No dopiero po kilku tygodniach ten ogon sie rozszerza.Powtarzam młodszy o 3 dni gupik jest w akwa głównym.Reszta w 10l. I teraz pytanie, czy jest to możliwe aby mały gupik wiedział, że może zostać zjedzony przez wieksze ryby i rośnie szybciej? Bo ten o 3 dni młodszy gupik w dużym akwa jest większy niż te starsze od niego o 3 dni a jego ogon to nie zwykła niteczka tylko szerokością jest przybliżona do tłowia. Więc dlatego pytam czy to przypadek czy ryby mają takie coś że w zagrożeniu zjedzenia rosną szybciej?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2007, 19:00:12 wysłane przez papio »
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #218 : Wrzesień 10, 2007, 20:29:26 » |
|
Myślę, że może to wynikać po prostu z wielkości akwarium. Być może w dużym akwarium mimo wszystko są lepsze warunki żywieniowe ... może inne parametry wody ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mewiik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #219 : Wrzesień 10, 2007, 20:34:42 » |
|
Z pewnością rybka rośnie szybciej z powodu większego litrażu. Sam mam małe molinezje, które byłem zmuszony trzymać w akwarium 12l przez ok 3 miesiące i rosły wtedy bardzo powoli i nierównomiernie. 2 tygodnie temu wpuściłem je do akwarium 45l i do dzisiaj urosły już prawie dwa razy większe niż przed wpuszczeniem. Myślę że u twoich gupików jest podobnie. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
Akwarium 200l, obsada: 6x Cleithracara maronii, 2x Poecilia sphenops, 5x Corydoras paleatus, 2x Ancistrus dolichopterus, 2x Acanthopsis choirorhynchus; Akwarium 45l, obsada: 47x Poecilia sphenops (mini), 3x Caridina babaulti;
|
|
|
Danio12345
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #220 : Wrzesień 10, 2007, 20:44:59 » |
|
a u mnie poraz kolejny rodzą się małe gupiki:0 Jeszcze trochę a zaopatrzę wszystkie sklepy w Tychach. Rodzi doświadczona ryba ponieważ ma już garb wię to nie pierwszy jej poród. Ostatnio gdy rodziła to wyszło na świat około 50sztuk chyba. Jak powtórzy wyczyn to będę miał ponad 15 małych gupików 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Thilnen
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #221 : Wrzesień 11, 2007, 07:03:30 » |
|
Jeśli jest grubsza no to pewnie urodzi więcej.  Bo ten o 3 dni młodszy gupik w dużym akwa jest większy niż te starsze od niego o 3 dni a jego ogon to nie zwykła niteczka tylko szerokością jest przybliżona do tłowia. Więc dlatego pytam czy to przypadek czy ryby mają takie coś że w zagrożeniu zjedzenia rosną szybciej? Nie znam się na rybach zbyt dobrze, ale według mnie to jest możliwe. Przecież taka rybka jest ciągle ganiana przez duże ryby, więc ma zupełnie inne warunki "psychiczne" w dużym akwa niż odłowiony narybek. Moje gupiki w dużym akwa rosną bardzo szybko, przez 3 dni zauważalnie się powiększyły, już nie są zupełnie przezroczyste. Stały się tez trochę śmielsze, nie siedzą cały czas w krzakach, a z drugiej strony duże gupiki rzadziej się za nimi uganiają. Myślę, że matka natura tak to wymyśliła, żeby zwiększyć szanse przeżycia małych rybek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
papio
Stały użytkownik

Heh...
|
 |
« Odpowiedz #222 : Wrzesień 11, 2007, 18:43:33 » |
|
Słuchajcie ryby są pieknę.Nie wiem jak niektórzy mogą się brzydić rybami  Dziś w moim akwa zaobserwowałem małą scenke.Mowiłem wam o tym jednym małym gupiku w dużym akwa.To dożuciłem do tego akwa 2 gupiki 2 tygodniowe(starsze od tej małej która była cały czas w dużym akwa).Jedna była większa więc sie nie bała inncyh ryb i sobie pływała po całym akwa.Ale 2 małe siedziały schowane.Nagle wypłyneły jedna z drugą starsza prowadziła.Nagla ta młodsza sie zatrzymała a starsza wypłyneła na środek.Potem obie wróciły do kryjówki. To wyglądało tak jakby ta starsza poświęcała swoje życia dla sprawdzenia czy większe ryby są agresywne. Piekne jest oglądanie jak 2 małe rybki prubują sobie poradzić z dorosłymi  Pozdrowienia dla wszystkich miłośników ryb !!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!
|
 |
« Odpowiedz #223 : Wrzesień 11, 2007, 18:56:49 » |
|
ja twierdze ze po rybkach mozna sie wszystkiego spodziewac naprawde rożne powikłania porodowe karłowacenie u mnie raz był młody gupik w kotniku urodził sie bez płetwy tylnej i do tej pory nie ma a jest dorosła bo to samica i sama ma zdrowe młode
|
|
|
|
|
|
akwa: 8L parapeciak 63L krewetkarium w trakcie zakładania 200 L sprzedane 112 L na sprzedaż
|
|
|
kondziu
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #224 : Wrzesień 12, 2007, 18:57:00 » |
|
Ja dziś przełożyłem moją gupiczke do kotnika jest bardzo nerwowa, gdy mnie zauważa próbuje wyskakiwać... Czy to aby zupełnie normalne 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2007, 18:58:47 wysłane przez kondziu »
|
|
|
|
|
|